Sığırlarda mantar hastalığının sağaltımında Neguvon ve Whitfield's merhemin birlikte kullanımının etkinliğinin araştırılması
The investigation of efficacy of Neguvon- Whitfield?s ointment combinations for the treatment of ringworm in cattle
- Tez No: 242505
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sığır, Ringworm, Neguvon, Whitfield's merhem, Cattle, Ringworm, Neguvon, Whitfield?s ointment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kayseri yöresi genç sığırlarında trikofitozis (ringworm) sağaltımında Neguvon, Whitfield's ve Neguvon+ Whitfield's merhem etkinliğini araştırmaktır.Çalışmada yaşları 2-20 ay arasında değişen, farklı ırk ve cinsiyetlerde, klinik ve laboratuar muayenelerinde ringworm olduğu belirlenen toplam 35 hayvan kullanıldı. Bu hayvanların 5'ine herhangi bir tedavi uygulanmadı ve kontrol grup olarak belirlendi (Grup I). Hayvanlardan 10 adedine Neguvon pomat (Grup II), 10 adedine Whitfield's merhem (Grup III) ve 10 adedine ise Neguvon+ Whitfield's merhem 3'er gün arayla 5 kez uygulandı. Hayvanlar 15 gün aralıklarla 45 gün süresince takip edildi.Çalışma süresince kontrol grubundaki hayvanlarda herhangi bir iyileşme gözlenmedi. Grup II'de 10 hayvandan 7'si (%70), Grup III ve Grup IV'deki hayvanların tamamının (%100) iyileştiği belirlendi.Sonuç olarak; sığırlarda ringworm sağaltımında Neguvon+ Whitfield's merhem uygulamasının, Neguvon ve Whitfield's pomatların tek başına kullanılmasından daha etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effecicacy of Neguvon, Whitfield?s and Neguvon+ Whitfield?s ointment for the treatment of young cattle with ringworm in Kayseri and vicinity.In this study, 35 young cattle between 2 and 20 months age, different sex and breads, diagnosed as ringworm following clinical and microbiological examinations were used. These cattle were allocated into four groups as 5 in Group I, and 10 in Groups II, III and IV.Group I served as a control group and received no treatment. As five times with 3 days intervals to the animals was administered topically Neguvon pomade (Group II), Whitfield?s ointment (Group III) and Neguvon+ Whitfield?s ointment (Group IV). The first drug applications were considered as the 0th day. Animals were monitored at 15 days intervals up to 45 days.No remission was observed in the control group (Group I). Seven out of ten animals (70%) in Group II and all animals (100%) in Group III and Group IV showed complete recovery during 45 days observation period.It was concluded that Neguvon+ Whitfield?s ointment for the treatment of young cattle with ringworm is more effective than only used the Neguvon pomade or Whitfield?s ointment for treatment of ringworm.