Nevşehir ilinde intihar girişiminde bulunan kadınların sosyo demografik özellikleri ve risk faktörleri
Socio demografic features and risk factors of women who attempt to commit suicide in nevsehir
- Tez No: 242464
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İntihar, intihar girişimi, sosdemografik özellikler, risk faktörleri, kadınlar, Suicide, attempted suicide, socio demographic features, risk factors, women
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırmamızda, intihar girişiminde bulunan kadınların sosyo demografik özellikleri ve risk faktörlerinin belirlenmesi ve bu konuda koruyucu ve önleyici yaklaşımlar geliştirmek amaçlanmıştır.Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada Nevşehir il merkezi ve altı ilçesinde 2005-2007 yılları arasında intihar girişiminde bulunan 368 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Bu kişilerden 212'si (%57,6) araştırmaya katılmayı kabul etmiştir. Araştırma grubuna yüz yüze görüşme tekniği ile 66 soruluk anket formu uygulanmıştır.İntihar girişiminde bulunan kadınların, %76,9'u 16-30 yaş aralığında, %43,5'i ilkokul ve altı eğitim düzeyine sahip, %82,5'i ev hanımı/ev kızıdır. İntihar girişiminde bulunan kadınların %49'1'ini bekarlar, %33,0'ünü ise boşanmışlar/ayrı yaşayanlar oluşturmaktadır. İlk evlenme yaşı 15-21 yaş aralığında olanların oranı %97,1'dir. Kadınların aile yaşamında karşılaştığı sorunlar; ruhsal sorunlar (%77,4) aile içi şiddet (%55,2) ve ekonomik zorluklar (%50,9) olarak saptanmıştır. Kadınların %79,2'si fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtmiştir. Birden fazla intihar girişiminde bulunan kadınların oranı % 57,1'dir. İntihar girişiminde kullanılan yöntemler arasında aşırı doz ilaç alma oranı %84,4'tür. İntihar girişimi ile ulaşılmak istenen temel düşüncenin, bulunduğu çevreden kurtulmak olduğunu belirtenlerin oranı %72,6'dır. Yaşamında kendisine yakın hissettiği kişilerin olmadığını belirtenlerin oranı % 67,2'dir. İntihar girişiminden pişmanlık duymadığını belirtenlerin oranı %79,7'dir. Araştırma grubunun %49,1'i kendini değersiz olarak hissettiğini belirtmiştir. Gelecekten hiçbir beklentisi olmadığını belirtenlerin oranı ise % 43, 3'tür.Olguların intihar girişimi eylemlerinin temel nedenleri olarak ailevi sorunları en fazla düzeyde belirtmeleri, aile içi şiddet oranının yüksek olması ve intihar girişimi öncesi psiko sosyal risk faktörlerini yoğun olarak yaşanması aile iç dinamiklerinin ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Bu da koruyucu ve önleyici yaklaşımları içeren kapsamlı ve çok disiplinli proje uygulamalarına gereksinim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this research is to determine socio demografic features and risk factors of women who attempt suicide and establish the after effects and develop protective and preventive approachs.In this study was used by descriptiveresearch model, in 2005, 2006 and 2007 in Nevsehir and its six counties, 368 women who attempted to commit suicide 212 ( 57,6% ) agreed to take part in the research, the rest refused. Our research group performed face to face interview whereby the participants were asked 66 questions.Among 16-30 year olds the attempted suicide rate is 76,9% and of those in lower education level the percentage is 43.5%. Of the people who took part in our research, 49,1 % were single, 33,0% were divorced/splited up. Of the people who got married among 15-21 year olds rate is 97,1%. Of those who met the common problems in their family life; physcological matters (77,4%), domestic violence (55,2%), lack of economical income (50,9%). Of the people who exposed to physical violence rate is 79,2%, one more than attempted suicide rate is 57,1%.Among suicide methods, the most use of suicide method is over taking medicine (84,4%). The basic thought pattern among these women attempt suicide is to flee the environment which they live, this percentage is 72,6%. 67,2% felt that they had nobody to turn to however, Of those who attempted to commit suicide, 79,7 % regretted their actions. Of those in the research group, 49,1% felt that they were worthless. 43,3% of these women felt they had no hope for the future.Because domestic violence and psychosocial stress percentage are so high and psychosocial stress percentage are so high, this shows that, psychosocial circumstances of the individuals attempting to commit suicide are in need of correction as importantly as the domestic dinamics. Therefore, it shows that this can be achieved by protective and preventative concepts and by exercising an extremely multidisciplined approachs.