İki yaş altı üriner sistem taş hastalığı olan çocukların klinik ve laboratuvar özelliklerinin araştırılması
Investigation of clinical and laboratory characteristics of urinary stone disease in children between 0-2 years
- Tez No: 522821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇALTIK YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ürolitiyazis, 0-2 yaĢ, infant, Urolithiasis, 0-2 ages, infants
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve amaç:Üriner sistem taş hastalığı çocukluk yaş grubunda sıklığı giderek artan ve ülkemizde endemik olarak görülen önemli bir klinik problemdir. Son yıllarda iki yaş altı görülebilirliği dikkat çekici olarak artmıştır. Çocukluk çağı taş hastalığında erişkin dönemden farklı olarak etiyolojik faktör sıklıkla saptanabilir. Altta yatan sebepler başlıca metabolik bozukluklar, üriner sistem anatomik bozuklukları ve tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları olabileceği gibi bazı olgularda altta yatan sebep gösterilemeyebilir. Bu tez çalışmasının amacı; Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2013-Şubat2017 tarihleri arasında Çocuk Nefroloji polikliniğinde 2 yaş altında ürolitiyazis tanısı alan hastaların klinik özelliklerini, etiyolojik faktörlerini, laboratuvar verilerini, radyolojik bulgularını ve tedavileriniretrospektif olarak incelemek ve 2 yaş altında görülen taş hastalığına dikkat çekmektir. Gereç ve yöntem: Hastanemiz Çocuk Nefroloji polikliniğinde Ocak 2013-Şubat 2017 tarihleri arasında ürolitiyazis tanısı alan, izlem süresi 6 ay ve daha üstü olan, metabolik ve ürolojik açıdan tam değerlendirilmiş olgularalınmıştır. Olguların tamamı tanı anında iki yaş altındadır. Hastaların bilgileri poliklinik dosyaları ve hastanemiz bilgisayar veri tabanındanretrospektif olarak kaydedilmiştir.İstatistiksel analizler için başlıca IBM SPSS Statistics 24 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dâhil edilen 60 ürolitiyazisli hastanın %61,7'si erkek, %38,3'ü kızdır. Ortalama tanı yaşı 8,5 aydır ve ortalama izlem süresi 28,9 aydır. Preterm doğanların oranı %13,3'dür. Hastaların %68,3'ünün soy geçmişinde taşhastalığı öyküsü mevcuttur.Hastaların %10'unda üriner sistem anomalisi, %40'ında dehidratasyon öyküsümevcuttur. En sık başvuru yakınması huzursuzluk, en sık laboratuvar bulgusu mikroskobik hematüri olarak kaydedilmiştir. Taşlar çoğunlukla her iki böbrekte(%45) olup, sol böbrek alt polde yerleşim oranı yüksektir. En sık saptanan komplikasyon olarak idrar yolu enfeksiyonuve en sık üriner sistem anomalisi olarak üreteropelvikdarlık tespit edildi.Hastaların %63,3'ünde taş spontan olarak düşmüştür. Rekürrens oranı %15 olarak belirlenmiştir. Taş analizinde ise en çok kalsiyum oksalat taşı saptanmıştır. Sonuç: İki yaş altında taş hastalığının günümüzde nadir bir hastalık olmadığı, risk gruplarının belirlenerek olguların dikkatle takip edilmesi ve önlemalınması gerekmektedir. Taş hastalığı tespit edilen tüm hastalarda anatomik ve metabolik değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Urinary stone disease is an important endemical problem in our country and the frequency of this disease is rising amongst the children. In recent years, it's visibility under 2 years old children has risen remarkably. In discordance with adult period, etiological factor can be determined in childhood urinary stone disease. Underlying purposes might mainly be the metabolic and anatomic defects and recurrent urinary system infections; however underlying reasons may not be identified in some cases. This study includes children under two years of age who were followed up and treated with urinary stone disease in University of Health Sciences Keçiören Training and Research Hospital, Pediatric Nephrology Department from January 2013 to February 2017. We have recorded patients' clinical characteristics, etiological factors, laboratory and radiological findings and treatment options retrospectively. At the same time, we aimed to draw attention to urinary stone disease in children under two years of age. Material and Method: We recruited cases of the term January 2013-February 2017 which were diagnosed with urolithiasis that have been completely evaluated in terms of metabolic and urologic findings, and followed over 6 months.All of cases were under two years old at diagnosed time. Information and polyclinical files have been saved retrospectively in our hospital computer database. IBM SPSS statistics 24 software is mainly used for statistical analysis. Results: In our study, we examined 60 patients with urolithiasis of which %61,7are boys and %38,3 are girls. The mean age at diagnosis was 8,5 months and the mean follow-up duration was 28,9 months. Preterm birth rate was %13,3, positive family story for urolithiasis was %68,3. Ten percent of patients had urinary anomalies and%40 of patients had dehydration story. The most reference symptom was restlessness, the most frequently observed laboratory data was microscopic hematuria. The localization of the stones were mostly in both kidneys (%45), the rate of placement in left kidney lower pol was high. The most detected complication was urinary tract infection. Ureteropelvic junction obstruction was detected as the most frequent urinary abnormality. %63,3 of the patients had passed urinary stones spontaneously. Recurrency rate was determined as %15. Calcium oxalate was detected as the most frequent in the stone analysis. Conclusions: Currently,urinary stone disease under 2 years of age is not a rare disease. Patients should be monitored by identifying the risk groups and precautions should be taken. All patients with urinary stone disease should be subject to anatomical and metabolical assesment.