Çeşitli mikroorganizmalar üzerine gilaburunun antimikrobiyal etkilerinin incelenmesi
The investigation of antimicrobial effects of gilaburu against various microorganisms
  1. Tez No: 242501
  2. Yazar: HARUN HIZLISOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÖZBİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Viburnum opulus, Gilaburu, Kayseri, Antimikrobiyal etki, Viburnum opulus, Gilaburu, Kayseri, Antimicrobial effect
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Viburnum opulus, Caprifoliaceae ailesine ait bir bitkidir. Kayseri ve çevresinde yetişmekte olan bu bitki yörede gilaburu olarak isimlendirilmektedir. Halk arasında, gilaburu meyvelerinin suyu geleneksel bir içecek olarak tüketilmektedir. Gilaburu bitkisi dünyanın pek çok bölgesinde antispazmodik, antiinflamatuar, antialerjik, sedatif ve diüretik etkileri nedeniyle kullanılmaktadır. Gilaburunun antimikrobiyal etkisini gösteren çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada Kayseri ve çevresinde yetişen gilaburu bitkisinin farklı ekstrelerinin in vitro koşullar altında Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ve Candida albicans mikroorganizmalarına karşı etkisini araştırmak amaçlanmıştır.Bu çalışmada, gilaburu bitkisinin meyve posasından, çekirdeklerinden ve meyvelerinden metanolik ekstreler hazırlandı. Ayrıca, gilaburu meyve suyundan sulu ekstre hazırlandı. Çalışmada sulu ekstrenin antimikrobiyal etkinliği, sıvı makrodilüsyon ve türbidometrik yöntemler ile araştırılırken, metanollü ekstrenin antimikrobiyal etkinliği sadece agar difüzyon yöntemi ile araştırıldı. Agar difüzyon metodu ile en etkili ekstre, metanollü çekirdek ekstresi olarak bulundu. Gilaburu ekstrelerindeki toplam fenolik içeriği gallik asite eşdeğer olarak Folin- Ciocalteu yöntemi ile hesaplandı. En yüksek fenolik içerik çekirdek ekstresinde (132.20 mgGAE/ gekstre) bulundu. Fenolik bileşik miktarı ve aktivite sonuçları arasında doğrusal bir ilişki vardı. Metanollü çekirdek ekstresi ile Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterileri için sırasıyla inhibisyon zon çapları 18, 16 ve 13 mm olarak ölçüldü. Gilaburu meyve suyunun sulu ekstresi ile yapılan makrodilüsyon yönteminde, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerine karşı bakterisidal etki sırasıyla 200, 200 ve 100 mg/ ml konsantrasyonda tespit edildi. Çalışılan yöntemlerle ekstrelerin hiçbirinde Candida albicans için fungisidal etki gözlenmedi.Sonuç olarak; doğal bir ürün olan gilaburunun Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa mikroorganizmaları üzerinde antimikrobiyal etkinliğe sahip olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Viburnum opulus, belonging to the family of Caprifoliaceae. The plant grown in Kayseri and surroundings is named as gilaburu. The fruit juice of gilaburu is consumed as a traditional drink in community. In many parts of the world, gilaburu is used for antispasmodic, anti-inflammatory, antiallergic, sedative and diuretic purposes. The researches on antimicrobial effects of gilaburu were limited. In this study, it is aimed to search the effects of different extracts of gilaburu grown in Kayseri and surroundings, against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans microorganisms under in vitro conditions.In this study, the methanolic extracts of pulps, seeds and fruits of gilaburu were prepared. Aqueous extract of gilaburu fruit juice were also prepared. In this study, while the antimicrobial effects of aqueous extract were investigated with broth macro dilution and turbidometric methods, the antimicrobial effects of methanol extract were investigated with agar diffusion method. The best effective extract with agar diffusion method were found as the methanol seed extracts. The total phenolic content in gilaburu extracts were determined by Folin- Ciocalteu method as equivalent to gallic acid. The maximum phenolic content (132.20 mgGAE/ gextract) was found in seed extract. There was a lineer correlation between activity results and quantity of phenolic compounds. The diameter of inhibition zones were measured respectively as 18, 16 and 13 mm for Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa with methanol seed extract. In macrobroth dilution methods by using aqueous extract of gilaburu fruit juice, the bactericidal effects were determined respectively at 200, 200 and 100 mg/ ml concentration against Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. There was no fungicidal effect on Candida albicans with all extracts and methods.In conclusion, it is determined that the natural product gilaburu, has antimicrobial effects against Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa