Köpeklerde medetomidin-propofol-isofluorane anestezisinin hematolojik ve biyokimyasal parametrelere olan etkileri
The effects of medetomidine-propofol-isofluorane anaesthesia on haematologic and biochemical parameters in dogs
- Tez No: 242458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEKİN ATALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, medetomidin, propofol, isofluorane, biyokimyasal ve hematolojik parametreler, Dogs, medetomidine, propofıol, biochemical and haematologic parameteres
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, köpeklerde medetomidin ve propofolle oluşturulan anestezinin isofloranla devam ettirilmesi neticesinde elde edilen bu kombinasyonun biyokimyasal-hematolojik parametreler ve kardiyovasküler sistem üzerine olan etkileri ile klinik uygulamalarda kullanılabilirlikleri yönünden araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini 10 adet sağlıklı köpek oluşturdu. Her bir köpek 20 µg/kg intravenöz (İV) dozda medetomidin ile premedike edildi. Beş dakikalık bir bekleme süresinden sonra her bir köpek için 3mg/kg iv dozda propofolle anestezi indüksiyonu sağlandı. Anestezi indüksiyonunu takiben hayvanlar entübe edilerek, %2'lik isofloranla inhalasyon anestezisine alındı. Tüm hayvanlarda premedikasyon öncesi ve sonrasındaki 5, 20 dakikalarda ve uyanma döneminde EKG traseleri, kalp atım ve solunum sayıları ile beden ısıları not edildi. Her devrede 12 ml kan alınarak hematolojik ve biyokimyasal analizler yapıldı. Aynı şekilde her anestezi devresinde pH, pCO2, pO2, pHCO3, CtCO2 düzeylerindeki değişiklikler yönünden kan gazı analizleri yapıldı. Anestezik ajanların klinik yönden gösterdikleri etki değerlendirildi. Premedikasyon sonrası 5. dakikada lateral rekumbensi pozisyonu gözlendi. Pedal, palpebral reflekslerde belirgin bir azalma kaydedildi. Propofol uygulamasından sonraki 1-3 (ort 1.5) dakikada anestezinin indüksiyonu gerçekleşti. İndüksiyonda tüm refleksler kayboldu. İsofloran ile gerçekleştirilen anestezi sakin devam etti. Köpekler 10 ile 13 dakika arasında (ortalama 11) sorunsuz bir şekilde anesteziden uyandılar. Köpeklerin anesteziden uyandıktan sonra ayağa kalkıp gezinmeleri 25 ile 65 dak (ort 28 dak) arasında değişim gösterdi. Ortalama vücut ısısı anestezi süresince belirgin değişim göstermedi. Kalp atım sayısı ve solunum sayısı anestezi süresince belirgin olarak azaldı. Elektrokardiyografik değerlendirmede, anestezinin 5. ve 20 dakikalarında ve uyanma dönemlerinde P, Q, R ve S değerlerinde belirgin bir değişiklik gözlenmedi. Ortalama venöz kan Ph' sı, HCO3 ve CtCO2 değerleri anestezi süresince değişim göstermezken, pCO2 ve pO2 değerleri anestezinin 5 ve 20 dakikalarında değişim gösterdiler. Ortalama serum biyokimyasal parametrelerinden ALT, AST, LDH, albümin, total protein ve glikoz değerleri anestezi süresince belirgin değişim göstermediler. Sonuç olarak, sunulan çalışmada hematolojik ve biyokimyasal değerlerde önemli bir değişime kaydedilmedi. Sunulan anestezi protokolünün, propofol uygulamasından dolayı bazı köpeklerde şekillenebilen apne olasılığını dikkate alarak güvenle kullanılabilirliği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Based on biochemical-hematological analysis, the aim of this study was to investigate the effects of anaestehesia induced by medetomidine, propofol and isoflorane on cardiovascular system and clinical parameters in dogs. The study material consisted of 10 healthy mixed breed dogs. As premedican agent, medetomidine was injected intravenously (iv)at a dose of 20 ?g/kg for each dog and after five minutes profofol was administered iv at a dose of 3mg/kg for anaestehesia induction. Following propofol administration, anaesthesia was maintained with 2% isoflorane by inhalation anaesthesia device. ECG traces, heart and respiratory rate, body temperature was recorded before (0. min) and after 5, 20 minutes of anaesthesia and at conscious period. 12 ml of blood was obtained at anaesthesia intervals for each dog for hematologic and biochemical analysis. Changes in venous pH, pCO2, pO2, pHCO3 and CtCO2 levels was also determined. Lateral recumbency position was observed after 5th minutes of premedication. A significant reduction in pedal and palpebral reflex was observed.Anaesthesia induction was achieved after 1-3 (mean 1.5) minutes of propofol injection.All reflexes disappeared at induction. Fairly smooth anaesthesia was achieved by isofloran.Dogs were conscious between 10 and 13 minutes (mean 11 min) after isoflorane cessation was stopped. After awakening from the anesthesia, the dogs were stand up within 25 to 65 min (mean 28 min). The average body temperature during anesthesia did not show significant changes. Heart and respiratory rate decreased during anesthesia. No alteration in the P, Q, R and S values were recorded at the 5th, 20th minutes of anaesthesia and conscious period.No significant alteratons were detected for the average venous blood Ph, HCO3. CtCO2 values. But, pCO2 and pO2 values changed significantly during 5 and 20 minutes of the anaesthesia. The average serum biochemical parameters ALT, LDH, albumin, total protein and glucose values did not show significant changes during anesthesia.As a result, no significant changes were recorded for the hematologic and biochemical values for the reported anaesthesia protocol. The presented anaesthesia protocol migth be used confidently if precaution is taken for propofol application since propofol migh cause apne in some dogs.