Asırı aktif mesane tedavisinde kullanılan antimuskarinik tedavi ajanlarına stoller afferent nerve stimulatör (SANS) eklenmesinin katkısı
The benefit of stoller afferent nerve stimulation (SANS) added to antimuscarinic therapy agents on overactive bladder management,
  1. Tez No: 242324
  2. Yazar: MURAT BAYRAM SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Asırı Aktif Mesane, SANS, PeriferikNöromodülasyon, Antikolinerjik, Antimuskarinik, Overactive Bladder, SANS, Periferal Neuromodulation, Anticholinergic, antimuscarinic
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısma, tanısal degerlendirme sonucunda asırı aktif mesanetanısı alan hastalarda posterior tibial sinir stimülasyonunun (SANS)antikolinerjik tedaviye eklenmesiyle, tedavide elde edilen avantajlarıdegerlendirmek amacıyla düzenlendi. Asırı aktif mesane sık idraragitme(frequency), noktüri, ani sıkısma hissi (urgency) ve/veya urgeinkontinans (sıkısma tarzı inkontinans) ile karakterize semptomlartoplulugudur. Hastaların yasam kalitelerini belirgin derecede azalttıgıkadar, fiziksel fonksiyonları, psikolojik iyilik hali üzerinde de yıkıcıetkiler yapmaktadır. Tanı çogunlukla klinik olarak konulmakta veinvazif testler gerekmemektedir. Hastalara anamneze ek olarak , fizikmuayene ve üriner günlük ve UDI-6 (Uriner Distress Inventory)sorgulama formu ile asırı aktif mesane tanısı konuldu. 27 hastayadavranıs tedavisine ek olarak antimuskarinik tedavi ve 25 hastaya dadavranıs tedavisi ve antimuskarinik tedaviye ek olarak SANS tedavisiuygulandı. Her iki grupta hasta seçimi randomize olarakgerçeklestirildi ve çalısma prospektif olarak dizayn edildi. 12 haftalıktedavi sonunda her iki grup tekrar degerlendirildi. Antimuskarinik ilaçkullanan grupta üriner frequency, urgency ve urge inkontinans içinsırasıyla %62, %62, %59 yanıt alınırken, antimuskarinik tedaviyeSANS tedavisinin eklenen grupta ise bu oranlar sırasıyla %91 %91%78 olarak hesaplandı. Her iki grupta da tedaviden istatiksel olarakanlamlı yanıt alındı. Tedavi sonrası grupların karsılastırmasında yineSANS ile beraber antimuskarinik alan grupta istatiksel olarak anlamlıiyilesme oranları izlendi.Sonuç olarak SANS, asırı aktif mesane tedavisinde morbiditesidüsük, ucuz, kolay uygulanabilen bir tedavi metodudur. Düsük dozantikolinerjikler ile kombine edildiginde, yan etkileri arttırmaksızınbasarı oranını attırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to assess the benefits of posterior tibialnerve stimulation (SANS) added to antimuscarinic therapy in patientswith detrusor overactivity. Overactive bladder is a conditioncharacterised by the symptoms of urinary frequency and urgency,with or without urge incontinence and nocturia. Overactive bladdercan have a detrimental effect on physical functioning andpsychological well-being, as well as significantly reducing quality oflife. The diagnosis is often clinical and invazive tests are notessential. In addition to direct questioning of the patients, physicalexamination and bladder diary and symptom questionnaire of UrinaryDistress Inventory (UDI-6) is used to diagnose overactive bladder. 27patients received antimuscarinic therapy combined with behavioralmodification and 25 patients received SANS therapy andantimuscarinic therapy combined with behavioral modification. Thestudy designed prospectively and patients randomized. Both groupsre-evaluated after 12 week therapy. Cholinergic antagonist therapygroup responded to urinary frequency, urgency and urgeincontinence %62, %62, and %59 respectively, the proportioncalculated for cholinergic antagonist with SANS combined group was%91, %91, and %78 respectively. Both group were statisticallysignificant in response to therapy. In comparison of groups aftertherapy, cholinergic antagonist with SANS group had statisticallysignificant cure rates.In conclusion, SANS is an easy and inexpensive therapeutic methodwith low morbidity in patients with overactive bladder. Combinationwith low dose anti-cholinergics increases the success rate withoutcausing any significant side effects.