Avrupa yerel yönetimler yerindenlik ilkesi çerçevesinde Türkiye'de yerel yönetimler
European local governments subsidiarity framework local governments in Turkey
- Tez No: 465590
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Yerelleşme, Yerindenlik, Küreselleşme, Local Governments, Indigenization, Subsidiarity, Globalization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yerelleşme ilkesi Avrupa ülkeleri tarafından önemsenmiş ve birçok anlaşmaya konu olmuştur. Halka daha sağlıklı ve hızlı bir hizmet sunumu için“hizmette yerellik”ilkesi ortaya çıkmıştır. Avrupa Konseyi tarafından 1985 yılında imzaya açılan Avrupa Birliği tarafından da birliğin amaç ve hedeflerine hizmet eden Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, yerelleşme düşüncesinin ilk yazılı belgesi olma özelliği taşımaktadır. Literatür taramasına dayalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada ilk olarak kamu yönetiminde örgütlenme ve temel ilkeler ele alınarak yerel yönetimlerin temel değerleri ve nitelikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde yerindenlik ilkesinin ortaya çıkışı ve yer aldığı anlaşmalara, Avrupa'da yerel yönetimlerin tarihi gelişimi ile Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın gelişim süreci incelenmiştir. Avrupa Birliği'nde yerel yönetim uygulamalarının gelişimi ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı kapsamında Almanya, İngiltere ve Fransa örneklerinin incelenmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde Türkiye'de yerel yönetimlerin tarihsel gelişimi, yerel yönetim yapılandırmaları, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın bu yapılandırmalar sırasında ne kadar etkili olduğu ile Şart'ın Türkiye tarafından kabul edilen ve çekince konulan maddeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The indigenization principle has been paid attention to by European countries and has been the subject of many agreements. The principle of“indigenization in service”has emerged for a healthier and faster service for the public. The European Charter of Local Self-Government which was signed by the European Union in 1985 and which serves for the purpose and target of the European Union has the characteristic of being the first written document of the indigenization idea. In this study, which is based on literature review, firstly the basic values and qualities of local administrations are explained by discussing organization and basic principles in public administration. In the second part, the emergence of the subsidiarity principle and the agreements in which it is included, the historical development of local administrations in Europe and the development process of the European Charter of Local Self-Government are discussed. The development of local administrations practices in the European Union and Germany, England and France examples within the scope of the European Charter of Local Self-Government are discussed. In the third section the historical development of local administrations in Turkey, the local administration structures, the effect of the European Charter of Local Self-Government on these constructions and the items of the charter accepted and made a reservation for by Turkey are discussed.