Çocuklarda genel anestezi ile kombine edilen kaudal anestezinin postoperatif analjezi ve stres yanıt üzerine etkileri
The effects of caudal anesthesia combined with general anesthesia on the postoperative analgesia and stress response in pediatric patients
- Tez No: 242881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kaudal anestezi, Cerrahi stres hormon, Bupivakain, Levobupivakain, Postoperatif analjezi, Caudal anesthesia, Surgery stress hormones, Bupivacaine, Levobupivacaine, Postoperatively analgesia
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda genel anestezi altında doğuştan kalça çıkığı operasyonu yapılan çocuklarda bupivakain veya levobupivakain ile kaudal blok uygulamalarının etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmamıza ASA I-II grubundan, 2-10 yaş arasında 45 hasta dahil edildi. Grup I hastalarına %0.25'lik bupivakain, Grup II hastalarına %0.25'lik levobupivakain solüsyonlarından 1 mL/kg olacak şekilde kaudal epidural aralığa bolus olarak verildi. Grup III hastalarına genel anestezi indüksiyonu dışında başka bir protokol uygulanmadı.İntraoperatif 1., 5., 10., 15., 20., 30. ve 45. dakikalarda OKB, KAH, SpO2, SS değerleri ve inspire edilen ET sevofluran konsantrasyonları ölçüldü. Grup 3'de intraoperatif dönem boyunca ölçülen inspire edilen ET sevofluran konsantrasyonu Grup 1 ve Grup 2'den anlamlı olarak daha yüksek ölçüldü. Grup 3'de CHIPPS değeri ve ihtiyaç duyulan analjezik miktarı postoperatif dönemin ilk 90 dakikası boyunca Grup 1 ve Grup 2'den anlamlı olarak daha yüksek olarak gözlemlendi.İntraoperatif dönemde Grup 1'de ölçülen glukoz değerlerinin Grup 3 glukoz değerlerine göre anlamlı derecede düşük olması dışında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. İntraoperatif ve postoperatif dönemlerde Grup 1 ve Grup 3'te ölçülen kortizol değerleri, Grup 2'de ölçülen insülin değerleri, Grup 1, 2 ve 3'de ölçülen glukoz değerleri ve Grup 2'de ölçülen prolaktin değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı olarak yüksek ölçüldü. Ayrıca postoperatif dönemde Grup 2'de ölçülen glukoz değerleri ve Grup 1 ve 3'de ölçülen insülin değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı olarak yüksek ölçüldü. Grup 1 ve Grup 3'de intraoperatif dönemde ölçülen prolaktin değerlerinin de preoperatif değerlere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı.Sonuç olarak; pediatrik vakalarda genel anestezi ile kombine edilen kaudal anestezinin cerrahiye sekonder olarak oluşabilecek hemodinamik yanıtın ve cerrahi strese bağlı gelişen hormon değerlerindeki artmaların sınırlandığı, inhalasyon anesteziği gereksiniminin ve analjezik miktarının belirgin olarak azaldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of caudal block with bupivacaine and levobupivacaine on children gone congenital hip dislocation under general anaesthesiaTotal of 45 patients in ASA I-II group between 2 and 10 years old age enrolled to study. All were scheduled for congenital hip dislocation operation. Patients were divided into three groups. In Group I bupivacaine (0.25%), Group II levobupivacaine (0.25%) was used for caudal block. In Group III patients nothing was done except general anesthesia. Intraoperatively hemodynamic parameters mean arterial blood pressure, heart rate, oxygen saturation, respiratory rate were measured at the 1st, 5th, 15th, 20th, 30th and 45th minutes. End tidal sevoflurane concentrations were measured also at the same periods. In Group III the inspirited end tidal sevoflurane concentration values were higher than the other groups during the intraoperative period. In Group III the analgesic need was higher than the other groups during the first 90 minutes postoperatively. There was no differences between groups howewer glucose levels were significantly lower in Group 1 compared to Group 3 intraoperatively. Cortisol levels of Group 1 and Group 3 and insuline levels of Group 2 and glucose levels of Group 1, Group 2, Group 3 and prolactine levels of Group 2 were significantly higher intraoperatively and postoperatively compared to preoperative levels. Glucose levels of Group 2, insuline levels of Group 1 and Group 3 postoperatively were higher than those preoperative values. Also, prolactine levels measured intraoperatively in the Group 1 and Group 3 were higher than their preoperative valuesIn conclusion, caudal anesthesia added to general anesthesia in pediatric patients may have a role on depressing the hemodynamic changes secondary to surgery. It also limits the hormonal release caused by surgery. On the other hand this combination decreased the use of inhalation anesthetics and decreased the analgesic need postoperatively significantly.