Sütçü ineklerde erken gebeliğin tanısında transrektal ve transvaginal ultrason muayenesinin karşılaştırılması
A comparision of diagnosis of early pregnancy in dairy cow via transrectal and transvaginal ultrasound scanning
- Tez No: 242506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUTLAY GÜRBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnek, Gebelik, Ultrason, Transrektal, Transvaginal
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çalışmanın amacı, gebeliğin erken dönemlerinde transvagianal ve transrektal ultrasound tekniklerini karşılaştırarak, transvaginal ultrasound tekniğinin ineklerde alternatif bir gebelik muayenesi olabileceğini göstermektir.Çalışma, Kayseri ilinde 3 farklı sütçü inek işletmesinde 2-5 yaşlı, 100 ineğin gebelik durumu transvaginal ve transrektal ultrasound tekniklerle saptanarak, gebelik verileri karşılaştırıldı. İneklerin gebelik muayenesi, transvaginal ve transrektal ultrasound tekniklerini uygularken doğruluk ve kolaylık baz alınarak değerlendirilmiştir. Transrektal muayene Honda HS 1500 ultrasound cihazı ve Agroscan L model ultrasound cihazı 5.0-7.5 MHz problar kullanılmıştır. Uzatma aplikatörü takılmış prob yardımıyla vaginal forniks boyunca Esaote AU5 ultrasound cihazı ve 3,5-5 MHz problar kullanılarak gebelik muayenesi yapılmıştır. Her iki teknikte doğruluk ve kolaylık oranları karşılaştırılmıştır. Gebelik durumu, ineğin yaşı, plasentomlar, embriyo/fötus, kalp atımları transvaginal ve transrektal ultrasound muayenelerinde görülme kolaylığına göre kaydedilmiştir.Gebeliğin 20 ve 70 günler arası baz aldığımız çalışmamızda, transvaginal ve transrektal ultrasound muayenesi bulgularını karşılaştırdığımızda, transrektal muayenenin, rakamsal ve istatistiksel üstünlüğü görülmüştür ( %87.5, %66.6; P < 0.001).Sonuç olarak bu çalışmada, kullandığımız transvaginal ultrasound tekniğinin ineklerde erken gebelik tanısında tek başına kullanılamayacağı bununla birlikte gebeliğin 40. ve 55. günleri arasında transrektal ultasound muayenesi ve rektal palpasyonla gebelik muayenesine alternatif bir yöntem olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Prob ve uzatma aparatı geliştirilerek sütçü ineklerde erken gebelik muayenesinde daha yaygın ve uygun şekilde kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study was aimed at development of alternative pregnancy diagnosis techniques transvaginal has focused early days determining the significance of an association between bovine pregnancy characteristics measured using transvaginal ultrasonography and transrectal ultrasonography at pregnancy diagnosis.Pregnancy status and stage of gestation at date of pregnancy diagnosis portability were determined 2-5 years old for 100 dairy cattle in the 3 commercial dairy herds in Kayseri. Evaluate the accuray and facility of transrectal ultrasound and transvaginal ultrasonography early pregnancy in the dairy cow. Transrectal ultrasound examinations were completed using an Acroscan L and Honda 1500 ultrasound machine with a 5-7.5 MHz linear probe was inserted into the rectum. Transvaginal examinations were completed using the Esaote AU5 a 3.5-5 MHz sector probe applied vaginal fornix. Accuray and facility values and probabilities of a correct diagnosis for both techniques were determined and compared. Possible effects of gestational age, method of diagnosis, cow age and blacentomes on heart of embriyo/fetus on the determination of a correct diagnosis of pregnancy status were evaluated for both techniques.The overall accuray and facility of a correct diagnosis of pregnancy status from days 20 to 60 of gestation were significantly higher when using transrectal ultrasound relative to transvaginal ultrasound.