Komplikasyonsuz sezaryen sonrası erken ve geç beslemenin karşılaştırılması
Comparison of early and late feeding in c-sections without complication.
  1. Tez No: 242450
  2. Yazar: DAVUT GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Erken oral gıda
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Çalışmanın amacı: Sezaryen sonrası erken ve geç beslenen hastaları gaz çıkarma, gaita yapma, ilk süt gelme zamanı, hastanede yatma süresi, gastrointestinal komplikasyonlar açısından karılaştırmayı amaçladık.Materyal ve metod: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Has¬¬talıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda Temmuz 2008-Aralık 2008 tarihleri arasında tekil gebeliği olan genel yada spinal anestezi ile sezaryen o¬pe¬ras¬yonu yapılan 205 hasta dahil edildi.Grup 1'e postoperatif 2 saat sonra, Grup 2'ye postoperatif 24 saat sonra oral gıda başlandı.Çalışmanın bulguları: Grupların ilk süt gelme, gaz çıkarma ve gaita yapma zamanına bakıldığında Grup 1 içinde bulunan hastalarda bu süreler istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde Grup 2'den daha kısadır(P0.05).Sonuç: Sezaryen sonrası postoperatif erken dönemde oral alımı hastaların gaz çıkarma, gaita yapma ve ilk anne stünün gelme sürelerini kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose of the study:We aimed to compare (study) the patients that are early-fed and late-fed after cesarean on the aspects of passing flatus (gas), bowel movements, the time for the first milk to come in (ejection), the duration of their hospital stay and gastrointestinal complications.Material and Method:In this study, 205 patients from Department of Gynecology and Obstetrics, Ondokuz Mayis University , School of Medicine, who have single child pregnancies and had a cesarean operation with either general or spinal anesthesia between the dates of July 2008 and December 2008, were involved.Outcome:When we look at the duration of first milking, passing gas and bowel movement of the groups, the timing in Group I patients were considerably shorter than Group II. (P< 0.05). Statistically there wasn?t much difference between two groups(P>0.05) in sense of Demographic characteristics, length of pregnancy, fetal weight, 1st and 5th minute Apgar scores, times of cesarean, duration of the operation, duration of the hospital stay and postoperative complications.Result:Early oral feeding postoperative after cesarean shortens the duration of the passing gas, bowel movements and first milk ejection of the patients.References: Cesarean, Early Oral Feeding