Manyetik rezonans görüntülemede anestezi uygulamalarının ve görülen komplikasyonların retrospektif incelenmesi
Investigation of method and complications of anesthesia during mri retrospectively
  1. Tez No: 417344
  2. Yazar: ÖZGE ÖZEN SARALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HEVES KARAGÖZ, YRD. DOÇ. DR. FİLİZ ÜZÜMCÜGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: MRG, ameliyathane dışı anestezi, komplikasyon, MRI, non-operating room anesthesia, complications
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Uygulamalarının ve Görülen Komplikasyonların Retrospektif İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara 2015. Günümüzde doğru tanı ve tedavi için manyetik rezonans görüntülemeye (MRG) olan ihtiyaç artmıştır. MRG ortamının karanlık, klostrofobik ve gürültülü bir ortam olması ve pediatrik hastaların görüntüleme süresince hareketsiz yatmaları gerektiği için anesteziye olan ihtiyaç da artmıştır. Ameliyathane dışı anestezi (ADA) ortamı özellikli bir ortam olduğu için deneyimli bir anestezist ve yardımcı personelin bulunması gerekir. Ancak, deneyimli bir ekibe rağmen bazı komplikasyonlar gelişebilir; bunların bazıları önlenebilir olsa da; önlenemediğinde doğru ve hızlı müdahale edilmesi hayati önem taşır. Çalışmamızda, MRG Ünitesi'nde anestezi altında görüntüleme yapılan pediatrik yaş grubu hastalarda, uygulanan sedasyona bağlı gelişen komplikasyonları inceleyip; bu komplikasyonları daha aza indirmek için gereken önlemleri tespit ederek, hasta ve sağlık personeline daha güvenli bir ortam sağlanması amaçlanmıştır. Ocak 2015- Haziran 2015 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı MRG Ünitesi'nde alınan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelenip, toplam 122 pediatrik hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmadaki birincil parametre, komplikasyon insidansı olarak belirlenmiştir. Bu komplikasyonlara olan müdahale yöntemleri, hastaların demografik verileri, ASA skorları, eşlik eden hastalıkları, kullanılan anestezik ajanlar ve dozları, sedasyon ve derlenme süresi ise ikincil parametreler olarak incelenmiş; ve komplikasyon insidansı ile korelasyonları değerlendirilmiştir. Toplam 122 hastaya ait veriler çalışmaya dahil edilmiş; komplikasyon oranı %6.6 olarak tespit edilmiştir. 118 hastada 0.1mg/kg dozda midazolam, 120 hastada 2.1 mg/kg dozda propofol ve 6 hastada 0.6 mg/kg dozda ketamin uygulandığı görülmüştür. 121 hastada sedasyon idamesinde 5.0 mg/kg/saat propofol kullanılmıştır. Sedasyon süresince; 6 hastada desaturasyon, 1 hastada bradikardi ve desaturasyon, 1 iii hastada da dilin posterior farinkse ilerleyip solunumu engellediği (hava yolu obstrüksiyonu) saptanmıştır. Derlenme sırasında, 2 hastada desaturasyon, 1 hastada bradikardi gelişmiştir. Sedasyon ve derlenme süreleri (dk) sırasıyla, ortalama 29.4±9.2 ve 24±9.5 dk olarak bulunmuştur. Derlenme süresi ile derlenme süresince görülen komplikasyon riski açısından anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0.299). Sedasyon süresi ile derlenme süresi arasında da herhangi bir ilişki bulunmamıştır (p=0.099). Ketamin kullanılan hastalardaki diğer anestezik ajanların dozlarında herhangi bir azalma olup olmadığı incelendiğinde midazolam dozunun (p=0.596) ve idamede kullanılan propofol dozunun (p=0.870) azalmadığı; ancak, indüksiyonda kullanılan propofol dozunun anlamlı bir şekilde azaldığı görülmüştür (p=0.000).
Özet (Çeviri)
Ozen Saralp O., Investigation of Method And Complications of Anesthesia During MRI Retrospectively, Hacettepe University Medical School, Anesthesiology And Reanimation Specialty Thesis. Ankara 2015. Nowadays there is an increasing need for MRI for correct diagnosis and treatment. Since MRI environment is dark, claustrophobic and noisy and since pediatric patients should stay still during MRI, need for anesthesia during MRI has also increased. Non-operating room is a special environment so an experienced anesthesiologist and auxiliary staff should be present during the procedure. However, although there is an experienced team present complications may arise, some of these may be prevented but if cannot, correct and responsive action is vital. In this study we investigated complications in sedation of pediatric patients during the MRI and we aimed to determine precautions that should be taken for minimizing complications and to provide a safer environment for patients and health workers. 122 Patients sedated for MRI between January-June 2015 at Hacettepe University Faculty of Medicine, Radiology Department were researched retrospectively. Primary parameter in the study is set as complication incidence. Interventions to treat, demographic data of patients, ASA scores, accompanying diseases, agents and their doses for sedation, sedation and recovery time are set as secondary parameters and their correlation to complication incidence is assessed. Data belonging to a total number of 122 patients are included in the study and complication rate is found as 6.6%. In 118 of the patients midazolam at a dose of 0.1mg/kg, in 120 of the patients %1 propofol at a dose of 2.1 mg/kg, in 6 of the patients ketamine at a dose of 0.6mg/kg are applied. For maintenance propofol is used at a dose of 5mg/kg/saat in 121 of the patients. During sedation; desaturation in 6 of patients, bradycardia and desaturation in 1 patient and airway obstruction in 1 patient is detected. Desaturation was seen in 2, bradicardia was seen in 1 of the patients during recovery. Duration of sedation was 29.4±9.2 minutes in average. Duration of recovery was 24±9.5 minutes in average. There was no v relevance between duration of recovery and rate of complications (p=0.299). There was no relevance between duration of sedation and recovery (p=0.099). Use of ketamin didn't decrease the dose of midazolam (p=0.596) or propofol (p=0.870) used for maintenance, decreased the dose of propofol used for induction (p=0.000).