Kayseri ilinde köpeklerde brucella canis infeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
Serological investigation of brucella canis infection of dogs in kayseri province
  1. Tez No: 242451
  2. Yazar: BİRSEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. SEMİH GÜMÜŞSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Köpek, Seroloji, Teşhis, Yavru atma, Brucellosis, Dog, Serology, Diagnosis, Abortion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, köpeklerin serumlarında üç farklı serolojik test kullanılarak Brucella canis'e karşı şekillenen antikorların ortaya konulması; kullanılan serolojik testlerin teşhisteki duyarlılıklarının karşılaştırılması ve Kayseri ilinde köpek brusellozunun görülme sıklığının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirildi.Kayseri Büyükşehir Belediyesine bağlı Köpek Barındırma evinde bulunan farklı ırk ve yaştaki 100 (50 dişi ve 50 erkek) köpeğin yanı sıra köpek sahipleri tarafından Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinikleri'ne getirilen 11 köpekten kan örnekleri toplandı. Kan serumları Tüp Aglütinasyon Test (TAT)'i, 2Merkaptoetanol-Tüp Aglütinasyon Test (2ME-TAT)'i ve Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA)'a tabi tutuldu.İncelenen 111 köpek kan serumunun 6 (% 5,41)'sı bruselloz yönünden TAT ile pozitif, geri kalanı ise negatif iken, 2ME-TAT ve ELISA ile serumların 3 (% 2,70)'ünün pozitif, geri kalanının negatif olduğu belirlendi. Brusellozun teşhisinde her üç testin de duyarlı oldukları; üç testten elde edilen sonuçlar kıyaslandığında, 2ME-TAT ile ELISA arasında daha iyi bir uyumluluğun bulunduğu saptandı.Sonuç olarak, köpek brusellozunun serolojik teşhisinde kısa sürede ve güvenilir sonuç verdiğinden ELISA'nın TAT ve 2ME-TAT'a göre daha avantajlı olduğu kanaatine varıldı. Köpek serumlarında Brucella canis'e karşı antikor saptanmış olması, başıboş köpekler de gözönünde bulundurulduğunda halk sağlığı açısından önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to detect the antibodies against Brucella canis in the sera of dogs with three different serological tests, to compare the sensitivity of applied tests, and to determine the incidence of the canine brucellosis in Kayseri Province.Blood samples were collected from 100 (50 male and 50 female) dogs belonging to different breed and at various ages, reared in Kayseri City Kennel as well as from 11 dogs that were brought to the Clinics of Faculty of Veterinary Medicine, University of Erciyes by the owners. The blood sera were tested with Tube Agglutination Test (TAT), 2Mercaptoethanol-Tube Agglutination Test (2ME-TAT) and Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA).Of the 6 (5.41 %) out of 111 dog sera were positive for canine brucellosis with TAT and the remaining sera were negative whereas 3 (2,70 %) of the sera were found to be positive and the remaining sera were negative with both 2ME-TAT and ELISA. All of the three tests were sensitive for the diagnosis of brucellosis, and when the results of these three tests were compared, more consistent results were obtained with 2ME-TAT and ELISA than the TAT.In conclusion, the results of this study have shown that ELISA is superior to TAT and 2ME-TAT because of obtaining rapid and reliable results. When taking into account the free-living dogs, detection of Brucella canis antibodies in the dogs? sera may be considered as a significant concern for public health.