Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin küresel ısınma hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi
Evaluating the level of the students of the University of Abant Izzet Baysal about the global warming
  1. Tez No: 242459
  2. Yazar: ALİ ÖZGÜR GÜLEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Çevre Mühendisliği, Public Health, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: küresel ısınma, iklim değişimi, bilgi düzeyi, öğrenci, global warming, climate change, the level of knowledge, student
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmamızda, Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin küresel ısınma hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır.Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde 2007-2008 eğitim ve öğrenim döneminde eğitim gören 1.149 öğrenci örneklem olarak seçilmiştir. Öğrencilere 34 sorudan oluşan anket formu yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 15.0 bilgisayar programında değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiki analizi için Ki-kare testinin Monte Carlo yöntemi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin %70.7'si fakülte, %29.3'ü meslek yüksek okulu öğrencisidir. Katılımcıların %49.95 erkek ve %50.05'i kadındır. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş grupları bakımından dağılımı ise; %45.1'i 17-19 yaş grubu, %39.7'si 20-22 yaş grubu, %14.3'ü 23-25 yaş grubu ve %0.9'u 26-28 yaş grubundadır. Örneklem olarak alınan öğrencilerin büyük çoğunluğu küresel ısınma terimini 3-4 yıl önce öğrenmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %81.3'ü küresel ısınma terimini öğrendikleri kaynak olarak basın-yayın-medya'yı belirtmiştir. Üniversite eğitimine başlamanın küresel ısınma ile ilgili bilgi düzeyini etkilemesi fakülte öğrencilerinde %53.0 ve meslek yüksek okul öğrencilerinde %35.3 bulunmuştur. Üniversite eğitimine başlamanın küresel ısınma ile ilgili bilgi düzeyini etkilemesi yeterli görülmemiştir. Fakülte öğrencilerinin %20.2'si ve meslek yüksek okul öğrencilerinin %14.2'si üniversite eğitimlerinde küresel ısınma ile ilgili eğitim aldığını belirtmiştir.Sonuç olarak öğrencilerin küresel ısınma ilgili bilgileri yeterli seviyede bulunmamıştır. Üniversite yönetimlerinin çevre sorunları ile ilgili eğitimler ve dersler vermesinin öğrencilerin bilgilenmelerinde ve davranış olarak da uygulamalarında etkisi olacağı düşünülmektedir. Bunun yansıra resmi kurum ve kuruluşlar, yazılı ve görsel basın, sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri de öğrenciler ve diğer bireylerin çevre bilinci kazanmalarında ve buna yönelik davranışlar edinmesinde önemli etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, we target to measure the level of knowledge of the students of Bolu Abant Izzet Baysal University about the global warming.1.149 students, who study in Bolu Abant Izzet Baysal University in 2007-2008 academic year, were selected as samples in this study of descriptive nature. A questionnaire consisting of 34 questions was administered to the students via face-to-face interview technique. The data from the study was analysed with SPSS 15.0 computer program. For the statistical analysis of the data, Monte Carlo method of the chi-square test was used.Of those students, who participate in the study, 70.7% pursue a bachelor?s degree, 29.3% attend to the vocational high school. 49.05% of the participants are male and 50.05% are female. The age distribution of the participants is: 45.1% are 17-19 years old, 39.7% are 20-22 years old, 14.3% are 23-25 years old, and 0.9% are 26-28 years old. The vast majority of the sample students have learned the term ?Global Warming? 3 to 4 years ago. 81.3% of the participants expressed the press-broadcasting-media as the source from which they have learned the term ?Global Warming?. It has been found that the knowledge level about the global warming was impacted by the enrollment in the university in 53.0% of the students who pursue a bachelor?s degree, in 35.3% of the students who enrolled in a vocational high school. Impact of starting a university level education on the knowledge level about the global warming was not found adequate. 20.2% of the students who pursue a bachelor?s degree and 14.2% of the students in vocational high school expressed that they have received an education about global warming in their university level education.As a result, the knowledge of the students about the global warming was not found adequate. We believe that the education and courses given by the university governments about the environmental problems would have impact in informing the students and their practices thereon. In addition to that, the activities by the governmental agencies, the print and visual media, and non-governmental organizations have important effects on acquiring a sense of environment by the individuals and behaving towards it.