Ailesel akdeniz ateşi hastalarında koagülasyon parametreleri ve trombosit fonksiyonları
Familial mediterranean fever in patients koagulation parameters and platelet function
  1. Tez No: 242957
  2. Yazar: MEHMET KAAN ELÖNÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailesel Akdeniz ateşi, koagülasyon parametreleri, trombosit fonksiyon testleri, Familial Mediterranean Fever, Coagulation Parameters, Platelet
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında atak ve atak dışı dönemde, koagülasyon parametreleri ve trombosit fonksiyonlarının değişimi araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya alınan hastalar Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine gelen, daha önceden AAA teşhisi almış hasta popülasyonu içinden seçildi. Çalışmaya 15 AAA hastası alınıp, bu hastalardan atak başlangıcında ve atak dışı dönemde, koagülasyon parametreleri ve trombosit fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler değerlendirildi. Bu değerler kendi aralarında ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Koagülasyon parametreleri olarak; protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), International Normalized Ratio (INR), Trombin Zamanı (TT), Fibrinojen, Antitrombin III (AT III), D-Dimer, Protein C, Protein S, Aktive Protein C Rezistansı (APCR) çalışıldı. Trombosit fonksiyonlarını değerlendirmek için Adenozin difosfat (ADP) % agregasyon, Kollagen % agregasyon ve mean platelet volüm (MPV) kullanıldı.Bulgular: Koagülasyon parametreleri atak ve atak dışı dönemi karşılaştırıldığında PT, INR, aPTT artma AT III'de ise azalma tespit edildi. Atak dönemindeki hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında aPTT, PT, INR artma, AT III ve APC rezistansında azalma, atak dışı dönem kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise AT III ve APCR'de azalma görüldü.Trombosit fonksiyon testlerinde atak dönemindeki hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kollagen % agregasyon ve MPV'de azalma tespit edildi.Akut faz reaktanlarında (sedimentasyon, C reaktif protein, fibrinojen, beyaz küre) atak döneminde atak dışı ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede artma saptandı. Atak dışı dönemde sedimentasyon, C reaktif protein, fibrinojen kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede artmıştı. Ancak bu artış normal sınırlardaydı.Sonuç: FMF hastalarında, atak döneminde gerek koagülasyon, gerekse antikoagülasyon mekanizmaları karşılıklı olarak aktifleşmektedirler. Bu dönemde trombosit agregasyonunda azalma antikoagülasyonda artışı desteklemektedir. Hastalarda atak dışı dönemde ise, koagülasyon mekanizmaları yönünde artış eğilimi bulunmaktadır.Akut faz reaktanlarının atak ve atak dışı dönemde anlamlı yükseklikleri, inflamasyonun kronik niteliğini destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine how coagulation parameters and platelet functions change among themselves and compared to healthy controls in familial mediterranean fever (FMF) patients in periods with and without attacks.Materials and Methods: The patients included in this study were taken from the patient population who applied to the Department of Internal Diseases of Erciyes University Medical Faculty Hospital, who had already diagnosed FMF and who are still being followed by the same department. Fifteen FMF patients were included in this study and changes were seperately evaluated which occurred in coagulation parameters and platelet functions in these patients in periods with and without attacks. These values were compared among themselves and with healthy controls. As coagulation parameters, phrothrombhine time (PT), aPTT , INR, TT, fibrinogen , AT III, D-Dimer, protein C, protein S and APC resistance were studied. In-vitro bleeding time measured with ADP and collagen was used in evaluating platelet functions. Mean platelet volume (MPV) was evaluated in routine (count blood cell) CBC.Findings: When cougalation parameters, platelet function test, were compared in periods with and without attacks, there was an increase in PT, aPTT, INR, fibrinogen and there was a decrease in AT III levels. When the patients in atackt period compared with control group it was seen that an increase in aPTT, PT, INR, fibrinogen levels, a decrease in AT III, APCR, platelet collagen ve mean platelet volüme (MPV). When the patients in remission period compared with control group there was a decrease in AT III and APCR, an increase in fibrinogen levels.Conclusion: Both coagulation and anticoagulation mechanisms together are activated in FMF patients. İn this period decreasing of platelet aggregation supports rising of anticoagulation except the period of attack, there have been tendency of increase in coagulation mechanisms.Significant rises of acute phase reactants in attack period and whitout the attack period can support the chronic feature of inflamation.