Propofol indüksiyonuna eşlik eden fentanil veya midazolam veya deksmedetomidinin Laringeal Mask Airway yerleştirme kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of fentanyl, dexmedetomidine or midazolam associated with propofol induction on the quality of LMA insertion
  1. Tez No: 242935
  2. Yazar: TUNA YILMAZ SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET KOCAMAN AKBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laringeal mask airway, propofol, deksmedetomidin, fentanil, midazolam, laryngeal mask airway, dexmedetomidine, propofol, fentanyl, midazolam
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Propofol indüksiyonuna eşlik eden fentanil veya midazolam veya deksmedetomidinin Laringeal Mask Airway yerleştirme kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıAmaç:Bu çalışmada propofol indüksiyonuna eşlik eden fentanil veya deksmedetomidin veya midazolamın laringeal maske yerleştirme kalitesi üzerine etkileri karşılaştırıldı.Giriş:LMA uygulamalarında en uygun anestezik yöntem henüz kesinlik kazanmamıştır.Propofol bu amaçla sıklıkla kullanılan ilaçlardandır.Ek indüksiyon ajanlarına yönelik çalışmalar sürmektedir.Yöntem:Çalışmamıza ASA I-II minör elektif cerrahi girişim planlanan 45 hasta alındı. Hastalar 15'er kişilik üç gruba ayrıldı. Hastalar Propofol-Deksmedetomidin (GrupD), Propofol-Fentanil (GrupF), Propofol-Midazolam (Grup M) şeklinde gruplandırıldı. Her hastaya standart monitorizasyon ( noninvaziv kan basıncı, SpO2, EKG) yapıldı. Grup D hastalara 0.5 ? g?kg?¹ Deksmedetomidin, Grup F hastalara 1 ? g?kg?¹ fentanil ve Grup M hastalara 0.04 mg?kg?¹ midazolam salin ile 10 cc'e tamamlanarak iv uygulandı. Deksmedetomidin, fentanil ve midazolam enjeksiyonları 5 dk'da yapıldı. 30 sn sonra propofol 2 mg?kg?¹ bolus uygulanırken kirpik refleksi kontrolünden sonra %50 02, %50 N20 ve 1 MAC Sevofluran açıldı ve bu şekilde hasta 90 sn maske ile ventile edildi. Kirpik refleksi tekrar kontrol edilip LMA yerleştirildi. Yeterli sedasyon oluşmamışsa 0.5 mg?kg?¹ propofol eklendi. Postoperatif analjezi için tramadol kullanıldı. Operasyon bitiminden 5 dk önce anestezi sonlandırıldı.Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma elektif minör cerrahi girişim uygulanan hastalarda laringeal maske yerleştirilmesinde propofol ve sevofluran anestezisine ek olarak kullanılan deksmedetomidin, fentanil veya midazolamın benzer etkiler meydana getirdiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
The comparison of the effects of fentanyl, dexmedetomidine or midazolam associated with propofol induction on the quality of LMA insertionAim: To compare the effects of quality of LMA insertion with propofol induction associted with fentanyl, dexmedetomidine or midazolam.Background (Introduction): The most suitable anesthesic method for LMA insertion has not been defined yet.Propofol is one of the most oftenly used anesthesic agent for this purpose.Researches on coinduction agents are still going on.Method: Forty five patients in ASA I-II, who were scheduled for minor elective surgery were included into this study.Patients were divided into three groups:Group D:Propofol-Dexmedetomidine, Group F:Propofol-Fentanyl, Group M: Propofol-Midazolam.Standart monitarization (noninvaziv blood pressure, Hb oxygen saturation, electrocardiography) were applied to all patients.Grour D patients were given 0,5 µg?kg-1 (iv) dexmedetomidine, Group F patients were given 1 µg?kg-1 (iv) fentanyl and Group M patients were administered 0.04 mg?kg-1 midazolam. Dexmedetomidine, fentanyl or midazolam were diluted to 10 ml 0,9 % NaCl and infused over 5 minutes. Thirty seconds after infusion of these medications, 2 mg?kg-1 iv propofol was given and eyelash reflex checked.At the same time 50 % O2, 50 % NO2, 1 MAC sevoflurane were administered, and the patient ventilated with mask.After eyelash reflex recorded, LMA was inserted.If sedation was inadequate additional dose propofol (0,5 mg?kg-1) was administered. Tramadol was given for postoperative analgesia.Five minutes before the end of the operations anesthesia was ceased.Conclusion : In conclusion this study showed that dexmedetomidine(0,5 µg?kg-1), fentanyl (1 µg?kg-1) and midazolam (0,04 mg?kg-1) with propofol (2 mg?kg-1) and 1 MAC sevoflurane have similar effects on LMA insertion in patients undergoing elective minor surgery.