Dirofilaria immitis'li Köpeklerde Paraoksonaz Aktivitesi Ve Lipid Profilinin Belirlenmesi
The determination of paraoxonase activity and lipid profile levels in dogs with dirofilaria immitis
  1. Tez No: 242950
  2. Yazar: OSMAN KINA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TÜNAY KONTAŞ AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dirofilariosis, Köpek, Paraoksonaz, Lipid profili, Dirofilariosis, Dog, Paraoxonase, Lipid prophile
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada D. immitis ile enfekte köpeklerde paraoksonaz ve arilesteraz aktivitesi, lipid profili (trigliserit, total kolesterol, VLDL, LDL, HDL kolesterol) ve enzim aktivite (AST, ALT, LDH, CK, CK-MB) değişimlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışma, 4-6 yaş arası 30 sağlıklı ve 30 dirofilariosisli köpekde gerçekleştirilmiştir.Dirofilariosisli köpeklerde serum aspartat aminotransferaz (p < 0.001), alanin aminotransferaz (p < 0.001), kreatin kinaz (p < 0.001) ve laktat dehidrogenaz (p < 0.01) aktivitesi ile kreatin kinaz-MB izoenzim (p < 0.001) aktivitesi, sağlıklı köpeklere göre yüksek bulunmuştur. Serum bazal paraoksonaz (p < 0.01) ve sodyum klorür ile uyarılmış paraoksonaz aktivitesi (p < 0.05) aktivitesi ise sağlıklı köpeklere göre düşük bulunmuştur. Serum arilesteraz aktivitesinde ise dirofilariosisli ve sağlıklı köpekler arasında istatistiksel olarak herhangi bir fark bulunamamıştır. Yapılan lipid profili analizlerinde ise, dirofilariosisli köpeklerde serum trigliserid (p < 0.01), çok düşük dansiteli lipoprotein (p < 0.05) ve düşük dansiteli lipoprotein (p < 0.001) düzeyleri sağlıklı köpeklere göre yüksek bulunurken, serum total kolesterol (p < 0.001) ve yüksek dansiteli lipoprotein (p < 0.01) aktivitesi ise düşük bulunmuştur.Araştırmadan elde edilen verilerin ışığında, serum bazal paraoksonaz ve sodyum klorür ile uyarılmış paraoksonaz aktivite düzeyi ölçümlerinin, dirofilariosisli köpeklerde meydana gelen kardiak hasarın belirlenmesinde, LDH ve CK-MB gibi yararlı bir indikatör olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to define the changes in enzyme activities (AST, ALT, LDH, CK, CK-MB) with paraoxonase and arylesterase activity and lipid prophile (triglycerides, total cholesterol, very low-density lipoprotein, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein) in dogs with dirofilariosis. Thirteen healthy and 30 dirofilariosis infected dog over 4-6 year old age were subjected in the recent study.Serum aspartate aminotransferase (p < 0.001), alanin aminotransferase (p < 0.001), creatine kinase (p < 0.001), creatine kinase MB fraction (p < 0.001) and laktat dehidrogenase (p < 0.01) activities were determined significantly higher in dogs with dirofilariosis than the healthy dogs. On the other hand, serum basal paraoxonase (p < 0.01) and sodium chlorine induced paraoxonase (p < 0.05) activities were significantly lower than the control group. There was no statistical difference in serum arylesterase activity between healthy and dogs with dirofilariosis. According to lipid profile analyses, while serum trigliserid (p < 0.01), very low-density lipoprotein (p < 0.05), and low-density lipoprotein (p < 0.001) levels were found significantly higher in dogs with dirofilariosis, however, serum total cholesterol (p < 0.001) and high-density lipoprotein (p < 0.01) levels were found significantly lower than the healthy dogs. According to the results obtained in the study, serum bazal paraoxonase and sodium chlorine induced paraoxonase activity measurement may be useful tools, like LDH and CK-MB, in the determination of cardiac damage in dirofilariosis.