Rat kalvaryumunda oluşturulan kritik boyut kemik defekt modellerinde sistemik uygulanan Elajik asidin yeni kemik oluşumu üzerine etkilerinin incelenmesi
The investigation of the effect of Ellagic acid application in bone healing in the rat calvarial critical size defect
- Tez No: 703634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL SERKAN AĞAÇAYAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Elajik asid, Kemik İyileşmesi, Kalvaryal defekt, Antioksidan, Ellagic Acid, Bone Healing, Calvarial Defect, Antioxidant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında; Elajik asidin rat kalvaryalarında oluşturulan kritik boyut kemik defektlerinde meydana gelen yeni kemik dokusuna etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada toplam 80 adet Wistar cinsi ratın genel anestezisi 8 mg/100g intra-musküler ketamin ile sağlandı ve ratlar randomize 4 gruba ayrıldı. 1. Kontrol Grubu: 20 adet rat üzerinde 8 mm kalvaryal kemik defekti oluşturuldu, herhangi bir işleme tabi tutulmadan defekt boş bırakıldı ve yara yeri primer süture edildi. Deneklerden 10 tanesi 4. hafta sonunda, geriye kalan 10 tanesi de 8. hafta sonunda sakrifiye edildi. 2. Deney Grubu: 20 adet ratta 8 mm kalvaryal kemik defekti oluşturularak defektler boş bırakılarak yara yeri primer süture edildi.Ratlara günlük 50mg/kg olacak şekilde 4 hafta boyunca oral gavaj yöntemiyle sistemik olarak elajik asit verildi. Deneklerden 10 tanesi 4. hafta sonunda, geriye kalan 10 tanesi ise 8. hafta sonunda sakrifiye edildi. 3. Deney Grubu: 20 adet ratta 8 mm kalvaryal kemik defekti oluşturuldu.Oluşturulan defektlere alloplastik greft uygulanarak yara yeri primer olarak süture edildi.Deneklerden 10 tanesi 4.hafta sonunda, geriye kalan 10 tanesi ise 8.hafta sonunda sakrifiye edildi. 4. Deney Grubu: 20 adet ratta 8 mm kalvaryal kemik defekti oluşturuldu.Oluşturulan defektlere alloplastik greft uygulanarak yara yeri primer olarak süture edildi.Ratlara günlük olarak 50mg/kg olacak şekilde 4 hafta boyunca oral gavaj yöntemiyle sistemik olarak elajik asit verildi. Çalışma sonunda elde edilen spesimenler D.Ü.Tıp Fakültesi Histoloji Anabilim Dalı Laboratuvarında histopatolojik olarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak değerlendirildi. X Farklı parametreler ele alınarak yaptığımız deneysel çalışma değerlendirildiğinde osteogenezisi hızlandırması bakımından elajik asidin grefte üstünlük sağlamadığı düşüncesindeyiz. 4.ve 8.hafta bulguları değerlendirildiğinde yeni kemik formasyonu açısında en iyi sonucu sistemik olarak uygulanan elajik asit + greft uygulanan gruptan elde ettik.
Özet (Çeviri)
This research aims to stimulate osteogenesis with graft materials placed on bone tissue and use its osteoconductive feature; and to evaluate histopathologically the effect of ellagic acid on osteogenesis by increasing osteoblast cells. In this research, general anesthesia of totally 80 Wistar rats were provided with 8 mg/100g intra-muscular ketamine and the rats were divided into 4 groups randomly. 1. Control Group: Calvarial bone defect was created on 20 rats, the defect was left empty without any intervention and the wound area was sutured. 10 of the rats were sacrificed at the end of 4th week and the rest 10 rats were sacrificed at the end of 8th week. 2. Experimental Group: 8mm- calvarial bone defect was created on 20 rats, the defect was left empty without any intervention and the wound area was sutured. Ellagic Acid was orally administered to rats for 4 weeks, by means of a gastric tube 50mg/kg body weight/day. 10 of the rats were sacrificed at the end of 4th week and the rest 10 rats were sacrificed at the end of 8th week. 3. Experimental Group: 8mm-calvarial bone defect was created on 20 rats. Alloplastic bone graft was treated on prepared defect. 10 of the rats were sacrificed at the end of the 4th week and the rest 10 rats were sacrificed at the end of 8th week. 4. Experimental Group: 8mm-calvarial bone defect was created on 20 rats. Alloplastic bone graft was treated on prepared defect. Ellagic Acid was orally administered to rats for 4 weeks, by means of a gastric tube 50mg/kg body weight/day. 10 of the rats were sacrificed at the end of the 4th week and the rest 10 rats were sacrificed at the end of 8th week. XI Specimens obtained at the end of the research were evaluated histopathologically at Dicle University, Medicine Faculty, the laboratory of Histology Department. Obtained results were assessed using Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. When the research which was conducted considering different parameters is evaluated, it is thought that ellagic acid is not superior to graft in terms of accelerating osteogenesis. When the results of 4 th and 8 th weeks are evaluated, the best results are seen in graft+ ellagic acid group in terms of new bone formation. It can be said that the treatment of ellagic acid by its own increases osteoblast cells and directly increases osteogenesis.