Kliniğimize getirilen kedi ve köpeklerde karşılaşılan tümör olguları ve sağaltım olanakları
The treatment facilities of tumor cases in cats and dogs brought to our clinic
- Tez No: 482957
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tümör, metastaz, kemoterapi, kedi, köpek, Tumor, metastasis, chemotherapy, cat, dog
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen kedi ve köpeklerde karşılaşılan tümör olguları ve sağaltım olanakları konu edilmiştir. 01.11.2016 – 01.11.2017 tarihleri arasında muayene amacı ile başvuran 3731 hasta içerisinde 42 köpek, 5 kedide toplam 47 tümör olgusu ile karşılaşılmıştır. Köpeklerin 22'si erkek, 20'si dişi; kedilerin 2'si erkek 3'ü dişi olarak kaydedilmiştir. Köpeklerin ırkları Golden Retriever (7), Rottweiler (4), Terrier (4), German Shepherd (2), Doberman (2), Boxer (2), Setter (1), Husky (1), Pitbull (1), Kangal (1), Beagle (1), Dogo Argentino (1), Samoyed (1) ve Melez (14) olarak dağılım göstermiştir. Kedilerin ırk dağılımı ise Tekir (2) ve Melez (3) şeklinde olmuştur. Köpeklerin yaş dağılımı 0-5 yaş 8, 5-10 yaş 19, 10-15 yaş 11 köpek; kediler 0-5 yaş 1, 5-10 yaş 2 ve 10-15 yaş 2 kedi olarak saptanmıştır. Köpeklerde saptanan 42 tümör olgusu 4 osteosarkom, 3 mast hücre tümörü, 2 yuvarlak hücreli tümör, 3 hepatoid gland carcinoma, 3 fibrosarkom, 1 leiomyosarkom, 2 squamous cell carcinoma, 4 hemanjiosarkom, 6 meme tümörü, 1 synovial sarkom, 1 chondrosarcoma, 1 fibropapillom, 1 malign perifer sinir kılıfı tümörü, 1 kistik papillar adenokarsinom, 1 ovarium papiller adenom, 1 leiomyom, 1 malign melenom, 1 malign mix tümör, 2 malign yuvarlak hücreli tümör, 1 fibroleiomyosarkom, 1 malign mezenkimal tümör ve 1 malign büyük hücre tümörü; kedilerde saptanan 5 olgu 2 malign mezenkimal tümör, 1 osteosarkom, 1 squamous cell carcinoma ve 1 leiomyosarkom şeklinde dağılım göstermiştir. Olguların sağaltımında 35'ine (%74.4) operatif; 3'üne (%6.3) operasyon + kemoterapi; 1'ine (%2.1) kemoterapi uygulanmış, 2 (%4.25) olgudan biyopsi alınmıştır. 4 (%8.5) olguda hasta sahipleri sağaltımı kabul etmemiş; 2 (%4.25) olguda da sadece ağrı yönetimi uygulanmıştır. Sağaltım sonrası olgulardan 23'ü (%48.9) ölmüş; 24'ü (%51.06) yaşıyor ve genel durumu iyi olarak bildirilmiştir. Sonuç olarak kliniğe getirilen kedi ve köpeklerde karşılaşılan tümör olgularının azımsanmayacak sayıda olduğu görülmüştür. Eksizyonel biyopsi hem tanısal hem de sağaltım amaçlı yeterli olmuştur. Tümöral olguların yönetimi konusunda hayvan sahiplerinin bilinçlendirilmesinin yanı sıra standart protokoller konusunda da gerekli alt yapı ve eğitimlerin tamamlanmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the tumor cases and the treatment possibilities of these cases in cats and dogs brought to Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital. The sample of this study is 47 tumor cases (42 dogs and 5 cats) found in a total of 3731 subjects over a period of one year between 01/11/2016 and 01/11/2017. Of this sample 22 were male dogs, 20 were female dogs, 2 were male cats and 3 were female cats. The breed distribution of the dogs was recorded as Golden Retriever (7), Rottweiler (4), Terrier (4), German Shepherd, Doberman, Boxer, Setter, Husky, Pitbull, Kangal (1), Beagle (1), Dogo Argentino (1), Samoyed (1) and Hybrid (14) and cats were as Tekir (2) and Hybrid (3). The age distribution of the dogs in years was noted as 8 dogs between 0-5, 19 dogs between 5-10, 11 dogs between 10-15. The age distribution of the cats was 1 cat between 0-5, 2 cats between 5 -10 years, 2 cats between 10-15. The diagnostical distribution of 42 tumor cases in dogs was 4 osteosarcoma, 3 mast cell tumor, 2 round cell tumors, 3 hepatoid gland carcinoma, 3 fibrosarcoma, 1 leiomyosarcoma, 2 squamous cell carcinoma, 4 hemangiosarcoma, 6 mammary tumor, 1 synoval sarcoma, 1 chondrosarcoma, 1 fibropapilloma, 1 malignant peripheral nerve sheath tumor, 1 malignant papillary adenocarcinoma and 1 ovarium papillary adenoma, 1 leiomyom, 1 malign melenoma, 1 malign mix tumor, 2 malign round cell tumor, 1 fibroleiomyosarcoma, 1 malign mesenchymal tumor and 1 malign large cell tumor whilst 5 cases in cats were 2 malign mesenchymal tumor, 1 osteosarcoma, 1 squamous cell carcinoma and 1 leiomyosarcoma. In the treatment of these cases, surgery (35 cases, 74.4%), surgery+chemotherapy (3 cases, 6.3%) and chemotherapy (1 case, 2.1%) and biopsy (2 cases, 4.25%) were carried out. In 4 (8.5%) of the cases the owners rejected treatment. In 2 cases (4.25%) only pain management was applied. As a result of the treatments, 23 cases (48.9%) died and 24 cases (51.06%) survived and at this stage still are healthy. Conclusion: The number of tumor cases in cats and dogs, brought to the clinic, were significant. Excisional biopsy was found sufficient for both diagnostic and therapeutic purposes. In the management of tumor cases, it was noted that the necessary infrastructure and training would be beneficial for the completion of the standard protocols in addition to raising awareness of animal owners.