Van kedilerinde lyme hastalığının seroprevalansı üzerine araştırmalar
Studies on the seroprevalance of lyme disease in Van cats
  1. Tez No: 242446
  2. Yazar: GÜLÜM SARGIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Borrelia burgdorferi, seroloji, seroprevalans, Van kedisi, Borrelia burgdorferi, IFA, serology, seroprevalence, Van cat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Lyme hastalıgı (Lyme borreliosis), dünyanın ılıman bölgelerinde ortaya çıkan, insan ve evcil hayvanlarda Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) cinsi spiroketadan ileri gelen ve keneler aracılıgı ile bulasan zoonoz karakterli bir hastalıktır. Hastalıgın, hayvanlarda ates, kusma, astım, anoreksia, romatoid artrit, renal ve neurolojik bozukluklar, fasial paraliz, kalp rahatsızlıkları ve miyokarditisle seyrettigi bildirilmektedir. Hastalıgın tanısında klinik bulguların yanı sıra kültür, ELISA, FA, Western Blotting ve PCR teknikleri kullanılmaktadır. Hastalıgın dünya çapında yaygın olarak bilinmesine karsın ülkemizde veteriner sahada yapılan çalısmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalısma ile aynı zamanda zoonoz bir enfeksiyon olan Lyme hastalıgının indirek florasan antikor (FA) testiyle Van kedilerinde seroprevalansının belirlenmesi amaçlandı. Çalısmada, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Arastırma Merkezi Kedi Evinden 70 adet ve Van linde evlerde beslenen 20 adet olmak üzere her iki cinsiyetten, 2 ay-9 yaslı toplam 90 adet Van Kedisi materyal olarak kullanıldı. Her iki grup kedide, kan alındıgı dönemde klinik olarak konjuktivitis dısında Lyme borreliozisle iliskili semptom gözlenmedi. Kediler üzerinde kene yönünden yapılan klinik muayenede herhangi bir kene türüne de rastlanmadı. Bu çalısmada, FA testi sonuçlarına göre Van kedisi evinde barındırılan kedilerden alınan 70 kan örneginden 12 (%17.14)'sinin seropozitif, ailelerin yanında barındırılan 20 kedinin ise tümünün seronegatif oldugu tespit edildi. Bu sonuçlar altında genel olarak Van kedilerinde Lyme borreliozisin seroprevalansı %13.33 olarak belirlendi. Sonuç olarak; zoonoz bir enfeksiyon olan Lyme borreliozisin Van kedilerinde belirlenmesi bölgede yasayan insanlar için bu hastalıgın bir risk faktörü oldugunu göstermektedir. Ayrıca çalısmanın yapıldıgı dönemde kedilerin üzerinde keneye rastlanmaması ve bölgede hastalıga vektörlük ettigi bildirilen kene türlerinin yapılan çalısmalarda tespit edilememesi nedeniyle hastalıga vektörlük edebilecek kene türlerinin yada göçmen kuslar gibi diger faktörlerin belirlenmesinin yararlı olacagı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Lyme disease (Lyme borreliosis) occur anywhere in the world which have mild temperature. Its causative agent in domestic animals and human being is Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi) which is a spirochete. The disease which is zoonosis is transferred by ticks. It has been reported to cause clinical symptoms such as, fever, vomiting, asthma, anorexia, romatoid artritis, renal and neurological disorders, facial paralysis, heart failures and myocarditis. In the diagnosis of the disease, together with clinical sings, culture, ELISA, IFA, Western Blotting and PCR tecniques have been used. Although the disease well known in the world, in our country studies on the disease especially on veterinary field is very limited. With the present study, the seroprevalence of Lyme disease in Van cats were aimed to investigate using Indrect Fluorescent Anticor (IFA) test. The study was performed on 70 Van cats which kept in the Van Cat Research Center of the University of Yuzuncu Yil, and on 20 cats which kept by private owners. The cats used in the study were both male and female, aged between 2 months and 9 years old. In both groups of cats, apart from conjunctivitis, there were no clinical symptoms resempling Lyme disease. In the clinical examination of the cats, no tick species were also seen on them. In the present study, according to IFA test results, out of 70 cats kept in Van Cat Research Center, 12 (17.14%) were seropositive. On the other hand out of 20 cats kept in by private owners had no seropositivity. When the total cat used in these study taken into consideration, the seroprevalence of the disease corresponded to 13.33%. As a result; because of zoonotic character of the disease, it is an important risk factor for human health as well. Furthermore, because tick couldn?t be detected on the cat during sampling time of this study, vectors transferring the disease, other factors or reasons causing the animals to be contaminated by this culprit to the Van cat, should be investigated.