Özerklik ilkesi çerçevesinde hemşirenin bağımsız rolleri
Independent roles of nurses in the context of the principle of autonomy
  1. Tez No: 242808
  2. Yazar: SEÇİL TAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Independent nursing roles, Nursing, Principle of autonomy and respect for autonomy, Health professionalism, Medical ethics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hemşirelik, kadına özgü bir etkinlik olarak sürdürülegelen hasta bakım etkinliğinin bir meslek olarak örgütlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Çağdaş hemşirelik bilimsel bilgi içeriğine, mesleğe özgü kurallara, mesleki etik değerlere ve mesleki özerkliğe sahiptir.Tez çalışmasında hemşirelik literatüründe yer alan hemşireliğin bağımlı, yarı bağımlı ve bağımsız rollerine değinilmiş; özellikle profesyonellik kriterleri açısından oldukça önemli olan bağımsız rolleri özerklik ilkesi çerçevesinde ele alınmıştır.Hemşirelerin mesleki özerkliklerini üst düzeyde yaşama geçirerek oynadıkları bağımsız rollerin başlıcaları bakım verici rolü, eğitici rolü, kariyer geliştirici rolü, özerk ve sorumluluk sahibi olma rolü, danışmanlık rolü, karar verici rolü, hasta savunucu rolü, iletişim ve eşgüdüm sağlayıcı rolü, rehabilite edici rolü, danışmanlık rolü, konfor sağlayıcı-rahatlatıcı rolü, hemşirelikle ilgili araştırmalarda araştırıcı rolü, hasta bakımını yönetmede yönetici rolü ve ilaç dışı tedavi işlemlerinde tedavi edici rolü şeklindedir.Anahtar Sözcükler; Bağımsız hemşirelik rolleri, Hemşirelik, Özerklik ve özerkliğe saygı ilkesi, Sağlık Mesleklerinde Profesyonalizm, Tıp etiği,
Özet (Çeviri)
Nursing has emerged with the organization of patient care activity as a profession that carried out as an activity specific to women. Modern nursing has scientific information content, profession-specific rules, professional ethic values and professional autonomy.In the thesis work, dependent interdependent and independent roles of nursing that take place in nursing literature are handled, especially, independent roles of it that are really important in terms of professionalism criteria are handled in the framework of the autonomy principle.Some of the independent major roles of nurses that they play are care giver role, educator role, career development role, autonomy and responsibility role, patient advocate role, communication and coordination provider role, researcher role in researches related to nursing, manager role in managing patient care and treatment role in non-drug treatment transactions.