Arka kök ganglionu satellit hücrelerinin morfolojik özellikleri ve immünhistokimyasal işaretlenmeleri
The morfolological characteristics and immunohistochemical labelling of satellite cells of dorsal root ganglia
  1. Tez No: 242358
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENDER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glial satellit hücreleri, İmmunhistokimya, Periferik sinir sistemi, Arka kök ganglionu, Konfokal mikroskop, Glial satellite cells, Immunohistochemistry, Peripheral nervous system, Dorsal root ganglion, Confocal microscope
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Satellit hücreleri ganglionik nöronları bir zarf veya kılıf gibi saran perinöronal glial hücrelerdir. Komşu olduğu nörona özel bağlantılarıyla bağlanmışlardır. Özellikle aksotomi sonrası ganglion sinir hücresindeki yapısal ve histolojik değişiklikler oldukça yoğun araştırılmakla birlikte satellit hücrelerinin kökeni ve detaylı yapısı hakkındaki araştırmalar kısıtlıdır. Bazı araştırmacılar bu hücreleri bir tip Schwann hücresi olarak kabul ederken; diğer bir kısmı ise astrositlere benzetmektedir. Bu çalışma arka kök ganglonu glial satellit hücrelerinin detaylı yapısal fenotipik özelliklerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu amaçla: L4 ve L5 spinal ganglionlar bilateral olarak çıkarılmıştır. Tespiti (%4 paraformaldehid) ve sükroz işlemi (%30) takiben 5-30 ?m kalınlığında frozen kesitler alındı. Takiben Laminin, NeuN, NFH, Ne14, GFAP, SMA, S100, P75, Vimentin ve MBP primer antikorları ve flüoresan konjüge sekonder antikorları ile indirekt olarak ayrıca DAPI ile direkt olarak işaretlendi. Ayrıca bazı kesitler H&E ve toluidin mavisi ile de boyandı. Preparatlar konvansiyonel ışık, flüoresan ve konfokal mikroskoplarda incelendi. Konfokal mikroskobik incelemelerde: DAPI ve NeuN'un çekirdeklerde lamininin ise perinükleer kılıf ve basal membran tarafından ifade edildiği gözlendi. Kuvvetli anti-S100 yanısıra çeşitli düzeylerde vimentin ve GFAP immün reaktivitesi de gözlendi. NFH, MBP, P75, SMA ifadeleri oldukça zayıftı. Kuvvetli S100 yanısıra GFAP boyanması satellit hücrelerinin fenotipik olarak köken olarak da yakın olduğu Schwann hücrelerine yakın olduğunu gösterdi. Işık mikroskobik veriler de litertürdekilerle uyumlu idi.
Özet (Çeviri)
Glial satellite cells (GSCs) are perineuronal glial cells surrounding ganglionic neurons as an envelope or sheet. And they are connected with adjacent neurons via specific junctions. The histological and structural changes of nerve cells in dorsal root ganglia (DRG) fallowing axotomy have been studied intensively. But, studies about the origins and morphological details of satellite cells are restricted. Some of the authors suggested that these cells are a type of Schwann cells (SCs) while others classify them as astrocytes. This study was aimed to determine the detailed structural phenotypic features of GSCs of DRG. For this purpose, L4 and L5 spinal ganglions were taken bilaterally from mice. After fixation (paraformaldehyde 4%) and sucrose (30%) processing, 5-30 ?m thickness sections were taken by frozen section and then labeled with DAPI, Laminin, Neun, NFH, GFAP, S100, P75, Vimentin, SMA and MBP primary and fluorescent conjugated secondary antibodies. Some sections were stained with H&E and toluidin blue dye. Tissue samples were examined with confocal and light microscopes. In the confocal microscopic examination of sections: DAPI and NeuN were expressed by nuclei and Laminin was expressed by perineuronal sheets and basal membranes. In some satellite cells; S100 and GFAP immunoreactivity were quite strong. On the other hand, NFH, MBP, P75, SMA and vimentin were expressed very weakly. Strong S100 and GFAP staining of GSCs indicate close phenotypic relationship with SCs. The light microscopic data were consistent with the recent literature data.