Elajik asidin C6 sıçan glioma hücre kültürlerinde sitotoksisite ve proliferasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the cytotoxic and proliferative effects of ellagic acid in C6 rat glioma cell line
- Tez No: 242544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AHISHALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Elajik asit, C6 glioma hücresi, hücre kültürü, Ellagic acid, C6 rat glioma cell line, cell culture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Çalışmamızda bitkisel kaynaklı kimyasal bir polifenolik bileşik olan elajik asidin C6 glioma hücre soyu üzerine etkileri iki ve üç boyutlu tümör hücre kültürü modelleri kullanılarak incelendi. İki boyutlu kültürlerde elajik asidin 1, 10, 50 ve 100 µM konsantrasyonları 24, 48 ve 72. saatlerde hücre çoğalması, hücre canlılığı ve hücre döngüsü S fazında bulunan hücre oranı açısından incelendi.. Üç boyutlu hücre kültürü modelinde ise elajik asidin 1 ve 100 µM dozlarının 24 ve 72. saatlerde hücre ince yapısında oluşturduğu değişiklikler değerlendirildi.Elajik asit iki boyutlu kültürlerde hücre çoğalması ve canlılığı üzerine genel olarak azaltıcı etki gösterdi. İki boyutlu kültürde hücre döngüsü S fazında bulunan hücre oranında 24 ve 48. saatlerde genel bir artma meydana getirdi. Üç boyutlu tümör hücre kültüründe yapılan elektron mikroskobik değerlendirmede, elajik asit uygulamasının sferoidi oluşturan hücreler arasındaki bağlantıların azalmasına ve geniş hücreler arası alanların oluşmasına yol açtığı gözlemlendi.Sonuç olarak, iki ve üç boyutlu hücre kültür modellerinde C6 glioma hücreleri üzerinde uygulanan elajik asidin, hücrelerde sitotoksik etki gösterdiği, hücre proliferasyonunda azalmaya yol açtığı ve sferoid hücre yapısında bozulmaya neden olduğu gözlemlendi. Bu bağlamda, elajik asidin kanser tedavisindeki yerini, farklı tip kanser hücreleri üzerinde oluşturacağı muhtemel etkileri ve bu etkilerin mekanizmalarını açığa kavuşturacak mikroskobik ve moleküler düzeyde ileri araştırmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of ellagic acid, a phytochemical polyphenolic compound on C6 rat glioma cell line was investigated using two- and three-dimensional cell cultures. Ellagic acid was evaluated in two-dimensional cell cultures with respect to cell proliferation, viability and cell cycle S phase fraction using 1, 10, 50 and 100 µM concentrations and 24, 48 and 72 h incubations. The effects of ellagic acid on the ultrastructure of C6 glioma tumour spheroids were investigated using 1 and 100µM doses and 24 and 72 h incubations.While ellagic acid treatment caused a general decrease in cell proliferation and viability in monolayer cell culture, an increase in S-phase labeling index was observed in 24 and 48 h incubations. Electron microscopy revealed disruption of cellular junctions between the cells of C6 tumors spheroids leading to occurrence of wide intercellular spaces by ellagic acid treatment.In conclusion, ellagic acid was observed to exert cytotoxic effects and cause a decrease in cell proliferation in monolayers of C6 glioma cell line, while a disturbance in the ultrastructural integrity of tumor spheroids was noted in three-dimensional cell culture. We believe that further molecular and microscopic studies are needed to explore and provide mechanistic explanations to the anti-tumoral activity of ellagic acid on various cancer types.