Multiple kosta kırıklarında plakla stabilizasyonun uzun dönemde morbidite üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Plates stabilization at multiple rib fractures long term evaluation of affect on morbidity
  1. Tez No: 242529
  2. Yazar: ALİ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA HASDIRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi stabilizasyon, Kosta kırığı, Travma, Titanyum plak
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalısmada, multiple kosta kırıklarında konservatif tedavi ile titanyum plakkullanılarak uygulanan cerrahi stabilizasyonun uzun dönemde morbidite üzerineetkisinin karsılastırılması amaçlanmıstır.Hastalar ve Yöntem: Ocak 2007- Haziran 2008 tarihleri arasında Erciyes üniversitesiTıp Fakültesi Acil servisine basvuran ve toraks travması geçiren hastalardan; 16-80 yasarasında, aynı hemitoraksda en az dört ve en çok altı kosta kırığı olan, bilinç kaybıolmayan, entübasyon veya toraks dısı cerrahi operasyon gerektirmeyen 60 ardısık hastarandomize olarak çalısmaya dahil edildi. 60 hastanın 30'u (I. grup ) konservatifyöntemlerle tedavi edildi. Diğer 30 hastaya (II. grup) ise ilk 24 saat içinde cerrahi olarakplakla stabilizasyon yapıldı. Bu iki tedavi yaklasımı arasında; 0., yedinci ve üç aysonundaki GBÇ ile ölçülen ağrının siddeti, MBDS ile ölçülen dispne skoru, arteryel kangazı, PA akciğer grafileri, yedinci ve üç ay sonunda SFT'ndeki FVC, FEV1/FVCdeğisimleri, yoğun bakım ve hastanede toplam yatıs süreleri ile komplikasyonlarkaydedildi. ?statistiksel analiz için Chi-square test (x2 ) veya Fischer's exact test, Mann-Whitney test, Student's t testi kullanıldı. P0.05), II. gruptayedinci günde ve üç ay sonunda ağrı değeri istatistiksel olarak anlamlı daha düsükbulunmustur (p0.05).Grupların yoğun bakımda ve toplam hastanede yatıs süreleri incelendiğinde ise II.grupta yoğun bakımda ve toplam hastanede yatıs süresi istatistiksel olarak anlamlıolacak sekilde daha düsük bulundu (p>0.05).AKG yönünden grupların karsılastırılmasında aralarında belirgin bir fark tespitedilmedi.Üç ay sonundaki radyolojik değerlendirmede grup I'deki hastaların 14'ünde (%46.6 )grup II'deki hastaların ise birinde (% 3.3 ) radyolojik olarak kostaların üst üste binmesigözlendi.Sonuç: MKK olan hastalarda cerrahi fiksasyonun hastalardaki solunum mekaniklerinindüzelmesini kolaylastırdığı, hastanede kalıs süresini azalttığı, torasik kaviteninanatomik bütünlüğünü daha iyi restore ettiği, göğüs duvarındaki ağrıyı azalttığı bununyanında komplikasyon olmadığı sürece plakların çıkartılmasına gerek olmadığı vecerrahi fiksasyonun yararlı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was comparision with surgical stabilization by usingtitanium plates and conservative treatment at long term affect on morbidity.Materials and Methods: This study was made between January 2007 and June 2008 atUniversity of Erciyes, Faculty of Medicine Department of Thoracic Surgery. 60 patientswho age between 16-80, had at least four and at most six ribs fracture at samehemithorax, not disturbed conscious level, not need entübation and operation other thanthorax with multiply rib fractures were inclueded in this randomized clinical trial. 30 ofthe 60 patients (group I) were randomised for conservative treatment and the other 30patients (group II) were for surgical fixation of the fracture ribs within 24 h afteradmission to the Emergancy Department, using titanium plates. Between this twotreatment options pain measured by using visual analogous scale (VAS), subjectivedyspnea by using Modified Borg Clinical Rating for Dyspnea (MBDS), arterial bloodgases and radiological assessment received at admission. The same assessment wasrepeated seventh day and there months after admission. Pulmonary functions test FVC,FEV1/FVC were performed at seventh day and there months after admission, intensivecare unit and hospital stay, complications were recorded. Statistical analysis of the datawas performed using the paired Student?s test, Mann-Whitney test, Chi-square test orFischer?s exact test.