Alopesi Areata'lı hastalarda etyolojik faktörlerin araştırılması
Research of etiologic factors at patients with Alopecia Areata
  1. Tez No: 242795
  2. Yazar: YILDIZ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAM SABUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, etyopatogenez, Alopecia areata, etiopathogenesis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Alopesi areata, saçlı deri, sakal, kaşlar, kirpikler veya vücudun başka bir bölgesindeki kılların subjektif belirti olmaksızın, odaklar şeklinde dökülmesiyle karakterize bir hastalıktır. Bazen spontan olarak gerileyebilir, bazen de progresyon göstererek tüm saçlı deriyi ve diğer vücut kıllarını tutabilir. Hastalık her yaş grubunda görülebilir ve her iki cins eşit oranda tutulur. Hastalığın etyolojisinde genetik yapının, otoimmünitenin, psikolojik stresin, enfeksiyonların, endokrin ve nörolojik faktörlerin rolü olduğu öne sürülmekle beraber etyopatogenezi tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Bu çalışmada AA etyolojisinde rolü olan başta otoimmun hastalıklar (tiroid hastalıkları, diyabet, pernisiyöz anemi, vitiligo) olmak üzere, atopik dermatit, emosyonel stres, demir eksikliği, aile öyküsü pozitifliğinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya klinik olarak alopesi areata tanısı alan 26'sı kadın, 24'ü erkek toplam 50 hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu, 13'ü kadın, 12'si erkek toplam 25 sağlıklı birey alındı. Her bir grupta Hb, ferritin, vitamin B12, folik asit, glikoz, TSH, FrT3, FrT4, anti-TG, anti-TPO, ANA, Total Ig E düzeylerine bakıldı. Hasta ve kontrol grubunun Hb, ferritin, vitamin B12, folik asit, glikoz, FrT3 ve FrT4 değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken, TSH, Anti-TG, Anti-TPO, Total IgE düzeylerinde anlamlı fark saptandı (p>0,05). Bu çalışmada 50 AA'lı hastanın 4'ünde (%8) anemi, 8'inde (%16) tiroid fonksiyon testlerinde anormallik, 13'ünde (%26) tiroid otoantikor pozitifliği, 3'ünde (%6) glikoz yüksekliği, 9'unda (%18) Total IgE düzeyi yüksekliği, 5'inde (%10) atopi, 14'ünde (%28) aile anamnezi pozitifliği, 15'inde (%30) otoimmun hastalık, 37'sinde (%74) emosyonel stres, 44'ünde (%88) tırnak tutulumu, 2'sinde (%4) ofiyazis, 2'sinde (%4) nevus flammeus saptanırken, hasta ve kontrol grubunda ANA pozitifliğine rastlanmadı. Sonuç olarak, AA'da genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığı, otoimmün hastalıklar, anemi ve atopinin AA'ya eşlik edebildiği ve bu yöndeki tetkiklerin araştırılması gerektiği, stres faktörünün de göz önüne alınarak gerekli durumlarda hastaların psikiyatrik tedavi yönünden değerlendirilmeleri düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Alopecia areata is a common disease, which is characterized by localized loss of hair without any subjective symptoms. It could regress spontaneously or progress involving whole scalp and other body hair. The disease could affect all age groups and both sexes. Genetics, autoimmunity, psychosocial stress, infections, endocrine and neurological factors are thought be involved, however exact etiology remains unclear. In this study, the aim was research of the factors important for AA etiology, such as autoimmune diseases (thyroid diseases, diabetes, pernicious anemia, and vitiligo) atopic dermatitis, emotional stress, iron deficiency, positive family history. We have studied 50 patients with clinical AA diagnosis (26 female and 24 male) and 25 healthy controls (13 female and 12 male, in consistent ages). In both groups, Hb, ferritin, vitamin B12, folic acid, glucose, TSH, FrT3, FrT4, anti-TG, anti-TPO, ANA, and Total Ig E levels were measured. In both patient and control groups, there were no statistically significant difference at Hb, ferritin, vitamin B12, folic acid, glucose, FrT3 and FrT4 levels. At TSH, anti-TG, anti-TPO and Total Ig E levels there were statistically significant differences were determined (p>0, 05). In this study, we determined anemia at four of patients (%8), abnormal thyroid functions at 8 of patients (%16), positive thyroid autoantibody at 13 of patients (%26), high glucose levels at 3 of patients (%6), high Total Ig E levels at 9 of patients (%18), atopy at 5 of patients (%10), positive family history at 14 of patients (%28), autoimmune disease at 15 of patients (%30) , emotional stress at 37 of patients (%74), nail involvement at 44 of patients (%88), ophiasis at 2 of patients (%4) and nevus flammeus at 2 of patients (%4). We did not determine any positive ANA levels at both groups. In conclusion, important role of genetic factors at AA, accompanying of autoimmune diseases, anemia and atopy to AA and requirement of related examinations about these diseases, importance of psychiatric therapy in necessary cases should be considered.