Sıçanlarda karbon tetraklorür ile oluşturulan karaciğer hasarında grelinin bazı pıhtılaşma parametreleri üzerine etkisi
Effect of ghrelin on some coagulation parameters in rats with liver damage induced by carbon tetrachloride
  1. Tez No: 242495
  2. Yazar: ÖMER FARUK ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZMİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sıçan, karaciğer hasarı, grelin, pıhtılaşma parametreleri, karbon tetraklorür, Rat, liver damage, ghrelin, coagulation parameters, carbon tetrachloride
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, sıçanlarda karbon tetraklorür (CCl4) uygulaması ile oluşturulan deneysel karaciğer hasarında grelin uygulamasının bazı pıhtılaşma parametreleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı.Bu amaçla 40 adet erkek Sprague Dawley ırkı sıçan eşit şekilde 4 gruba ayrılarak kontrol grubuna deri altı yolla 5 gün %0.9 NaCl, 2. gruba periton içi yolla tek doz 1.6 g/kg dozunda CCl4, 3. gruba deri altı yolla 5 gün süreyle günde 10 nmol/kg dozunda grelin, 4. gruba ise 5 gün süreyle 10 nmol/kg/gün dozda deri altı yolla grelin uygulamasını takiben 5. günde tek doz CCl4 uygulandı. Uygulamalardan 24 saat sonra gruplardan kan örnekleri alınarak aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), protrombin zamanı (PTZ), fibrinojen düzeyi ve trombosit sayısı değerlendirildi.Karbon tetraklorür grubunun PTZ ve aPTT değerinde önemli bir uzama (p0.05). Grelin uygulamasını takiben CCl4 verilen grupta fibrinojen düzeyi ile aPTT ve PT değerlerinin kontrol grubu değerlerine oldukça yaklaştığı tespit edildi.Sonuç olarak, sıçanlarda karbon tetraklorür ile oluşturulan akut karaciğer hasarında grelin uygulamasının koagulasyon sistemi üzerine koruyucu bir etki gösterebileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of ghrelin administration on some coagulation parameters in rats with acute liver damage induced by carbon tetrachloride (CCl4).Fourty male Sprague Dawley rats were equally divided into four groups including group 1 (saline control), group 2 (CCl4, i.p., single dose of 1.6 g/kg), group 3 (ghrelin, s.c., 10 nmol/kg/day, for 5 days) and group 4 (ghrelin, 10 nmol/kg/day, for 5 days plus CCl4, i.p., single dose of 1.6 g/kg on the 5th day) From each animal, blood samples were taken 24 h after the end of treatment, and some coagulation parameters were evaluated: fibrinogen levels, activated partial thromboplastin time (aPTT), prothrombin time (PT) and platelet counts.In the CCl4 group, a significant prolongation of PT and aPTT (p0.05). It was observed that plasma fibrinogen level, PT and aPTT values in group treated with ghrelin plus CCl4 were quite close to those of control group.As a result, it was determined that ghrelin administration to rats with acute liver damage induced by carbon tetrachloride might have a protective effect on coagulation system.