Suböstrüslu sütçü ineklerde norgestomet ile birlikte prostaglandin kullanımının fertilite üzerine etkisi
The effectiveness of norgestomet and prostoglandin combined treatment on fertility in dairy cows with subestrus
- Tez No: 242936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEŞ SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: östrüs senkronizasyonu, norgestomet, suböstrüs, sütçü inek, estrus synchronization, norgestomet, subestrus, dairy cow
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, postpartum dönemde suböstrüs sorunu gözlenen sütçü ineklerde Crestar (Norgestomet içeren kulak implantı+PMSG) ve Crestar-Plus (Norgestomet içeren kulak implantı+PGF2?+PMSG) uygulamalarının çeşitli fertilite parametreleri (östrüs gösterme oranı, östrus gösterme aralığı ve ilk tohumlamada gebe kalma oranı) üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Aynı işletmedeki son doğum tarih üzerinden 60 gün geçmiş, 11 gün ara ile yapılan rektal muayenelerde ovaryumlar üzerinde CL rastlandığı halde östrus beldekleri göstermeyen 40 sütçü inek rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki ineklere (n=20) sıfırıncı günde norgestomet içeren kulak implantı yerleştirildi ve aynı anda norgestomet ve oestradiol valerate içeren enjektabl solüsyon kas içi olarak uygulandı. Dokuzuncu günde implantların çıkartılmasını takiben 500 IU PMSG im olarak enjekte edildi. Deri altı implantlarının çıkartılmasını takiben 48-72. saatlerde çift sun'i tohumlama yapıldı.Grup 2'deki ineklere (n=20) ise aynı protokole ek olarak 7. günde 250 ?g cloprostenol enjeksiyonu yapılarak uygulandı. Deri altı implantlarının çıkarılmasını izleyen 56. saatte tohumlama yapıldı. Tedavilerin bitiminden itibaren 5 gün süreyle günde 2 kez östrüs beldekleri takip edildi. Östrüs gösterme oranı, östrüs görülme aralığı (saat) ve ilk tohumlamada gebe kalma oranları sırasıyla Grup 1'de %35, 52,80±3,67, %30 ve Grup 2'de %65, 48,31±2,19, %45 olarak kaydedildi. Yapılan istatistiki incelemeler sonrası her iki grupta önemli bir farklılık gözlenmedi (p>0.05).Özet olarak, norgestomet tedavisine ilave olarak PGF2? kullanılan ineklerde östrüs görülme ve gebe kalma oranlarının daha yüksek, östrüs görülme aralığının ise daha kısa olduğu ancak bu verilerin istatistiksel açıdan önemli olmadığı görülmüştür. Ancak çalışmanın daha fazla denek kullanılarak yinelenmesinin daha detaylı veriler elde edilmesi açısından gerekliliği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, effectiveness of Crestar (ear implant that contains Norgestomet + PMSG) and Crestar-Plus (ear implant that contains Norgestomet + PGF2? + PMSG) treatments on fertility parameters (oestrus detection rates, first service pregnancy rate and days to first service) in postpartum dairy cows with problem of subestrus were investigated. This study was performed on cows after 60 days postpartum (n=40) which have functional luteal structures in ovaries by two rectal examination 11 days apart without signs of oestrus. Cows were divided randomly into two groups. Cows in group I (n=20); subcutaneously norgestomet implants were administered into ears on day 0 combined with intramuscularly norgestomet and estradiol valerate injectable solution. Implants were removed on day 9 and 500 IU of PMSG were injected. Approximately 48-72 hours after the implants were removed double artificial inseminations were performed. Cows in group II (n=20); same applications were done as Group I and additionally 250 ?g of cloprostenol were administrated intramuscullary on day 7. Approximately 56 hours after the implants were removed and artificial inseminations were performed.Observations of oestrus signs were done two times in a day during 5 days after the hormonal administrations. Oestrus detection rates, days to first service and first service pregnancy were determined 35%, 52,80±3,67, 30% and 65%, 48,31±2,19, 45% for Group I and II, respectively. There were no statistically significant difference in any parametres between the two groups (p>0.05).In conclusion, using additionaly PGF2? with norgestomet treatment can cause higher rates of oestrus detection and first service pregnancy and low duration until the first oestrus time without a statistical significance. However, further studies with high numbers of animals are need to be examined.