Kedilerde edinsel kalp hastalıklarında ekokardiyografik muayene bulguları
Echocardiographic inspection findings in acquired heart disease of cats
- Tez No: 242494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Cat, heart, echocardiography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada kedilerde edinsel kalp hastalıklarında belirlenen ekokardiyografik muayene bulgularındaki değişikliklerin belirlenmesi ve sağlıklı kedilerdeki bulgular ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışma materyalini farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki 58 kedi oluşturdu. Kedilerin 35 tanesi erkek, 23 tanesi dişi idi. Grup I'deki kedilerin yaşları ortalama 5,82±0,63 yıl, canlı ağırlıkları 3,92±0,23 kg idi. Grup II'deki kedilerin yaşları ortalama 10,69±0.87 yıl, canlı ağırlıkları 4,38±0,17 kg idi.Çalışmada incelenen olgulardan 38 tanesinde hipertrofik kardiyomiyopati olduğunu belirlenirken, klinik olarak sağlıklı 20 olgu ise kontrol grubu olarak kullanıldı. Kedilerin tamamına M-mod ve Doppler ekokardiografi uygulandı. Gruplar arasında; IVSd, PWd, IVSs ve LA/Ao değerleri açısından istatistiki olarak anlamlı fark olduğu belirlendi. LVDd, LVDs, PWs ve % FS değerleri arasında ise herhangi bir istatistiksel fark bulunamadı.Sonuç olarak kedilerde yaygın ve ciddi bir edinsel kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopatide M-mod ekokardiyografik ve Doppler ekokardiyografik muayeneler ile kalp içi boşlukları, kalp kası kalınlığı ve kalp kapakçıklarındaki kan akım düzeyi ile ilgili verileri elde edilebileceği, bu değerlerin klinik olarak sağlıklı kedilerden istatistiki olarak anlamlı farklılıkda olduğu ve veteriner hekimler tarafından klinik uygulamalarda kullanılabileceği kanısına varıldı.Anahtar kelimeler : Kedi, kalp, ekokardiyografi
Özet (Çeviri)
It was aimed to detect the changes of echocardiographic inspection findings in cats with acquired heart disease of cats and to compare with the findings of healthy cats in this study.The study materials consist of 58 cats with different race, age and sex. Of the cats, 35 were male and 23 were female, between 9 month and 16,5 years old and between 2-6 kg weights.While it was detected hipertrophic cardiomyopathie in 38 cases, clinically healthy 20 cases were used as control group. M- mode and Dopler echocardiography was applied for the all cats. A significant statistical difference was determined among the groups for the IVSd, PWd, IVSs and LA/Ao levels. There was no significant statistical difference among the LVDd, LVDs, PWs and %FS levels.As a result, in hyper trophic cardiomycpathy, a wide spread acquired heart, caiuties in heart and blood flow level might be determined by M-mode echocardiography inspections. Furthermore, these values were statistically different from the healthy cats and might be uset clinically by veterinarian.