Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencilerinin vücut kompozisyonlarının bazı demografik ve beslenme alışkanlıklarına yönelik değişkenler açısından incelenmesi
Studying the body compositions of students of physicsal Education and Sport Department according to variable attention of some demographic and nourishmemt habits
- Tez No: 242340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Demografi, Nutrition and Dietetics, Demography
- Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, Demografi, Beslenme, Spor, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü öğrencilerinin vücut kompozisyonlarını ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma 90 erkek, 44 kız toplam 134 öğrencinin gönüllü katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Deneklerin beslenme alışkanlıklarını ve demografik özelliklerini belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Vücut kompozisyon analizörü ile öğrencilerin vücut kompozisyonları belirlenmiştir. Çalışmamızda istatistiksel yöntem olarak; SAS istatistik paket programında anket tarzı sorular için frekans tabloları oluşturuldu. Bunun için SAS proc freq komutu kullanıldı. Birbirleri ile ilişkili olduğu düşünülen soru ya da karakterler için Khi kare testi kullanıldı. Yine SAS paket programında ilgili değişkenler için varyans analizi kullanılarak analizler yapıldı. Bu analizlerde SAS proc glm komutu kullanıldı. Ayrıca burada çoklu karşılaştırma testi için Duncan testinden yararlanıldı. Bununla birlikte vücut tipleri bağımlı değişkeni kategorik yapıda olduğundan logistik regresyon yöntemi ve khi kare analizi yapıldı. Bunun için ise proc freq ve proc logistic komutları kullanılarak analizler yapıldı. Vücut kompozisyonu, insanların yaş, cinsiyet, kalıtım, çevre ve beslenme gibi değişik faktörlerin etkisi altında vücutlarındaki yağ ağırlığının vücut ağırlığına oranıdır. İnsan yaşantısını yakından ilgilendiren vücut kompozisyonunu etkileyen faktörleri; yaş, cinsiyet, kas, fiziksel aktivite, hastalıklar ve beslenme olarak sayabiliriz. Vücut kompozisyonuyla ilgili ülkemizde az sayıda çalışma olmasına karşın son yıllarda ilerleyen teknoloji sayesinde bu çalışmaların sayısı artmıştır. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre, öğrenciler genel olarak Van çevresindeki il ve ilçelerde ikamet etmekte, kalabalık aile yapısı ve orta gelir düzeyine sahip, öğrenci annelerinin çoğunluğu okuma-yazma bilmemekte ve ev hanımı, öğrencilerin çoğunluğu beslenmenin önemine inandıklarını, yeteri kadar beslenebildiklerini, öğün sayısına dikkat etmediklerini, protein ve karbonhidratça zengin gıdalar tükettiklerini belirtmişlerdir. Beden Eğitimi ve Spor Bölümü kız ve erkek öğrencilerinin vücut kompozisyonlarının genel olarak uygun düzeyde olduğu görülmektedir. Bunun yanında daha iyi beslenen öğrencilerin vücut kompozisyonlarının daha uygun olduğu görülmektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler yapılan çeşitli çalışmalarla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been done to determinate body composition and eating habits of the students of Physicsal Education and Sport Department of Yuzuncu Yil University. The study has been realised with individually participating of 90 boys and 44 girls totally 134 students. In order to find out nourishment habits and demographic features of test subjects, questionniare was carried out. Students? body compositions were determinated with body composition analyser. In our study as statistics method; frequency tables were formed in SAS statistics pack programme for questinnaire questions. SAS proc freq order was used for that. Khi square test was used for questions and characters that were thought to be related to eachother. Researches were done by using variant analysis for related varieties in SAS pack programme. SAS proc glm order was used in those searches. And also for multiple comparison test, Duncan test was used. In addition to that since dependent varieties of body types are in categorical form logistics regradation method and khi square analysis were done. For that researches were done by using proc freq and proc ligistics orders. The body composition is the rate of the weight of fat in people body to the weight of body under the effects of various factors like age, sex, heredity, environment and eating. We can name factors that effect body composition which closely concerns people life as age, sex, muscle, physical activity, illnesses and nourishment. In spide of having few works on Body Composition in our country, the number of such works has increased lately owing to the impoving technology. Regarding to the data we have had from our study, students live in cities and districts around Van generally, they have crowded family structures and medium income rate, most of mothers of students are illiterate and housewives, most ot students have stated that they believe in the importance of nourishment, they are able to eat enaugh, they do not care about times of meal, they eat food that are rich whit protein and carbohydrate. Body compositions of boy and girl students of Physical Education and Sport Department are generally seen in suitable level. Besides that, it is seen that body composition of better nourished students are more appropriate. The data we have had in our study are parallel with various studies that have been done.Key wrods: Body composition, demography, nourishment, sport, Physicsal Education and Sport Department