Glial tümörlerin komşu yolaklarda meydana getirdiği hasarlarin difüzyon ağirlikli görüntüleme ile tespiti ve değişik b-değerlerine karşilik gelen görünür difüzyon katsayisinin hesaplanmasi
Determined of damage in the adjacent tracts of glial tumors with diffusion weighted imaging and calculated of different b- value corresponds to apparent diffusion coefficient
- Tez No: 242463
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: MRG, DWI, glial tümörler, ROI ve ADC
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada glial tümörlerin komşu yolaklarda meydana getirdiği hasarların difüzyon ağırlıklı görüntüleme ile tespit edilmesi ve farklı b-değerleri kullanılarak difüzyon değerlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmaya toplam 17 vaka, 11 kadın, 6 erkek (yaş aralığı 4- 68, ortalama yaş 43,58) ve 7 GBM, 3 AA, 4 diffüz astrositoma, 1 düşük derece astrositoma ve 2 epandimoma alındı. Görüntüleme çalışmaları, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı'nda bulunan1,5 Tesla ( Philips Intera Achieva Nova, Netherland) MRG cihazıyla ve quadrature head coil kullanılarak elde edildi. Her bir hasta için T1W-SE, T2W-TSE ve DWI-EPI' ler aşağıdaki protokollere göre alındı.T1W-SE: TR/TE, 623/15; 23 kesit; kesit kalınlığı, 5mm; FOV, 260x80; matriks, 256x256; flip angle, 70 derece; gap, 1mm; total zaman 1dk.40s.T2W-TSE: TR/TE, 4618/100; 23 kesit; kesit kalınlığı, 5mm; FOV, 260x80; matriks, 256x256; flip angle, 90 derece; gap, 1mm; total zaman 1dk.55 s.DIW için aksial planda multiple kesitli, single shot, eko planar spin eko sekansı kullanıldı. Bu sekanstaki teknik parametreler:DWI-EPI: TR/TE, 2609/89; 18 kesit; ; kesit kalınlığı, 2.5 mm; FOV, 230x230; matriks 256x256; gap,1mm; total zaman 2 dk. 4s. Difüzyon gradyentleri ardışık olarak temel üç vektöryel aks (slice selection, readout, phase ) planları boyunca uygulandı ve b-değeri = 0,500, 1000, 1500, 2000 alındı. Daha sonrada apparent diffusion coefficient (ADC) harita görüntüleri elde edildi. Difüzyon ağırlıklı görüntü ve ADC harita görüntüleri post processing için DTIStudio' ya transfer edildi. Görüntü postprocessing, ADC haritalarından ve difüzyon ağırlıklı görüntülerden üretilmiş piksel-by-piksel hesaplamaları kullanılarak, b= 1000 değerinde ve serbest yazılım (www.mristudio.org/ DTIstudio ) uygulanarak elde edildi. DTI studioda ROI manüel olarak elips şeklinde yerleştirildi. ROI'lardan minimum, maksimum ve ortalama difüzyon değerlerini hem DWI'den hem de ADC haritalarından tümör alanları içinden ölçüldü. Ayrıca ADC haritalardan tümöre yakın normal beyaz maddeden ve tümöre simetri normal beyinden de difüzyon ölçüldü. Sonuçlar SPSS 15.0 İstatistiksel Paket Programı' nda değerlendirildi. t-testi kullanıldı ve p< 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Çalışma sonucu, GBM için ortalama ADC değeri (2. 91 ± 0.04) x 10-3mm2/s, AA için ortalama ADC değeri (0. 69 ± 0.03)x10-3mm2/s, diffüz astrositoma için ortalama ADC değeri (3.13 ±0.07)x10-3mm2/s, düşük derece astrositoma için ortalama ADC değeri 2.41x10-3mm2/s ve epandimoma için ortalama ADC değeri (0.70 ± 0.03)x10-3mm2/s, normal beynin ortalama ADC değeri 0.85x10-3mm2/s hesaplandı. Sonuç olarak; DWI glial tümörlerin yolaklarda meydana getirdiği hasarları göstermede yetersiz olabilir ancak ADC değeri gliomların ayırıcı tanısında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, determined of damage in the adjacent tracts of glial tumors with diffusion-weighted imaging and calculated of apparent diffusion coefficient by using different b-value is intended.Total 17 cases in the thesis, 11 women, 6 men (age range 4- 68, average age 43.58 and 7 GBM, 3 AA, 4 diffuse astrositoma, 1 low grade astrrositoma and 2 epandimoma was received. Imaging study, 1,5 Tesla MRI device (Philips Intera Achieva Nova, Netherland) and the quadrature head coil were used the Department of Radiology, Faculty of Medicine, Erciyes University. For each patient T1W-SE, T2W-TSE and EPI-DWI 's according to the following protocols were:T1W-SE: TR / TE, 623/15; 23 sections, section thickness, 5mm; FOV, 260x80; matrix, 256x256, flip angle, 70 degrees; gap, 1mm; 1dk.40s total time.T2W-TSE: TR/TE, 4618/100; 23 sections; section thickness, 5mm; FOV, 260x80; matrix, 256x256; flip angle, 90 degrees; gap, 1mm; 1dk.55 s total time.For DWI with multiple sections in the axial plane, single shot, echo planar spin echo sequence was used. Technical parameters of this sequence:DWI-EPI: TR/TE, 2609/89; 18 sections; section thickness, 2.5 mm; FOV, 230x230; matrix 256x256; gap,1mm; 2 dk. 4s total time.Diffusion gradients were applied during basic three consecutive vektorial axis (slice selection, readout, phase) the plan and the b-value = 0, 500, 1000, 1500, 2000 was received. Later, apparent diffusion coefficient (ADC) map images were obtained. Diffusion images and ADC map images, DTI studio was transferred to for postprocessing. Image postprocessing, ADC maps and diffusion maps were produced by using pixel-by-pixel calculations and they were obtained in free software (www.mristudio.org/DTIstudio ) and b= 1000.ROI was placed in form of an ellipse with manually in the DTIStudio Minimum, maximum and average values of diffusion were measured both ADC maps and diffusion maps in areas of the tumor by ROI.Moreover, diffusion from ADC map was measured normal white matter which is the nearest tumor and normal brain which is symmetry to tumor. Results was assessed in SPSS 15.0 Statistical Package Program.