Tekrarlayan üriner sistem taşı olan idiyopatik hiperkalsiürik hastalarda kemik kütlesinin değerlendirilmesi
Evaluation of bone mass at idiopathic hypercalciurik patients with recurrent urinary system stone disease
  1. Tez No: 242951
  2. Yazar: EDA SÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY SARPEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: BMI, DEXA, İdiyopatik hiperkalsiüri, Osteoporoz, Üriner sistem taş hastalığı, BMI, DEXA, İdiopathic hypercalciuria, Osteoporosis, Urinary system stone disesase
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığı ve idiyopatik hiperkalsiürisi olan bazı hastalarda kemik mineral yoğunluğunun azalmış olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı üriner sistem taş hastalığı olan kişilerde idrar kalsiyum atılımının yüksek olmasının kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkilerini değerlendirmekti.Gereç ve Yöntem: Üriner sistem taş hastalığı olan 53 (48 erkek ve 5 premenapozal kadın) yetişkin hastanın arasında hiperkalsiüri (günlük idrar kalsiyum atılımı > 200 mg) 31 hastada (29 erkek ve 2 premenopozal kadın) saptandı. Bu hastalar çalışma grubu, idrar kalsiyum atılımı normal olan kişiler ise kontrol grubu olarak sınıflandırıldı. İki grupta lomber vertebra, femur boynu ve total femur kemik mineral yoğunlukları ölçüldü. Kemik mineral yoğunluğu dual energy x-ray absorbtiometry (DEXA) yöntemi ile ölçüldü. Hasta ve kontrol grubunun BMD ve T değerleri karşılaştırıldı. Her iki grubda serum kalsiyum, C-telopeptid, osteokalsin, parathormon, alkalen fosfataz, 25 (OH) D3 değerlerine bakıldı.Bulgular: Lomber vertebra kemik mineral yoğunluğu ölçümlerinde çalışma grubunun osteopeni ve osteoporoz riski kontrol grubuna göre ortalama 4,5 kat yüksek bulundu. Femur boyun ve total femur ölçümlerinde ise, çalışma grubunda, kontrol grubuna göre osteopeni ve osteoporoz riskinde anlamlı artış saptanmadı. İdrar kalsiyumu yüksek olan hastalarda vücut kitle indeksi (BMI) ortalaması, idrar kalsiyumu normal olan gruba göre anlamlı derecede artmıştı. Her iki grup arasında kemik döngüsü belirteçlerinin düzeyleri arasında farklılık saptanmadı.Sonuç: Üriner sistem taşı olan hastalar idiyopatik hiperkalsiüri açısından araştırılmalı ve idrar kalsiyum atılımı yüksek olan kişilerde özellikle vertebrada osteopeni ve osteoporoz olabileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is well known that some patients with urinary system stone disesase an idiopathic hypercalciuria (IH) may exhibit decreased bone mineral density (BMD). The objective of this study was to determine the effect of high urinary calcium levels on bone mineral density among the patients with urinary system stone disesase.Materials and Methods: Among 53 adult patients (48 men and 5 premenopausal women) with urinary system stone disesase, hypercalciuria (urinary calcium excretion > 200 mg/day) was observed in 31 (29 men and 2 premenopausal women). Theese 31 patients were classified as study group and the others were classified as control group. Vertebra, femur neck and total femur BMD was measured in study and control group. BMD was measured by dual-energy x-ray absorbtiometry. The BMD and T scores in study group compared with the control group. Serum levels of calcium, C-telopeptid, osteocalcin, parathormon, alkaline phosphatase, 25 (OH) D3 was determined.Results: When analysing lomber vertebra bone mineral density osteopenia and osteoprosis risk in study group was 4,5 times higher than the control group. And when analysing femur neck and total femur BMD, there was no difference between the osteopenia and osteoprosis risk in study group and control group. The average of body mass index (BMI) values in study group was significantly higher than the control group. When assesing bone turnover markers, there was no difference between the study and control groups.Conclusion: Patients with urinary system stone disesase should be eveluated for IH and those with IH should be screened for ostepenia and osteoporosis, especially in vertebra.