Periferik arter hastalıklarının değerlendirilmesinde BT anjiografi ile DSA'nın karşılaştırılması
Evaluation of peripheral arterial diseases with CT angiography and comparison of with digital subtraction angiography
- Tez No: 242892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL MAVİLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: periferik arter hastalığı, bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA), dijital subtraksiyon anjiyografi (DSA), rekonstrüksiyon, Peripheral arterial diseases, computed tomography angiography (CTA), digital subtraction angiography (DSA), reconstruction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı periferik arter hastalarında alt ekstremite arteriyel sistemi değerlendirmede BTA incelemenin doğruluğunu ve kullanılabilirliğini araştırmaktır.Olgular ve yöntem: Periferik arter hastalığı olan 73 olguya (16 kadın, 57 erkek (ortalama yaşı 59.7)) DSA ve BTA incelemeleri yapıldı. Arteriyel sistem 25 segmente ayrılarak değerlendirildi. Öncelikle arteriyel segmentlerde görüntülerin yeterli diagnostik kalitede olup olmadığı değerlendirildi. Diagnostik kabul edilen suprapopliteal-popliteal arteriyel segmentler grade 1: normal, grade 2: %1-49 darlık, grade 3: %50-74 darlık, grade 4: %75-99 darlık, grade 5: oklüzyon olarak sınıflandırıldı. İnfrapopliteal arteriyel segmentler oklüzyon var veya yok şeklinde değerlendirildi. Arteriyel sistemin değerlendirilmesinde DSA ve BTA tetkikleri arası uyum McNemar testi ile araştırıldı. BTA'nın lezyonları tespit etmede sensitivite, spesifite, negatif ve pozitif prediktif değerleri ile doğruluk oranları hesaplandı. Ayrıca yeterli diagnostik kalitedeki arteriyel segmentlerde kalsifikasyonu tespit etmede 2 tetkik arası uyum McNemar testi ile değerlendirildi.Bulgular: Değerlendirmeye alınan 1772 (1349 suprapopliteal-popliteal, 423 infrapopliteal ) arteriyel segmentin 1701'inde (1315 suprapopliteal-popliteal, 386 infrapopliteal arteriyel segment) görüntüler her iki tetkik ile yeterli diagnostik kalitede bulundu. 1248 (%94.90) suprapopliteal-popliteal arteriyel segmentte tetkikler uyumlu bulundu. Arteriyel oklüzyonu tespit etmede BTA sensitivitesi %96, spesifitesi %99.6, doğruluğu %99.1, %75 ve üzeri darlık ve oklüzyonu tespit etmede BTA sensitivitesi %96.4, spesifitesi %98.9, doğruluğu %98.5 ve %50 ve üzeri darlık ve oklüzyonu tespitte BTA sensitivitesi %94.6, spesifitesi %98.8, doğruluğu %98.1 olarak bulundu. Lezyonları tanımlamada 2 tetkik arası anlamlı fark izlenmez iken kalsifikasyonları tespitte 2 tetkik arası anlamlı fark bulundu.Sonuç: BTA inceleme periferik arteriyel hastalıklarda alt ekstremite arteriyel sistemin değerlendirilmesinde yüksek doğruluk oranları, yüksek sensitivite, spesifite, yüksek pozitif ve negatif prediktif değerleri ile tarama yöntemi olarak ve preoperatif değerlendirmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective : The aim of this study is to investigate the accuracy and usefullness of CTA examination in patients with peripheral arterial disease of lower extremity arterial system.Patients and methods: DSA and CTA examinations were made for 73 cases with peripheral arterial disease. Arterial system was evaluated dividing into 25 segments. Firstly images in arterial segments were evaluated in terms of diagnostic quality. Diagnostic suprapopliteal-popliteal arterial segments were classified as grade 1: normal, grade 2; %1-49 stenosis, grade3: %50-75 stenosis, grade 4: %75-99 stenosis, grade 5: occlusion. Infrapopliteal arterial segments were evaluated if occlusion was or not. In evaluation of arterial system, the correlation between DSA and CTA was investigated with McNemar test. The sensitivity, specificity, positive and negative predictiv value and accuracy rations were calculated for determination of lesions with CTA. Besides in the determination of calcification in enough diagnostic quality arterial segment, the correlation between two examinations was evaluated with McNamer test.Results: Images in 1701 of 1772 arterial segments were found in enough diagnostic quality with two examinations. The examinations in 1248 (94.90%) suprapopliteal-popliteal arterial segments were found in a complete agreement. In the detection of arterial occlusion, sensitivity, specificity and accuracy of CTA were 96%, 99.6% and 99.1%, respectively. In the detection of arterial stenoses and occlusion (over and equal 75%), sensitivity, specificity and accuracy of CTA 96.4%, 98.9% and 98.5%, respectively, In the detection of arterial stenoses and occlusion (over and 50%), sensitivity, specificity and accuracy of CTA were 94.6%, 98.8% and 98.1%, respectively. While a significant differences between two examinations in description of the lesions were not observed, in the description of calcifications, a significant differences between two examinations were found.Conclusion: The CTA examination can be used for preoperative evaluations and scanning methods in peripheral arterial diseases of lower extremity arterial system with high the sensitivity, specificity, positive and negative predictiv value and accuracy rations.