Genç futbolcularda sıklıkla kullanılan alan testlerinin aerobik ve anaerobik yapılarının incelenmesi
Investigation of the aerobic and anaerobic form of frequently used field tests in young soccer players
  1. Tez No: 242701
  2. Yazar: BARIŞ KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yo-Yo testleri, VO2maks, KAHmaks, Aerobik güç, Anaerobik güç ve kapasite, Yo-Yo tests, VO2max, HRmax, Aerobic power, Anaerobic power and capacity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmanın amacı; alanda sıklıkla kullanılan Yo-Yo Testlerinin aerobik güç (VO2maks) ile ilişkilendirilmesinin yanı sıra, anaerobik güç ve kapasite ile de ilişkilendirilerek nasıl bir yapı içerdiğini belirlemektir. Araştırmaya, Ankaraspor profesyonel futbol takımının alt yapısında mücadele eden boy uzunlukları 176.33±4.21cm, vücut ağırlıkları 68.18± 3.61kg olan 15 yaş grubundaki 12 futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Deneklere 2'şer gün arayla VO2maks testi, Yo-Yo IRT1, IRT2, Endurance testleri ve 30sn'lik Wingate Anaerobik Güç-Kapasite Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda Yo-Yo testleri sonrasında kat edilen mesafeler ile koşu bandında direk olarak ölçülen VO2maks değerleri ve bu test sonucunda ulaşılan KAHmaks değerleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca Wingate testi sonrasında elde edilen zirve güç ve ortalama güç değerleri de Yo-Yo testleri sonrasında katedilen mesafeler ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar bağımlı gruplarda parametrik test olan tekrarlı ölçümlerde varyans analizi ile yapılmış ve ilişkiler de Pearson Korelasyonu ile incelenmiştir. Yapmış olduğumuz araştırmanın sonucunda Yo-Yo testleri sonrasında kat edilen mesafeler ile koşu bandında direk olarak ölçülen VO2maks değerleri arasında ilişki bulunmamıştır(p>0.05). Testler sonrasında elde edilen KAHmaks değerleri arasında fark bulunmuş ve bu farkın VO2maks testi ile Endurance testi arasında olduğu bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak Yo-Yo testlerinin aerobik gücü belirlemede kullanılmaması gerektiği ve testlerin anaerobik güç ve kapasite düzeylerinin de düşük olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the Yo-Yo tests with VO2max and with anaerobic power and capacity to define what kind of a form these tests contain. 12 soccer players (15 year-old) with the height 176.33±4.21cm and weight 68.18± 3.61kg voluntarily participated to this study. The VO2max test, Yo-Yo IRT1, IRT2, Endurance tests and Wingate test were performed by the players two days in a row. There was no significant correlation found between the VO2max and the distances after Yo-Yo tests (p>0.05). There found a difference between the HRmax values and it was defined that the differences derived between the VO2max test and Endurance test (p0.05). This study concludes that the Yo-Yo tests do not have a significant correlation on determining aerobic power and also have n significant correlation with anaerobic power and capacity.