Van'da yerleşen göçmenlerin 7-15 yaş grubu çocuklarında bağırsak parazitlerin yayılışı
An investigation on intestinal parasites in 7-15 years old immigrant children in Van
- Tez No: 242445
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Göçmenler, intestinal parazitler, prevalans, Van, Immigrants, intestinal parasites, prevalence, Van
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalısma, Van Merkezi Yalım Erez Mahallesinde ikamet eden göçmenlerin 7-15 yaslarındaki çocuklarında bagırsak parazitleri ve bunların prevalansını saptamak için yapıldı. Çalısma, 2004 Yılı Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yürütülmüs olup, Sehit Ögretmen Mehmet zdal lkögretim Okulu ögrenci sınıfları ve aynı mahallede bulunan 10 nolu saglık ocagı ziyaret edilerek steril ve agzı kapaklı dıskı kapları verildi ve dıskı örneklerinin alınma sekli tarif edildi. Çalısmada 277'si erkek 253'ü kız olmak üzere toplam 530 çocuktan dıskı örnegi alındı. Alınan dıskı örnekleri, 30 dakika içinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arastırma ve Uygulama Hastanesi Parazitoloji Laboratuarı'na ulastırıldı. ncelenecek dıskı örneginden bir kürdan ucuyla pirinç tanesi kadar dıskı alınarak, serum fizyolojik ve Lugol solüsyonları içerisinde ezilerek homojen hale getirildi ve Laboratuvarda ısık mikroskobu altında incelendi. Daha sonra, doymus çinko sülfat solüsyonu ile yüzdürme yöntemi uygulanarak hazırlanan preparatlar, protozoon kistleri ve parazit yumurtaları yönünden incelendi. Protozoonları daha detaylı incelemek için, trichrome ile boyanarak kalıcı preparatlar hazırlandı. Isık mikroskobunda Entamoeba histolytica teshisi konulan dıskı örneklerinde E.histolytica II Enzyme Immunoassay (EIA) testi ile (TechLab, Blacksburg, VA) bu parazite ait antijen arandı. Çalısmada 277 erkek ögrencinin 168 (%60.65)'inde, 253 kız ögrencinin 169 (%66.8)'unda, toplam 530 ögrencinin 337'sinde (%63.58) bir ya da daha fazla sayıda parazit türüne rastlandı. Arastırmada Blastocystis hominis 150 (%28.30), Entamoeba coli 138 (%26.04), Giardia intestinalis 132 (%24.90), Iodamoeba butschlii 25 (%4.72), Chilomastix mesnili 10 (%1.89), Endolimax nana 10 (%1.89), Dientamoeba fragilis 7 (%1.32), E.histolytica 6 (%1.13), Entamoeba hartmanni 1 (%0.19), Hymenolepis nana 45 (%8.49), Ascaris lumbricoides 14 (%2.64), Enterobius vermicularis 1 (%0.19), Trichostrongylidae sp ise 1 (%0.19) kiside saptandı. B.hominis, E.coli ve G.intestinalis gibi parazitler basta olmak üzere parazitoz oranının yüksek olarak saptanmasının en önemli sebepleri arasında, egitim yetersizligi, sayıca kalabalık ailelerin küçük konutlarda yasamaları, kanalizasyon sistemi ve içme su yetersizligi gibi etkenler olabilecegi kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the species and prevalence of intestinal parasites in children (between 7-15 years old) who are immigrant resident in Yalım Erez Ward of Van. The study was carried out between November 2004 and January 2005. By visiting classrooms of Martyr Teacher Mehmet zdal Primary School and 10 Village Clinic in the Ward, containers for stool samples were distributed and sample collection procedures were described. The stool samples were taken from 530 children, 277 male and 253 female. Collected stool samples were transported to the Parasitology Laboratory of the Research Hospital of the Yüzüncü Yıl University within 30 minute. The stool samples were taken as much as quickly with toothpick and was homogenized in serum physiologic and Lugol solutions, and then examined under a light microscope in the Laboratory. Then, stool samples prepared by flotation method in saturate zinc sulfate were examined for cysts of protozoa and eggs of helminthes. Afterwards, samples were permanently prepared by trichrome dying method for detail examination of protozoa. Antigen detection testing of stool specimens by the Entamoeba histolytica II enzyme immunoassay (EIA) test (TechLab, Blacksburg, VA), demonstrated that E.histolytica was positive under light microscope. One or more parasite species were encountered in 168 (60.65%) of 277 male children and in 169 (66.8%) of 253 female children, totally in 337 (63.58%) of 530 children. Thirteen different parasite species were detected in the study, and Blastocystis hominis 150 (28.3%), Entamoeba coli 138 (26.04%), Giardia intestinalis 132 (24.9%), Iodamoeba butschlii 25 (4.72%), Chilomastix mesnili 10 (1.89%), Endolimax nana 10 (1.89%), Dientamoeba fragilis 7 (1.32%), E.histolytica 6 (1.13%), Entamoeba hartmanni 1 (0.19%), Hymenolepis nana 45 (8.49%), Ascaris lumbricoides 14 (2.64%), Enterobius vermicularis 1 (0.19%) and Trichostrongylidae sp 1 (%0.19) were found in the children. Insufficient education, living of crowded families in small houses, insufficient of sewage system and drinking water in the ward were considered as important reasons for encountering the parasites at high rates as well as B.hominis, E.coli and G.intestinalis in the study.