Metastatik kolorektal kanserli hastalarda anjiyogenik faktör düzeyleri ile tedaviye yanıt arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The relationship between angiogenic factors and treatment response in colorectal carcinoma patients with distant metastasis
- Tez No: 242732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik Kolorektal Kanser, Anjiogenik Faktörler, TümörBelirteçleri, LDH, D-dimerviTABLO-1 birim, Colorectal Cancer, Metastasis, Angiogenic Factors, Tumor Markers, LDH, Ddimer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Kolorektal kanserler tüm dünyada görülme sıklığı açısından üçüncü sıradaolmakla birlikte kansere bağlı ölümlerde ikinci sıraya yerleşmiştir. Tümör dokusununbüyümesi ve metastazında rol oynayan en önemli mekanizmalar anjiyogenez velenfanjiyogenez olup bu patolojik süreçte etkili olan çeşitli anjiyogenik faktörler vebazı biyokimyasal parametreler kolorektal kanserlerde hastalığın prognozu hakkındayol gösterici olabilir.Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 38 uzak metastazı olan ileri evre kolorektalkanserli hasta alındı. Birinci sıra tedavi olarak Kapesitabin ve Oksaliplatin kombinekemoterapisi uygulandı. Kemoterapi öncesinde ve üç kür sonrasında hastalardananjiyogenik faktörler (VEGF, FGF, EGF, HGF, PDGF), E-selektin, D-dimer, LDHve tümör belirteçlerinin (CEA, CA 19.9, CA 72.4) düzeyleri çalışıldı. Hastalar üç kürsonrası klinik değerlendirmeye ve radyolojik görüntülemeye göre kısmi cevap grubu,stabil hastalık grubu ve progresyon grubuna ayrıldı. Kemoterapi süresince ilaca bağlıyan etkiler kaydedildi. Hastaların progresyonsuz yaşam süreleri ve genelsağkalımları takibe alındı.Bulgular: Çalışmaya 21 (%55.3) kadın, 17 (%44.7) erkek hasta alındı. Hastalarınortalam yaşı 59.55±12.21 yıl idi. Üç kür sonrası kımi cevap grubunda 18 (%47.3),stabil hastalık grubunda 10 (%26.3), progresyon grubunda 10 (%26.3) hastamevcuttu. Tablo?1 de hastaların başlangıç ve üçüncü kür sonrası anjiyogenik faktör,tümör belirteçleri, D-dimer, LDH ve E-selektin düzeyleri gösterilmiştir.Sonuçlar: Kısmi cevap veren grupta VEGF, PDGF, HGF, EGF, D-dimer, LDH veCEA düzeylerinde anlamlı düşüş gözlendi. Progresyon gösterenlerde CA 19.9, CA72.4, D-dimer ve HGF düzeylerinde anlamlı artış belirlendi. Stabil hastalık grubundaise D-dimer ve PDGF'de anlamlı düşüş saptandı. Bu sonuçlarla anjiyogenikfaktörler, D-dimer, LDH ve tümör belirteçlerinin metastatik kolorektal kanserinprognozu hakkında bilgi verebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal cancer is the third most frequent malignancy in whole world. However it isaccounting for the second most common mortality cause among cancers. Angiogenesis andlymphangiogenesis, the recruitment of new blood vessels, are essential components of thetumor growth and distant metastasis. Some biochemical parameters and angiogenic factorshave clinical implications in predicting colorectal carcinoma prognosis.Materials and methods: Thirty eight colorectal cancer patients who had evidence ofdistant metastasis were enrolled in the study and blood samples were taken for theangiogenic factors (VEGF, FGF, EGF, HGF, and PDGF), adhesion molecule (E-selectin), Ddimer,LDH and tumor markers before the chemotherapy. Patients were randomized intothree groups; partial response, stable disease, progressive disease according to their clinicaland radiologic evaluation after three cycles of Capecitabine and Oxaliplatin combinedchemotherapy. All parameters were reevaluated after third cycle of chemotherapy.Progression free survival, overall survival and side effects of the chemotherapy were alsorecorded in the follow up period.Results: Twenty one (55.3%) female and 17 (44.7%) male patients were enrolled in thestudy. The mean age of the patients was 59.55±12.21 years. Eighteen patients (47.3%)achieved partial response, 10 (26.3%) stable disease, and 10 (26.3%) progressive disease.Angiogenic factors, adhesion molecule, D-dimer, LDH and tumor marker levels at baselineand after three cycles of chemotherapy in the three groups are summarized in Table?1.Conclusion: D-dimer and PDGF levels significantly decreased in partial response andstable disease groups. Moreover VEGF, HGF, EGF, LDH and CEA levels also significantlydecreased in partial response group. However meaningful increases were seen in CA 19.9,CA 72.4, D-dimer and HGF levels for progression group. Angiogenic factors, LDH, D-dimerand tumor markers provided unique prognostic information in this group of advancedcolorectal carcinoma patients.