Genç futbolcularda treadmille belirlenen amaksimal oksijen tüketimi ile yo-yo ve mekik testine verilen performans cevaplarının incelenmesi
Investigation of the performance responses of yo-yo and shuttle run tests with the treadmill run test in young soccer players
- Tez No: 242676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Koşu Bandı, Mekik Testi, Performans, Yo-Yo Testi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, direk ölçülen VO2max değerleri ile Mekik ve Yo-Yo testlerinden formüllerle elde edilen indirekt VO2max değerlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda futbolcularda VO2max tahmininde, Yo-Yo ve Mekik testlerinden hangisinin daha uygun olduğunu tespit etmek amaçlanmıştırAraştırmaya, Ankaraspor profesyonel futbol takımının alt yapısında B genç grubunda futbol oynayan 15.38±0.51 yıl, 177.38±5.53cm, 69.36± 5.48kg, 5.54± 0.78 antrenman yaşı olan 13 futbolcu katılmıştır. Deneklere birer gün aralıklı toplam 2 test gününde Yo-Yo Intermıttent Recovery Test Level 1 ve 20 Metre Mekik Koşusu Testleri yapılmıştır. Testler sonrası elde edilen VO2max , KAHmaks değerleri arasında fark bulunmamıştır. Katedilen mesafe ve koşu bandı VO2max ilişkisine bakıldığında Yo-Yo Intermıttent Recovery Test Level 1 ve 20 Metre Mekik Testi için sırasıyla (r=.89 ve r=.78) yüksek ilişki bulunmuştur (p< 0.05Çalışma sonucunda Yo-Yo ve Mekik testleri ile VO2max arasında yüksek bir ilişki bulunuştur. Mekik testi ile VO2max arasında bulunan ilişki Yo-Yo testine göre daha yüksek olmasına rağmen her 2 testte alanda VO2max belirlemede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the treadmill VO2max with Yo-Yo tests and Shuttle Run Test VO2max to define which test more available for VO2max determination. 13 soccer players 15.38±0.51 year-old with the height 177.38±5.53cm, weight 69.36± 5.48kg, training age 5.54± 0.78 year-old voluntary participated to this study. The VO2max test, Yo-Yo, Shuttle Run Test performed by the players two days in a row. There was no differences found between the VO2max and HRmax with Yo-Yo Test and Shuttle Run Test values (p>0.05).