Kedi ve köpeklerde karşılaşılan salter-harris kırıklarının sağaltım sonuçlarının klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
Clinical and radiographical assessments of treatment of salter-harris type fractures in cat and dog
  1. Tez No: 242632
  2. Yazar: SONER ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Veteriner Hekimliği, Orthopedics and Traumatology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fizeal ayrılma, kedi, kırık, köpek, Salter-Harris, Cat, dog, fracture, physeal seperation, Salter-Harris
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışmanın amacı, büyüme dönemindeki kedi ve köpeklerde çok sık karşılaşılan ve postoperatif komplikasyonlar bakımından önemli olan Salter-Harris kırıklarının sağaltım seçeneklerinin aktarılması, sonuçlarının değerlendirilmesi ve yapılacak çalışmalara katkı sağlamanın yanında, bu konuda çalışan klinisyenler için yönlendirici olmasıdırBu çalışma 2007-2008 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne getirilen, klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında, ekstremite uzun kemiklerinde büyüme plağı kırığı belirlenen, değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 26 kedi ve 16 köpek olmak üzere toplam 42 olguda gerçekleştirildiÇalışmada değerlendirilen 42 olguda; 30 distal femur, 9 distal humerus, 5 distal tibia, 4 distal radius, 2 proksimal tibia ve 1 distal ulna'da Saler-Harris kırık oluşumu gözlendi (bazı olgularda rastlanan çoklu kırık oluşumu da sayısal dağılımda yer almıştır). Bu kırıkların Salter-Harris'e göre sınıflandırılması yapıldığında; 24 Tip I, 15 Tip II, 4 Tip III ve 4 Tip IV kırığı belirlendi (ayrıca 1 avulziyon kırığı belirlenirken, 3 olguda eski kırık oluşumu nedeniyle sınıflandırma yapılamadı). Bu olgulardan 4 kırık için konservatif sağaltım uygulanırken, operatif kırık sağaltımında 30 kırıkta çapraz pin tekniği, 4 kırıkta tek pin uygulaması, 2 kırıkta intramedullar pin uygulaması, 2 kırıkta paralel iki Kirschner teli uygulaması, 2 kırıkta dinamik intramedullar çapraz pin uygulaması ve 1 kırıkta bir noktada kesişen çift pin uygulamasıyla fiksasyon sağlandıOlguların 2-4 hafta ara ile klinik ve radyografik kontrolleri yapıldı. Bu dönemde 2 olguda dirsek ekleminde sınırlı hareket, 1 olguda dirsek ekleminde ankiloz, 1 olguda genu ekleminde medial rotasyon ve 1 olgu da postoperatif kontrollere getirilmediğinden izlenemedi, diğer olgularda ise fonksiyonel iyileşme sağlandı.
Özet (Çeviri)
In this study treatment options of Salter-Harris fractures which are frequently encountered and resulted with important complications in growing cats and dogs, evaluation of the conclusions and helping clinicians who work on these cases while aiding other studies on this subjects was aimedMaterial of this study were 42 cases (26 cats and 16 dogs) of different breed, age and sex which were brought to Ankara University, Faculty of Veterinary Medicine, Clinic of Orthopaedics and Traumatology and diagnosis of the growth plate fracture of long bones of extremities were madeThirty of 42 cases were distal femoral, 9 distal humeral, 5 distal tibial, 4 distal radial, 2 proksimal tibial and 1 distal ulnar fractures (multiple fractures seen in some of the cases were also included to these values). Twenty four of these cases were Type I, 15 were type II, 4 were type III and 4 were Salter-Harris type IV fractures (1 avulsion fracture was also noted and 3 cases could not be classified). Four cases were treated conservatively, 30 fractures were treated by cross pin technique, 4 with single pin application, 2 with intramedullary pin application, 2 with application of 2 parallel Kirschner wires, 2 with dynamic intramedullary cross pin technique and 1 was treated with paired convergent pin techniqueCases were controlled radiographically once every 2-4 weeks. Complications were limited motion of articulatio cubiti in 2 cases, ancylosis of articulatio cubiti in 1 case, medial rotation of articulatio genu in 1 case. One case which was not brought to the orthopaedics clinic, did not evaluated for postoperative control. Rest of the cases recovered full function.