Genç futbolcularda tekrarlı sprint derecelerinin aerobik güç ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of relation between repeated sprint times and aerobic power on young football players
  1. Tez No: 242702
  2. Yazar: RECEP KARATEPE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: 1 ?Futbol 2- Tekrarlı Sprint 3-Aerobik Güç, 1 ? Football 2- Intermittent sprint 3- Aerobic power
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmanın amacı Genç futbolcularda Tekrarlı Sprint Derecelerinin Aerobik Güç ileilişkisinin İncelenmesidir. Çalışmaya Tarım Kredispor, Antalyaspor, E.Şekerspor, PAF(Profesyonelliğe Aday Futbolcular) ve DSGL (Deplasmanlı Süper Gençler Ligi)takımlarında yer alan 97 futbolcu katılmıştır. Genç futbolcularda Tekrarlı SprintDerecelerinin Aerobik Güç ile ilişkisinin İncelenmesi amacıyla uygulanan testler sonucuelde edilen veriler SPSS 13 istatistik paket programında Pearson Çarpımlar MomentiCorelasyonu Testi ve Mevkiler arası farklar için One way Anova Testi uygulanarak0.05 hata ile karşılaştırılmıştır.Analiz sonucu olarak ortaya çıkan verilere bakıldığında, VO2 max değeri yüksek olansporcuların intermittent sprint yorgunluk indeksi değerleri daha düşük olduğuyönündedir. Yapılan pearson çağrımlar momenti testi sonucu, intermittent sprintzamanları toplamı düşük olan sporcuların VO2max değerlerinin yüksek olduğu yönündeanlamlılık bulunmuştur. Fakat, ilişki katsayısı olan r= - 0.273 düşüktür. İntermittentsprint zamanları toplamı değerleri, mevkiler açısından başarılı olandan başlanaraksıralandığında, forvet, orta saha, defans ve kaleci şeklindedir. İntermittent sprintyorgunluk değerleri mevkiler açısından başarılı olandan başlanarak sıralandığında, ortasaha, defans, forvet, kaleci şeklindedir. YO-YO testi sonucu elde edilen VO2 maxdeğerleri mevkiler açısından başarılı olandan başlanarak sıralandığında, orta saha,defans, forvet ve kaleci şeklindedir.Bu araştırmadan çıkan sonuçlara göre, sporcuların intermittent tarzında sprintperformansını olumlu yönde aerobik güç etkilemektedir. Aerobik güç seviyesi yüksekolan sporcuların sprintte ihtiyaç olan acil enerji kaynağı ATP-CP'yi daha çabuk yerinekoyabilmektir. Futbol antrenmanlarında, intermittent türü sprintlerin yanında, aerobikgücü antrenmanlarına yer verilmesi futbol oyuncusunun performansı içi önerilmektedir.Belli mevkilerdeki sporcuların VO2 max değerleri takım içerisindeki diğer sporcularagöre düşüktür. VO2 max değerleri düşük olan sporcuların ayrıca yorgunluk indeksideğerleri performans açısından daha düşüktür. Aerobik kapasitesi düşük olan sporcularınbireysel veya grup halinde dayanıklılık seviyelerine etki edecek yüklenmelerplanlanması ve uygulanması bu araştırma sonucunda önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the relations between repeated (intermittent)sprint times and aerobic power on young football players. There were 97 football player,playing in the Tarım Kredispor, Antalyaspor, E.Şekerspor, PAF (Candidate forProfessional Players) ve DSGL (Super Youth League), participated in this study. Thedata obtained from the test were cross examined and compared with SPSS PackageProgram; Pearson Multiplication Momentum Correlations and application of One WayAnova Test for differences between the positions based on 0.05 errors.The result of the analysis indicates that VO2 maximum values are corresponding tolower intermittent sprint tiredness index values for the players. The PearsonMultiplication Momentum Test results showed a meaningful relation between lowintermittent sprint times and high VO2maximum values for the players. However, therelation coefficiency is low (r = - 0.273). Total values of intermittent sprint times, whenlisted by the success ration regarding the positions, are in an order of striker, mid-field,defence and the goalkeeper. When the intermittent sprint tiredness values listed by thesuccess ratio for the positions, it is in the order of mid-field, defence, stirker, andgoalkeeper. VO2max values obtained from the YO-YO test are in the order of mid-field,defence, striker, and goalkeeper.As the result of this study; aerobic power is affecting the intermittent sprint performanceof players in constructive way. Players with high aerobik power levels are able toreplace the ATP-CP, which is the source of emergencey energy source for sprintactivity, much faster than the others. During the training, aerobic power exersizes arestrongly suggested along with the intermittent tpye sprint practices for the performanceof the player. Some of the players VO2max values may be lower than the other playersin the team. Furthermore, any given player with low VO2max values, have also lowtiredness index in respect to performances. A special exercice programs andapplications, to increase the level of endurances of the players with low aerobic capacity,individually or in group, is receommended.