Sığır oositlerinde intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI), ICSI sonrası oositlerin aktivasyonu ve gelişim aşamalarının değerlendirilmesi
Intracytoplasmic sperm injection (ICSI) in bovine oocytes, activation of bovine oocytes following icsi and determination of developmental stages
  1. Tez No: 242618
  2. Yazar: DUYGU BAKİ ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BAŞTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Veteriner Hekimliği, Biotechnology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivasyon, Ca iyonofor, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, oosit, sığır, Activation, bovine, Ca ionophore, intracytoplasmic sperm injection, oocyte
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sığır Oositlerinde Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI), ICSI Sonrası Oositlerin Aktivasyonu ve Gelişim Aşamalarının DeğerlendirilmesiBu çalışmanın amacı; ICSI metodunun sığır oositlerine uygulanması, ICSI sonrası oositlerin Ca iyonofor ile aktivasyonu sonucu elde edilen embriyoların değerlendirilmesidir.Bu doktora tez araştırmasında çalışma ve kontrol olmak üzere 2 grup oluşturuldu. Çalışma (n=250) ve kontrol (n=250) grubunda toplam 500 adet A kalite kumulus oosit kompleksi kullanıldı, kumulus oosit kompleksinden (KOK) 473 adet oositte tam kumulus ekspansiyonu (%94,6) ve 438 adet oositte (%87,6) 1. kutup hücresinin atıldığı gözlendiIntrasitoplazmik sperm enjeksiyonunun ardından 5 ? M Ca iyonofor ile aktivasyon yapılan 250 adet oositin (Grup I), 112 (%44,8) tanesinde bölünme görüldü, 43 (%17,2) tanesi morula ve 29 (%11,6) tanesi blastosist aşamasına ulaştı. İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonunun ardından herhangi bir aktivasyon işlemi uygulanmadan embriyo kültür vasatına alınan 250 adet oositin (Grup II), 67 (%26) tanesinde bölünme, 23 (%9,2) tanesinde morula ve 8 (%3,2) tanesinde de blastosist aşamaları gözlendi. Grup I ve Grup II arasında özellikle bölünme açısından farkın önemli olduğu (p0,05Sonuç olarak sığır oositlerinde ICSI metodunun uygulanabilir olduğu fakat ICSI sonrası mutlaka aktivasyon yapılması gerektiği, aktivasyon için Ca iyonofor kullanımının pratik, hızlı ve etkili olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) in Bovine Oocytes, Activation of Bovine Oocytes Following ICSI and Determination of Developmental StagesThe aim of this study was to apply intracytoplasmic sperm injection in bovine oocytes, activation of bovine oocytes following ICSI and determination of embryonic developmental stagesIn this thesis investigation 2 groups were composed as study and control. Total 500 A quality COCs were used in Group I (n=250) and Group II (n=250), following maturation, 473 (94,6%) cumulus expansion and 438 (87,6%) 1st polar body were observed from 500 COCsCleavage, morula and blastocyst rates were detected in evaluated oocytes following activation with Ca ionophore after ICSI as 44,8% (112), 17,2% (43), and 11,6% (29) in Group I respectively. In Group II, cleavage, morula and blastocyst rates were detected in evaluated oocytes after ICSI as 26% (67), 9,2% (23), and 3,2% (8) respectively. Through the evaluation of cleavage, significant difference was found between the Group I and Group II (p0,05In conclusion, ICSI is a useful method for bovine oocytes but it was suggested that this method needs an activation application for successful embryo development in bovine oocytes. Calcium ionophore was considered as a practical, quick and effective for activation.