Hafif astımlı çocuklarda kardiyak işlevlerin ekokardiyografi ile değerlendirilnesi
Echocardiographic evaluation of cardiac functions in mild asthmatic children
- Tez No: 242891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, bronşiyal astım, ekokardiyografi, Child, bronchial asthma, echocardiography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Astımlı çocuklarda kalbin sistolik ve diyastolik işlevleri ile ilgili bilgilerimiz kısıtlıdır. Bu çalışma ile hafif astımlı çocuklarda, ekokardiyografik inceleme ile kalbin sistolik ve diyastolik işlevlerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Yöntem: Bu çalışmada, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda izlenmekte olan, 3-13 yaşlar arasında 95 astım hastası ile yaş grubu uyumlu 37 sağlıklı çocukta yapıldı. Hasta ve kontrol grubundaki tüm vakaların M-mode, iki boyutlu ve pulsed Doppler ekokardiyografik incelemeleri yapıldı.Bulgular: Astımlı hastaların %37'si (n: 35) kız ve %63'ü (n: 60) erkek, kontrolgrubunun %46'sı (n: 17) kız ve %54'ü (n: 20) erkek idi. Astımlı hastaların yaş ortalaması 6,9 ± 2,6 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması ise 7,5 ± 2,4 yıl olarak saptandı.Erkek hastalarımızın şikayet süresi 2,1 ± 0,8 yıl, kız hastalarımızın ise 1,9±0,7yıl idi. Çalışma grubundaki hastalarımızın %88'i (n: 84) hafif aralıklı, %12'si (n: 11) hafif sürekli astım grubuna dahil edildi.Hastalarımızın ailelerinde %40 (n: 38) astım, %27 (n: 25) allerjik rinit ve %24(n: 23) atopik dermatit görülmekte idi. Çalışma grubundaki hastalarımızın %63'ünde (n: 60) allerjik rinit, %18'inde (n: 17) atopik dermatit, %7'sinde (n: 7) allerjik rinit ve atopik dermatit beraber, %7'sinde (n: 7) GÖR bulundu.Kız hastaların IgE değerlerinin ortalaması 450 IU/ml, erkek hastalar da ise 540 IU/ml idi. Hafif aralıklı grubundaki hastalarımızın ortalama FEV1 değerleri %84 ± 2, hafif sürekli grubundakilerin ise %79 ± 3 saptandı.Yapılan ekokardiyografik incelemlerde sağ ventrikül longitudinal diyastol sonuçaplarının (RVLDd) ve sağ ventrikül transvers diyastol sonu çaplarının (RVSDd) daha fazla, sağ ventrikül diyastol sonu volümlerinin (RVVd) daha düşük, triküspid kapakların yavaşlama zamanlarının (Triküspid DZ) ortalamasının daha uzun, pulmoner ven sistolik akım 1 dalgalarının (PVS 1) ortalamasının daha düşük, pulmoner arter basınçlarının (PAP) ortalamasının daha fazla olduğu saptandı. Saptanan bu farklar istatistiksel olarak anlamlı idiSonuç: Hafif astımlı çocukların akciğerlerinde patofizyolojik değişiklikler olduğu ve sağ kalbin diyastolik işlevlerinin etkilendiği saptanmıştır. Bu nedenle astımlı hastaların sistolik ve diyastolik kalp işlevleri, astım hastalığının seyri boyunca sürekli izlenmelidir. Astımlı hastalarda belirli aralıklarla yapılan ekokardiyografik incelemelerle önerilen tedavinin etkinliği ve başarısı takip edilebilir. Ekokardiyografi, astımlı hastaların takibinde kullanılabilen noninvaziv, ucuz ve kolay bir görüntüleme yöntemidir. Bu bulguları destekleyecek daha kapsamlı ekokardiyografik araştırmaların yapılmasına gereksinim vardır
Özet (Çeviri)
Aim: There is limited data about systolic and diastolic functions in asthmatic children. In this study, we aimed to determine systolic and diastolic functions of heart in mild asthmatic children.Materials and Methods: Ninety-five pediatric patients with bronchial asthma and 37 age-matched healty subjects were studied. All patients were followed-up in the Department of Pediatrics of Duzce Medical School. All subjects were examined by M-mode, 2-D echocardiography and pulsed Doppler methodsResults: Thirty-five (37%) of the patients were female and 60 (63%) were male. In the control grup 17 (46%) were female and 20 (54%) were male. Age average of patients was 6,9 ± 2,6 years and 7,5 ± 2,4 years in the control grup.Male patients? mean complaint period was 2,1 ± 0,8 years and female patients? was 1,9 ± 0,7 years. Eighty-four (88%) patients had mild intermittent asthma and 11 (12%) patients had mild persistent asthma.We found 49% (n: 38) asthma, 27% (n: 25) allergic rhinitis and 24% (n: 23) atopic dermatitis in our patients? families. In our study group we determined 63% (n: 63) allergic rhinitis, 18% (n: 17) atopic dermatitis, 7% (n: 7) allergic rhinitis and atopic dermatitis together and 7% (n: 7) gastroesophageal reflux (GER).Average of IgE in serum was 450 IU/ml in female patients and 540 IU/ml in male patients. Mean value of FEV1 of mild intermittent and mild persistent asthmatic patients were 84% ± 2 and 79% ± 3.We determined that right ventricular longitudinal and transvers end diastolic diameteres were increased, whereas right ventricular end diastolic volume was decreased. In addition, tricuspid valve deceleration time was delayed, pulmonary venous systolic movement 1 wave was decreased in asthmatic children. These differences were statistically significantConclusion: There were pathophysiological changes in lungs of mild asthmatic children. Patients also had right ventricular diastolic dysfunction. For this reason systolic and diastolic functions of heart must be continuously followed-up by echocardiographic and Doppler studies in every asthmatic children. Effective and successful management of the asthmatic children can be realized by periodic cardiologic evaluations. Echocardiography is a non-invazive, cheap and easy applied imaging method to follow-up asthmatic patients. Further echocardiographic investigations are required to support these findings.