Asit sıvılarının ayrıcı tanısında serum ve asit sıvısı, total oksidan ve antioksidan düzyeleri.
Serum and ascitic fluid total oxidative status and total anti-oxidative status in differential diagnosis of ascites.
- Tez No: 242880
- Danışmanlar: PROF. DR. M.CEMİL SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Asit, Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Seviye, Ascitic Fluid, Total Oxidative Status, Total Anti-oxidative Status
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Asit ayrıcı tanısı klinik pratikte çeşitli zorluklarla karşılaşılabilen önemli bir konudur. Oksidatif stres, asite yol açan pek çok hastalığın patogenezinde rol almaktadır. Bu çalışmada; farklı etyolojilere sekonder sirotik asit gelişen olguların oksidatif statusunun tesbiti, sirotik asit ve spontan asit enfeksiyonlarında oksidatif hasarın etkisinin araştırılması, malign ve benign asitli olguların oksidan yanıtının tesbiti, asit ve serumda TOS-TAS düzeylerinin araştırılması amaçlandı.Asiti olan 100 hastadan oluşan bu çalışmada hastalar dört gruba ayrıldı. Gruplar sırasıyla şu şekilde tanımlandı; 34 hasta sirotik asitli, 33 hasta spontan asit enfeksiyonlu, 28 hasta malign asitli ve 5 hasta da tüberküloz peritonitli grupta tanımlandı. Etyolojik olarak 100 hastanın; 28'i HBV'ye, 21'i HCV'ye, 14'ü kriptojenik, 4'ü de alkole bağlı karaciğer sirozlu ve asitli hastalardan oluşuyordu. Ayrıca 28 malign asitli, 5 de tüberküloz peritonitli hasta çalışmaya alındıSerum TOS değerleri malign gurupta diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.001). Alkole bağlı karaciğer sirozu gelişen hastalarda serum TOS değeri tüberküloz peritonitli (p=0.027) ve HCV' li hastalara göre (p=0.045) istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Malign grupta serum TOS düzeyleri, benign gruba göre daha yüksek olarak ölçüldü aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.048). Gruplarda serum TAS değerleri sirotik grupta diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.041).Gruplar, asit TOS değerleri açısından kıyaslandığında tüm gruplar arasında asit TOS değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Asit TOS değerleri hastaların %80'ninde ölçülemeyecek kadar düşük bulundu. Asit TAS değerleri açısından kıyaslandığında gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05Sonuç olarak serum TOS ve TAS düzeylerine bakıldığında; malign asit ve alkolik siroz grubundaki hastaların oksidan antioksidan dengesinin bozulduğu ve oksidatif strese diğer gruptaki hastalara göre daha fazla maruz kaldıkları görüldü. Sistemik dolaşımda ölçülen TOS değerlerinin asit sıvısında ölçülememesi, oksidatif hasarın periton boşlugunda lokal olarak üretilmediğini düşündürdü. Ancak farklı asit sıvılarının ayrımında lokal olarak üretilen oksidatif stresin etkisinin olmadığını söyleyebilmek için ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
The differential diagnosis of ascitic fluid is an important ıssue. It could be diffuculties in clinical practice. Oxidative stress has a role in the pathogenesis of several diseases causing to ascitic formation. In this study, we evaluate total oxidative status and total anti-oxidative status levels in ascitic fluid and in the serum. It is aimed to detect the oxidative status in cases with ascitic fluid secondary to different ethiologies and the oxidative reaction in benign and malign ascites. We investigated the effect of oxidative stress in cirrhotic ascites and in spontaneus ascit infections the total oxidative status and total anti-oxidative status levels in ascitic fluid and in the serum100 patients with ascitic fluid are classified in four groups. The groups are defined as following; 34 patients with cirrhotic ascites, 33 patients with spontaneus ascit infections, 28 patients with malign ascites and 5 patients tuberculous peritonitis. The ethilologies were HBV (n:28), HCV (n:21), criptogenic (n:14), alcholic liver cirrhosis (n:4). 28 Patients with malign ascites and 5 patients with tuberculous peritonitis are included in the studyThe serum TOS levels in malign group is statistically higher than another groups (p=0.001). In group with liver cirrhosis secondary to alchol the serum TOS levels are found statistically higher than groups with tuberculous peritonitis (p=0.027) and with HCV (p=0.045). The serum TOS levels in malign group are statistically higher than in benign group (p=0.048). The serum TAS levels in cirrhotic patients are statistically higher than in another group (p=0.041When the ascit TOS levels are compared all groups, there is no significance between the groups( p>0.05). In %80 of the patients, the ascit TOS levels are too low to detect. The ascit TAS levels are statistically not different between groups (p>0.05In conclusion, when the TOS and TAS levels are evaluated, the balance between oxidan- and antioxidan status in patients with malign ascites and with liver cirrhosis secondary to alchol is disturbed. These patients were exposed, to oxidative stress more than another groups. The fact that the TOS levels in cystemic circulation couldn't be measured in ascitic fluid, implies us the oxitadive stress is not produced locally in peritoneal cavity. However, there is need for further studies in differential diagnosis of ascite to assess the effect of locally produced oxidative stress