Tüberkülozlu asker hastalarda temaslı muayenesi
The contact examination of tuberculosis soldier paitents
  1. Tez No: 242320
  2. Yazar: MUSTAFA HARUN UGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KARTALOGĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Temas muayenesi, yayma pozitif, profilaksi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalısma, yüksek risk grubunu olusturdugu için yayma pozitif akciger tüberkülozuhastaların özellikle kogustaki temaslılarının muayenesinin sonuçlarını tespit etmekamacıyla yapıldı. Çalısmamızda yayma pozitif akciger tüberkülozu tanısı konan 92olgunun 4501 temaslısını tespit ettik. Bu temaslıların muayenesi; 0. 3. 6. aylarda olmaküzere 3 kez yapıldı. Temaslıların yas ortalaması 20.94±1.17 hasta basına düsen temaslısayısı 48±36 idi. lk muyenede temaslıların 4021'i (%89) kontrolden geçirilirken 3. aymuayenesinde 2614'ü (%58) kontrol edildi. Son muayenede ise 1876'sı (%42) kontroledilebildi. Kontrol edilebilen tüm temaslılara radyolojik inceleme yapıldı. 2876'sına (%71.5)TCT yapılabildı. lk muayene sırasında 2 hastada aktif tüberküloz saptandı. TCT yapılantemaslıların 412'sinde (%16) pozitif reaksiyon saptandı. Bunların 367'sine (%89) saptananolguların radyolojik özellikleri, gecikme süreleri, balgam ARB durumu ve kisi basına düsenhava hacmi göz önüne alınarak izoniyazid (H) profilaksisi baslandı. kinci muayenedesırasında 2 kiside aktif tüberküloz saptandı. Temaslıların 32'sinde (%2.2) konversiyonsaptanması üzerine profilaksi baslandı. Son muayenede ise 7 kiside aktif tüberkülozsaptandı. Temaslıların 21'inde (%2.1) konversiyon saptanması üzerine profilaksi baslandı.Temaslılar arasında toplam 420 kisiye profilaksi baslandı 165'i (%39.2) 6 aylıkkemoterapilerini tamamladı. Çalısmamız sonucunda olgu bulma oranımız yüzbinde 244olarak saptandı. Sonuç olarak özellikle yayma pozitif akciger tüberkülozu hastalarıntemaslılarının takibi önemlidir. Ülkemizde düsük olan temaslı muayenesinin 6 aylık izlemoranları ve temaslı izlem süresinin arttırılması kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was done for detecting the results of especially contacts in wards ofsputum positive lung tuberculosis patients, because they formed the group highrisk. We found 4501 contacts of 92 cases that were diagnosed as sputumpositive lung tuberculosis in our study. The examinations were done three timesfor a patient in 0, 3, 6. months. The median age for contacts was 20.94±1.17, thenumber of contacts for each patient was 48±36. 4021 (%89) of the contacts werecontrolled in the first examination and 2614 (%58) of the contacts were controlledin the second examination in the third month. 1876 (%42) of the contacts werecontrolled in the last examination. All of the contacts that were controlled hadradiological testing and 2876 (%71.5) of them had tuberculin skin test. Two activetuberculosis patients were diagnosed in the first examination. 412 (%16) of thecontacts that had tuberculin skin test had positive results for the test. 367 (%89 )of the contacts who had positive skin tests were given proflaxis with isoniasidaccording to the radiological findings, delay time, smear positivity and air volumefor each contact in the ward. Two active tuberculosis patients were diagnosed inthe second examination. 32 (%2.2) of the contacts had conversion in the skintests during the second examination and they were given proflaxis with isoniasidbeacuse of this. Seven active lung tuberculosis patients were diagnosed in thelast examination. 21 (%2.1) of the contacts had conversion in the skin tests andthey were given proflaxis with isoniasid. 420 contacts were given proflaxis withisoniasid and 165 (%39.2) of them completed the six-month-proflaxis. The casefinding ratio was found 244/100.000 according to our study. In conclusion; it isimportant to follow the contacts of sputum positive lung tuberculosis and the sixthmonth period for contact examination should be increased in our country.Keywords : Contact Examination, Smear Positive, Proflaxis