Liken planus lezyonlarında dermatoskopik kriterlerin histopatolojik korelasyonu
Histopathologic correlation of lichen planus lesions in dermatoscopic criteria.
- Tez No: 242383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: liken planus, dermatoskopi, histopatolojik korelasyon, lichen planus, dermatoscopy, histopathological correlation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Dermatoskopi, pigmente deri lezyonlarının ayırıcı tanısında önemli bir tanısal teknik olup çıplak gözle görülemeyen morfolojik yapıların görüntülenmesini sağlar. Bu şekilde klinik dermatoloji ile dermatopatoloji arasında korelasyon mümkün hale gelmiştir. Dermatoskopi özellikle melanositik ve melanositik olmayan lezyonların değerlendirilmesinde kullanılmasına karşın, son yıllarda psöriazis, liken planus gibi inflamatuar dermatozlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Bu yardımcı tekniğe rağmen dermatoskopik yapıların ve histopatolojik kesitlerin farklı düzlemlerde olması, tam bir korelasyonun gerçekleştirilmesini zorlaştırmaktadır.Liken planus (LP) kaşıntılı bir inflamatuar dermatoz tablosudur. Klinikte kolların fleksör yüzleri, bacaklar, oral ve genital mukozayı etkileyen kaşıntılı, mor renkli, düz yüzeyli, poligonal papüller şeklinde görülür. Hastalığın birçok klinik tipi olmasına rağmen histopatolojik özellikleri ortaktır. Kompakt ortokeratoz, kama şeklinde hipergranüloz, irregüler akantoz, bazal tabakada vakuoler değişiklikler, band şeklinde dermal lenfositik infiltrasyon LP'un karakteristik histopatolojik özellikleridir.Bu çalışmada lezyonları klinik ve histopatolojik olarak LP ile uyumlu olan hastalarda, lezyonların dermatoskopik özelliklerinin tanımlanması ve dermatoskopik-histopatolojik korelasyonun gösterilmesi amaçlanmaktadır. Bu şekilde inflamatuar dermatozlardan olan LP lezyonlarına tanısal yaklaşımda dermatoskopik bulgularının olup olmadığının araştırılması amaçlanmaktadır.Yöntem: Bu çalışmaya klinik olarak LP tanısı almış 42 hasta ( 23'ü kadın, 19'u erkek) alındı. Hastaların lezyonları dermatoskopik olarak değerlendirildikten sonra punch biyopsi alınarak histopatolojik olarak da değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak dermatoskopik-histopatolojik korelasyon gösterilmeye çalışıldı.Bulgular: Dermatoskopik özelliklerden nokta/globüller, beyaz çizgilenmeler, vasküler yapılar, milium benzeri kistler, komedon benzeri açıklıklar sırasıyla histopatolojik özelliklerden melanin inkontinansı, kompakt ortokeratoz ve kama şeklinde hipergranüloz, vasküler ektazi, intraepidermal keratin kistleri ve yüzeye ulaşmış keratin kümesi ile karşılaştırıldı. Bu özelliklerin birlikte görülme yüzdeleri yüksek olsa da dermatoskopik-histopatolojik korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P>0.05).Sonuç: İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da LP lezyonlarının diğer inflamatuar lezyonlardan ayrımına yardımcı olacak dermatoskopik bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Dermatoscopy is an important clinical technique in the differential diagnosis of pigmented skin lesions which provides observation of morphological structures that can not be seen with naked eye. In this way the correlation between clinical dermatology and dermatopathology would be possible. Although dermatoscopy is specially used in the evaluation of melanocytic and nonmelanocytic lesions, in the recent years the technique is also used in the evaluation of inflammatory diseases such as psoriasis and lichen planus. Despite this supportive technique, exact correlation can not be obtained because of the different planes of dermatoscopic structures and histopathological sections.Lichen planus (LP) is a pruritic inflammatory dermatosis. Clinicaly these lesions are usually located on the flexor surfaces of the upper extremities, legs, oral mucosa and genitalia, as pruritic, purple, flat-topped and poligonal papules. Many clinical variants of LP were described. Despite the different clinical appearances of these variants the histopathological features are uniform. The characteristic histopathological features of LP are; compact orthokeratosis, wedge-shaped areas of hypergranulosis, irregular acanthosis, vacuolar changes in the basal membrane and a band-like dermal lymphocytic infiltrate.The purpose of this study is, to identify the dermatoscopic features and to determine the correlation between dermatoscopic and histopathological features of the LP lesions.Methods: Clinically diagnosed 42 LP patients (23 women and 19 men) were enrolled in this study. After the dermatoscopic evaluation of the lesions, a punch biopsy was obtained to make a histopathological evaluation. The results are compared in order to show the dermatoscopic and histopathological correlation.Results: The dermatoscopic features; dot/globules, whitish striae, milium-like cysts and comedo-like openings are respectively compared with the histopathological features; melanin incontinence, compact orthokeratosis and wedge-shaped hypergranulosis, dilated capillaries, intraepidermal keratin cysts and keratin cluster that reached to the surface. Despite of the high incidence of common occurence of these features, dermatoscopic and histopathological correlation is not statistically significant (p>0.05).Conclusion: Either it is not statistically significant dermatoscopic features of LP can help to distinguish it from other inflammatory dermatoses.