Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji Polikliniği'ne başvuran kadınlarda üriner inkontinans görülme sıklığı ve etkileyen faktörler
Prevalence of urinary incontinence among the women attending gynaecology clinics of Kayseri Training and Research Hospital
  1. Tez No: 242457
  2. Yazar: ÖZLEM ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, prevalans, jinekoloji, Urinary incontinence, prevalence, gynecology
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji polikliniğine başvuran kadınlarda üriner inkontinans sıklığını ve çeşitli sosyodemografik ve tıbbi faktörlerin üriner inkontinans sıklığına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekoloji Polikliniği'ne başvuran kadınlar araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırma verileri 15 Ekim 2007- 31 Ocak 2008 tarihleri arasında jinekoloji polikliniğine başvuran kadınlara yüz yüze anket uygulanarak toplanmıştır. Araştırma süresince 775 kadın hastayla görüşülmüştür.Araştırmada veriler; kadınların sosyodemografik özellikleri, obstetrik ve jinekolojik bilgileri ve üriner inkontinansla ilişkili 45 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 13.0 bilgisayar programında değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiki analizi için Ki-kare testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilere göre; araştırma grubunda üriner inkontinans görülme sıklığı %36.6 bulunmuştur (n= 775). Kadınların %33.5'inde stres inkontinans, %26.8'inde urge (acil) inkontinans görülmektedir. İlerlemiş yaş, gebelik sayısı, kürtaj sayısı, doğum sayısı, doğumun güç olması, sık idrar yolu iltihabı, rahim sarkması, ürogenital ameliyat geçirme, şeker hastalığı (diyabet), sigara içme ve kabızlık gibi faktörlerin üriner inkontinans görülme sıklığını arttırdığı; kendiliğinden düşük yapma, iri bebek doğurma ve idrar sondası uygulanmasının üriner inkontinans görülme sıklığının artması üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca; üriner inkontinansı olan kadınlarda günlük idrar sayısında artma, gece idrara kalkma, idrar yanması ve idrar yapma güçlüğü sıklığında artma saptanmıştır. Kadınlarda üriner inkontinans sık görülen bir şikayet olmakla birlikte hastaların %48.5'i tedavi için doktora başvurmuştur.Sonuç olarak, araştırma grubunun yaklaşık üçte birinde üriner inkontinans olup çeşitli sosyodemografik, obstetrik ve jinekolojik faktörler inkontinans görülme sıklığını etkilemektedir. Üriner inkontinansı olan kadınların tedavi hizmetlerinden daha iyi yararlanabilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the prevalence of urinary incontinence among the women attending to outpatient clinics of gynecology of Kayseri Training and Research Hospital and to investigate the impacts of a number of sociodemographic and medical factors on the prevalence of urinary incontinence.This investigation was designed as a descriptive study. The women outpatients in the department of gynaecology in Kayseri Research and Education Hospital comprised the study population. Data were collected to apply a questionnaire among 15 October 2007- 31 January 2008. A total of 775 women were included in the study.The questionnaire has included of 45 questions related to the socio demographic characteristics, obstetric and gynecologic information and type of urinary incontinence. Data were analysed using the SPSS (version 13.0) computer program. Chi square test was performed for statistical analyses.The prevalence of urinary incontinence was found as 36.6%, 33.5 percent had stress incontinence, 26.8 percent had urge incontinence. It was detected the prevalence rate of urinary incontinence increased with age, pregnancy, curettage, birthrate, exposed to frequent urinary infection, pelvic organ prolapse, pelvic and vaginal surgery, diabetes, smoking and constipation. No significant effects of spontaneous abortion, high birth weight and urinary catheter were found on the prevalence rate of urinary incontinence. It was observed that the women who had urinary incontinence had pollacuria, nocturia, difficulty micturition and dysuria. Although urinary incontinence is a common complaint in women?s life, our results show that only 48.5% asked for medical help.It was concluded that, 1/3 of the study group has urinary incontinence, various sociodemographic, obstetric and gynecologic factors affect the prevalence rate of urinary incontinence. The precautions should be taken in order to have better management services in urinary incontinence suffering women.