0?6 ay arası çocuklarda vitamin B12, Folik asit, homosistein, idrar metilmalonik asit değerlerive beslenme durumu ile ilişkisi
Vitamin B12, folic acid, homocystein, urinary methylmalonic acid levels in infants among 0 ? 6 month of age and relationship between feding type,
- Tez No: 242329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAN KARADEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vitamin B12, folat, homosistein, idrar metilmalonik asit, Vitamin B12, folat, homocystein, urinary methylmalonic acid
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Son on yıldır bebeklik döneminde megaloblastozis veya nöropati gibiklasik bulgularıolmaksızın normal serum vitamin B12'si ile birlikte bozulmuşkobalamin fonksiyonu olabileceği bildirilmektedir. Biz hayatın ilk altıaylık periyodundabeslenme şekilleri göz önüne alınarak farklıgestasyonel yaşveağırlıktaki sağlıklıyenidoğanlarda kobalamin ve folat durumu ve biyokimyasalbelirteçleri ile ilişkisini inceledik. Vitamin B12, folat ve fonksiyonel belirteçleriolan homosistein ve idrar metilmalonik asit düzeyleri 204 term, 32 preterm,17 term LGA ve 13 term SGA yenidoğanda değerlendirildi. İkinci ayda 89 vealtıncıayda 52 bebek anne sütü veya mama ile beslenme durumlarına göregruplandırılarak tekrar incelendi.Serum vitamin B12 ortanca düzeyi doğumda cinsiyet farkıgöstermekteydi.Doğumda ve ikinci ayda homosistein seviyeleri ile vitamin B12 tersyönde ilişki gösterirken gestasyonel yaşve ağırlık ile bir ilişkisi yoktu. İlk altıayda vitamin B12 ve folatıesas etkileyen faktör cinsiyet ayrımıgözetmeksizinbeslenme tipi idi. Aynızaman aralığında, diğer biyokimyasal parametrelerdenbağımsız olarak yüksek konsantrasyonlarda idrar MMA düzeyi saptandı.Anne sütü ile beslenen bebeklerde mama alanlara göre daha düşükvitamin B12 ve folat düzeyleri olduğunu bulduk. Vitamin B12 ve metabolitlerindekideğişimlerin fonksiyonel bir yetmezlikten çok normal fizyolojik birsüreç olduğunu gördük. Yüksek idrar MMA'sının ilk altıayda bozulmuşkobalamin durumundan çok normal fizyolojik bir sürecin parçasıolduğunu veHcy ile SGA veya preterm doğum gibi gebelik sonuçlarının hiçbir ilişkisiolmadığınıdüşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
It was documented that impaired cobalamin function may exist withnormal serum vitamin B12 and without the classical sign of megaloblastosisor neuropaty in infancy during the past decade. We investigated the relationbetween cobalamin and folat status and biochemical markers in the sixmonth period of life in considering with the feding type of healty newbornswho are different gestastional age and weight. Serum B12, folat and thefunctional markers total homocystein and urinary methylmalonic acid levelswere determined in 204 term, 32 preterm, 17 LGA and 13 SGA newborns.Eigthy-nine children in the second month and fifty-two children in the sixthmonth of age were reinvestigated in the breast-feding or formula-fedinggroups.Median serum vitamin B12 levels had gender differences at birth.Homocystein levels were inversely correlated with vitamin B12 at birth andthe second month but any relation wasn?t found with the gestational age andweight. In the first sixth month, the main factor to influence the serum vitaminB12 and folat were feding type with no gender difference. In the sameinterval, marked high concentrations of urinary MMA levels had beenobserved independently to the other biochemical parameters.We found that infants fed human milk have lower vitamin B12 and folatlevels than formula; observed that rather than functional vitamin B12deficiency, changes in vitamin B12 and metabolites may be a part of aphysiological process; thought that elevated urinary MMA may reflect anormal physiological pathway in the first six month of life rather than impairedcobalamin status; and there isn?t any relationship between Hcy andpregnancy outcomes such as SGA or preterm birth.