ST yükselmesiz akut koroner sendromlu hastalarda serum ürik asit düzeyi ile koroner kollateral gelişimi ve mortalite ilişkisi
Serum uric acid levels and its effect on coronary collateral development and mortality in non st segment elevation acute coronary syndrome patients
  1. Tez No: 242726
  2. Yazar: H. AHMET KASAPKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TOPSAKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, koroner kollateral, ürik asit, Acute coronary syndrome, coronary collateral, uric acid
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Ürik asit (ÜA) ile oksidatif stres, nitrik oksit aktivitesi ve endotel fonksiyonbozukluğu iliskisi bilinmektedir. Yapılan çalısmaların birçoğunda serum ürik asit(SÜA)yüksekliği ile kardiyovasküler hastalıklar arasında tutarlı bir iliski olduğu gösterilmistir.Serum ürik asit yüksekliği, kötü prognoza ve mortalite artısına neden olur. Ürik asidinhangi mekanizma ile ateroskleroz patogenezinde ve mortalite üzerinde etkili olduğu tamolarak bilinmemektedir. Serum ürik asit düzeyinin, kollateral gelisimini etkileyenfaktörlerden biri olabileceği düsünülerek bu çalısma planlandı. Çalısmamızda, STyükselmesiz akut koroner sendromlu hastalarda SÜA düzeyi ile kollateral gelisimi vemortalite iliskisi arastırıldı.Hastalar ve yöntem: Çalısmaya ST yükselmesiz akut koroner sendromlu 175 hastaalındı. Hastaların yatısların ilk gününde tam kan sayımı, böbrek fonksiyon testleri, lipiddüzeyleri, açlık kan sekeri ve SÜA düzeyleri ölçüldü. Altı saat ara ile üç kez CK, CKMBve troponin T değerleri incelendi ve sonuçlara göre hastaların tanısı konuldu.Hastalara 24-72 saat içerisinde koroner anjiyografi yapıldı. Koroner arterlerin en azbirinde %75 ve üzeri darlığı bulunan hastalarda Rentrop kollateral sınıflaması yapıldı veçalısmaya dahil edildi. Rentrop 0-1 kollateral gelisimi kötü, Rentrop 2-3 kollateralgelisimi iyi olarak kabul edildi. Serum ürik asit düzeyi normal ve yüksek olan gruplarkollateral gelisim derecesine göre karsılastırıldı. Hastaların 1 yıllık takiplerinde tümnedenlere bağlı mortalite oranları incelendi.Bulgular: Çalısmaya dahil edilen hastalar SÜA düzeyine göre iki gruba ayrıldı. GrupI'de ÜA düzeyi normal olan 102 (90 erkek, 12 kadın) hasta, grup II'de SÜA düzeyiyüksek 73 (59 erkek, 14 kadın) hasta vardı. Her iki grup arasında temel klinik özellikler,koroner arter hastalığı risk faktörleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.Grup I'de 54 hastada (%54) kollateral gelisimi kötü bulunurken, 46 hastada (%46)kollateral gelisimi iyi olarak tespit edildi. Grup II'de ise 54 hastada (%76.1) kollateralgelisimi kötü bulunurken, 17 hastada (%23.9) kollateral gelisimi iyi olarak bulundu. Herixiki grup karsılastırıldığında SÜA düzeyi ile koroner kollateral gelisimi açısındanistatistiksel olarak anlamlı, ters bir iliski tespit edildi (p=0.004). Grup I ve grup II tümnedenlere bağlı mortalite açısından karsılastırıldığında, 1 yıllık takiplerinde grup I'de 5hastada, grup II'de 2 hastada ölüm tespit edildi. Mortalite açısından gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.70).Sonuçlar: Serum ürik asit düzeyi yüksekliği, koroner kollateral gelisimini olumsuzetkilemektedir. Serum ürik asit yüksekliği tüm nedenlere bağlı mortalite içinöngördürücü değildir. ST yükselmesiz akut koroner sendromlu hastalarda, SÜAdüzeyinin yüksekliği koroner kollateral gelisiminin bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that uric acid is associated with oxidative stress, nitric oxide activityand endothelial dysfunction. Prominent relation between high levels of serum uric acidand cardiovascular diseases were shown in many studies. High levels of serum uric acidare related with poor prognosis and increased cardiovascular mortality. The underlyingmechanism of uric acid effects on atherosclerosis and mortality is not well understoodyet. In this study, we hypothesized that levels of serum uric acid may be a factor thataffects coronary collateral development. We aimed to determine relationship betweenuric acid levels with coronary collateral development and all cause mortality in non STsegment elevation acute coronary syndrome patients.Patients and method: The study population included 175 patients with non STsegment elevation acute coronary syndrome. At the first day of admission to hospital,complete blood counting, kidney function test, lipid profile, fasting glucose and uricacid levels were analyzed for all patients at blood samples. CK, CK-MB and troponin Tlevels were measured by three times with 6 hours intervals and patients were diagnosedby results. Coronary angiography was performed to patients within 24?72 hours.Patients with 75% or more lumen obstruction in at least one of coronary arteries wereincluded to study and Rentrop collateral classification was performed. It is accepted thatRentrop class 0-I is poor-developed collateral, Rentrop II-III is well-developedcollateral. Patients with normal and elevated serum uric acid levels were compared withcollateral development degree. Patients were followed up during one year for all causemortality.Results: According to uric acid levels, patients were divided into two groups; group Iwas consistent of 102 patients (90 male, 12 female) with normal uric acid levels andgroup II was consistent of 73 patients (59 male, 14 female) with elevated uric acidlevels. Basal characteristic, diagnoses and present of cardiovascular risk factors weresimilar between groups. In group I, poor-developed collateral was determined in 54patients (54%) and well-developed collateral was determined in 46 patients (46%). Inxigroup II, poor-developed collateral was determined in 54 patients (76,1%) and welldevelopedcollateral was determined in 17 patients (23,9%). Serum uric acid levelswere significantly and negatively correlated with degree of coronary collateraldevelopment (p=0.004). When two groups were compared for all cause mortality, 5patients died in group I and 2 patients died in group II (p=0.07).Conclusion: Increased levels of serum uric acid affect coronary collateral developmentnegatively. High levels of serum uric acid are not a predictor for all cause mortality.Serum uric acid levels are an indicator for coronary collateral development in non STelevation acute coronary syndrome patients.