Doğal bir aile planlaması metodu olan Standart Günler Yöntemin'in etkinliğinin ve yöntemden memnuniyetin değerlendirilmesi
Evaluation of method contentment and efficiency of standart days method which is a natural family planning method
  1. Tez No: 242308
  2. Yazar: ZERRİN KURŞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞANDA ÇALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Planlaması, Doğurganlık farkındalığı, Etkinlik, Kolye, Yan etki, CycleBeads, Efficacy, Family planning, Fertility awareness, Side effects
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırma ?Standart Günler Yöntemi?nin Ümraniye Sağlık Grup Başkanlığına bağlı sağlık ocaklarında sunulan rutin aile planlaması hizmetlerine eklenerek yöntemin etkinliğinin ve yöntemden memnuniyetin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. İleriye dönük izlem araştırması olarak planlanan çalışmaya 993 kadın kaydedilmiş, 836 (%86.4) kadın bir yıl süresince izlenebilmiştir. Kadınların %95,1'i 20?44 yaş grubundadır. Ortalama yaş 29.6 + 6.4 ortanca yaş 29.0'dır. Kadınların %63.7'si ilkokul, %11.2'si ortaokul, %14.5'i lise mezunudur. Yalnız %2.9'u yüksekokul mezunudur. %7.7'si hiç okula gitmemiştir. Araştırmaya katılan kadınların %75.4'ü en az 2 kez gebe kalmıştır. %69.6'sının en az 2 çocuğu vardır. Kadınların %60.9'unun, eşlerinin %55.4'ünün hayatları boyunca sahip olmayı istedikleri ideal çocuk sayısı 2 dir. Kadınların %16.2'si en az bir kez istemli düşük, %20'si en az bir kez kendiliğinden düşük yapmıştır. Kadınların % 32.6 sı, eşlerinin % 36.9'u ilerde başka çocuk istediğini ifade etmiştir. İlerde çocuk isteyen çiftlerin %75' i en az 2 yıl sonra yeni bir çocuk planlamaktadır. Kadınların yaşlar ve öğrenim durumu yöntem seçimini etkilemektedir. Sağlık ocağına geldiklerinde %34.1'i modern, %38.8'i geleneksel bir yöntemle korunmaktadır. Geri çekme en çok kullanılan yöntemdir. Kadınların %37.8'i eski yöntemini gebelikten koruyuculuğuna güvenemediği için bırakmaktadır. SGM doğal, yan etkisi olmyan bir yöntem olduğu için tercih edilmiş ve SGM seçen kadınların %51.2'si tarafından 1 yıl sonunda hala kullanılmaktadır. Ortanca devam süresi 8.2 aydır. %63.4'ü yöntemden memnun olduğunu, %70.1'i başkalarına önerdiğini söylemiştir. İzlem süresince 8 gebelik olmuştur. SGM başarısızlık hızı %12.4 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out at health centers related to Umraniye Health Chairmanship to determine standard days mehod efficacy and satisfaction by introducing the method to routine family planning services. 993 women reseach the research which had been planned follow-up rearch, but 836 (86.4%) women have been followed for one year. 95,1 % of women who attended the research are in 20?44 age group. Mean age is 29.6 + 6.4, median age is 29.0. 75.4 % of women who attended the research got pregnant at least twice. 69,6 % have at least 2 children. 60.9% of women and 55.4 % of their husbands name ideal number of children for their life-span as 2. 16.2 % of women had miscarriage on purpose at least once ; 20 % of them had miscarriage spontaneously at least once. 32.6 % of women and 36.9 % of men declared that they want children in the future. 75 % of couples who want to have children in the future plan to have a new child at least 2 years later. Age and education status of women influence the method selection. When they come to health centers, 34.1 % of women were using modern and 38.8% of them were using traditional methods. Withdrawal was the most common method. 37.8 % of women left their old method because of disbelief in method`s protection against prenancy. SDM is preferred because it is natural and without side effects. SDM is still being used after one year by 51.2 % of women who chose SDM . Median continuation time is 8.2 months. 63.4 % women said they are satisfied with the method, and 70.1 % said they recommended the method to the others. During the follow-up, 8 pregnancy occured, and SDM failure rate is found as 12.4%.