Kahramanmaraş il merkezindeki gebe kadınların anne sütü ve bebek beslenmesine ilşkin bilgi, tutum ve davranışları
Knovledge-attitude and practices of the pregnant women in the provincial center of Kahramanmaraş on the infant nutrition and breast feeding
- Tez No: 242500
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Gebe, anne sütü, emzirme, bebek beslenmesi, Pregnant, mothermilk, breastfeed, infant nutrition
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırma, gebe kadınların anne sütü ve bebek beslenmesine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Kahramanmaraş İl Merkezi'nde sosyoekonomik düzeyi yüksek, orta, düşük yerleşim bölgelerinden 2'şer olmak üzere, toplam 6 sağlık ocağı seçildi. Sağlık ocağı kayıtlarından yararlanılarak toplam 800 gebe kadın belirlendi. Bu kadınlar evlerinde ziyaret edilerek, anne sütü ve bebek beslenmesi konusunda 77 soru içeren anket formu yüzyüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için, Pearson ki kare testi ve tek yönlü ANOVA testi ve post hoc Scheffe tesi uygulandı.Araştırma grubundaki gebe kadınlardan elde edilen verilere göre; anne sütü vermeyi düşünenlerin oranı %95.4 bulunmuştur. Eğitim düzeyi yükseldikçe ilk yarım saat içinde anne sütü vermeyi düşünenlerin oranı yükselmektedir. Gebelerin %72.8'sinin bebeklerini 12 ? 24 ay süreyle emzirmeyi düşündükleri tespit edilmiştir. Gebe kadınların çoğunluğu çeşitli ek gıdaları zamanında vermeyi düşünmemektedir. Doğru verme zamanı en iyi bilinen ek gıdalar; yoğurt, meyve püresi ve sebze çorbasıdır. İshalli bebeklere anne sütü vermeyi düşünme oranı %73.1 bulunmuştur. Eğitim düzeyi yükseldikçe emziklilikte normal beslenmeye göre fazla alınması gereken besinleri bilme oranı da yükselmektedir.Kahramanmaraş İl Merkezi'ndeki gebe kadınların çoğunluğunun bebeklerini yeterli süre emzirme düşüncesinde oldukları, ancak doğumdan sonra bebeğin hemen emzirilmesi, ishalli bebeklere anne sütü verilmesi ve çeşitli ek gıdalara başlama zamanı konularında önemli ölçüde bilgi eksikliği vardır.
Özet (Çeviri)
This research has been performed to evaluate the knowledge, attitude and practices on breastfeeding and infant nutrition.In the provincial center of Kahramanmaraş, totally six primary health centers has been selected from the regions of which are socioeconomic levels are high, medium and low. A total of 800 pregnant women were selected from the records in the health centers. By visiting these women in their houses, a questionnaire including 77 questions about the breastfeeding and infant nutrition is applied by face to face interviewing method . For the statistical analyses, Pearson Ki square test and one way ANOVA test (post hoc Scheffe test) have been applied.It has been found out that, the percentage of the women who are planning to breastfeed their babies was 95.4 percent. As the educational level has increased, the percentage of the women planning to breastfeed their babies in the first thirty minutes after delivery has increased. It was established that 72.8 % of the pregnant women was planning to breastfeed for 12 ? 24 months. Most of the pregnant women have planned to give the additional foods before or after its right time. The foods which are known the right time to give are yogurt, fruit puree and vegetable soups.Breastfeeding of babies whit diarrhea was found as 73,1 percent. As the educational level increases, the knowledge level about the nutrition of the women in their lactational period also increases.It was concluded that most of the pregnant women in the provincial center of Kahramanmaraş are aware of the importance of the enough time of breastfeeding but there is a lack of information about the immediate breastfeeding after the birth, breastfeeding of the babies with diarrhea and the time of starting some kind of additional foods.