Huzursuz bacaklar sendromu ve obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda görülen uykuda periyodik bacak hareketlerinde kas aktivitesinin analizi
Analyses of muscle patern activities of periodic leg movements of sleep in restless legs syndrome and obstructive sleep apnea syndrome patients
- Tez No: 242528
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: PLM, yayılım paterni, HBS, OUAS, PLM, spreading pattern, RLS, OSAS
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Periyodik bacak hareketleri (PLM) alt ekstremitelerde uyku sırasında ortayaçıkan ve tekrarlayıcı, sterotipik özelliği olan hareketlerdir. Günümüzde PLM'ninetyolojisi henüz kesin olarak izah edilmemistir. Bu çalısmadaki amacımız iki farklıhastalık olan huzursuz bacaklar sendromu (HBS) ve obstrüktif uyku apne sendromunda(OUAS) görülen PLM'lerin bacak kaslarının aktivite paternlerinin analizini yapmaktı.Çalısmamızda dört HBS ve dört OUAS hastasından elde edilen ve sadece evre 2uykuda isaretelenen toplam 1260 adet PLM'nin analizi yapıldı. Standart PSG çekimindemevcut olan tibialis anterior kası dısındaki gastroknemius, medial hamstring ve medialvastus kaslarındaki yayılım ve frekans özellikleri her bir kas için ayrı ayrı incelendi.HBS hastalarında daha fazla sayıda PLM gözlendi (% 57,34). OUAShastalarında ise apne ile iliskili olan PLM'ler daha çok sayıda meydana gelmisti (%59,83). Her iki hasta grubunda da yayılım özelliği gösteren PLM'lerin daha fazla sayıdaolduğu tespit edildi. Her iki grupta da ilk kasılan kasın en sık tibialis anterior olduğubelirlendi. Bu durum bütün PLM'lerin % 90,95'ini olusturmaktaydı. Sonrakikontraksiyon paternleri incelendiği zaman HBS ve OUAS hastalarında düzenli birsıralama olmadığını tespit ettik. Sasırtıcı bir sekilde PLM'nin yayılımı süresince agonistve antagonist kaslarda kontraksiyonlar olduğu tespit edildi.Çalısmamızda elde ettiğimiz veriler ve önceki çalısmalardaki bulgular birliktedeğerlendirildiğinde PLM'nin motor paterni üzerinde su sonuca varıldı: Buna göre;PLM'in birbirinden farklı, bağımsız olan ve sıklıkla senkronize olmayan spinal birjeneratör tarafından nonsteriotipik bir kas yayılım paterni seklinde meydana geldiğisöylenebilir.
Özet (Çeviri)
Periodic leg movements (PLM) in sleep are stereotyped repetitive movements ofthe lower extremities, that occur during sleep. However, the pathophysiology of PLMremains still unknown. The aim of the present study was to analyse the activity patternsof PLM in two different disease; restless legs syndrome (RLS) and obstructive sleepapnea syndrome (OSAS).A total of 1260 PLM in N2 stage of sleep of four RLS and four OSAS patientswere analysed. Spreading and frequency patterns of gastrocnemius, medial harmstringand medial vastus muscles with standart tibialis anterior muscle of polysomnographywere examined.PLM indexes were more in RLS patients (% 57.34). Apnea associated PLMwere more in OSAS patients (% 59.83). Spreading PLMs were more in both patientgroups. Tibialis anterior was the first contracting muscle in 90.95 % of all PLM.Following contraction patterns were not in a regular course both in RLS and OSASpatients. Interestingly, during the spreading pattern of PLM, contractions in agonist andantagonist muscles were detected.If we evaluate our results with previous results in other reports; we suggest,there is a dissimilar, independent and non-synchronous spinal generator, that makesnon-stereotypic muscle spreading pattern.