KOAH'lı hastalarda komorbiditeler ve metabolik sendrom sıklığı
Comorbities and metabolic syndrome in COPD patients
- Tez No: 242956
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCABAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, komorbidite, metabolik sendrom, COPD, metabolic syndrome, comorbidity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Son yıllarda KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)'da komorbiditeler, metabolik sendrom ve akciğer fonksiyonları konusunda yayınlar giderek artmaktadır. Ancak metodoloji ve etnik özelliklerden kaynaklanan sonuçlar nedeniyle veriler birbirinden farklıdır. Bu çalışmada, KOAH'lı hastaların prognozunu ve tedavisini değiştirebilen komorbiditelerin ve metabolik sendrom sıklığının KOAH'lı hastalarda ve benzer yaş, cinsiyete sahip sağlıklı yetişkinlerden oluşan kontrol grubunda araştırılması hedeflenmiştirGereç ve Yöntem: Bu çalışmada Kasım 2008-Ağustos 2009 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs hastalıkları anabilimdalı polikliniğine ve Sağlık Bakanlığına bağlı Adana Göğüs Hastalıkları hastanesi polikliniğine başvuran GOLD 2006 (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease-KOAH'a karşı küresel girişim) kriterlerine göre klinik ve spirometrik olarak KOAH tanısı konulmuş 40 yaş üzeri, halen sigara içen veya bırakmış 142 stabil hastada ve benzer yaş ve cinsiyete sahip 71 kontrol grubunda komorbiteler ve metabolik sendrom sıklığı incelendi. Komorbiditeler hastaların kendi ifadelerine dayanan bilgilere göre daha önceden tanı konulmuş hastalıklar ve yapılan tetkiklerle yeni tanı konulan hastalıklar olmak üzere iki şekilde belirlendi. Metabolik sendrom ise NCEP ATP III (Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli III), IDF (Uluslar arası Diabet Federasyonu), EGIR (Avrupa İnsülin Direnci Çalışma Grubu) ve AACE (Amerikan Klinik Endokrinologlar Derneği) kriterlerine göre araştırıldı.Bulgular: KOAH'lı hastaların % 90,1'inde ve kontrol grubunun % 77,5'inde en az bir komorbidite saptandı. Tanı konulan hastalıklar arasında en sık saptanan komorbiteler; hipertansiyon (% 41,5), metabolik sendrom (% 36,6), pulmoner hipertansiyon (%31), osteoporoz (%28,9), koroner arter hastalığı (% 20,4), depresyon (% 14,8), anemi (% 14), anksiete (% 12), diabet (% 12) idi. KOAH'lı hastalarda pulmoner hipertansiyon, osteoporoz, koroner arter hastalığı prevelansındaki yükseklik kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıydı. Dört farklı klinik tanımlamaya göre metabolik sendrom prevelansı yönünden hasta ve kontrol grubu arasında (sırasıyla NCEP ATP III:% 36,6-% 42,3 IDF:% 42,3-% 45,1 EGIR:% 19,7-% 22,5 AACE:% 27,5-% 36,6) anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre KOAH'lı hastalarda metabolik sendromu içeren komorbiditeler sık görülmektedir. KOAH'lı hastalarda metabolik sendromun da içinde bululunduğu komorbiditelerin yapılan tetkiklerle objektif bir şekilde değerlendirilebildiği daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: In recent years, comorbities and metabolic syndrome in COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) and their association with the pulmonary function is commonly investigated. However differences between the methodology and the ethnical properties alters the datas. In our sudy, our goal is to research the frequency of the comorbidities and the metabolic syndrome which changes the prognosis and the treatment of the COPD between the patients with COPD and control group.Methods: Between November 2008-August 2009, the frequency of the comorbidities and metabolic syndrome were analysed in 142 patients with COPD diagnosed according to the GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) 2006 and 71 control group with the similar age and sex who admitted to the Çukurova University pulmonary medicine outpatient clinic and Adana pulmonary medicine. Patients with COPD were >40 years, current or ex smokers and stable in condition. Comorbidities are divided into two groups; which one of is learned from the patients, the other the newly diagnosed by tests. Metabolic syndrome was diagnosed according to four clinical guide-line NCEP ATP III, IDF, EGIR and AACE.Results: At least one of the comorbidity is established at 90 % of the COPD patients and 77.5 % of the control group. The most commonly diagnosed comorbidities are; hypertension (41.5 %), metabolic syndrome (36.6 %), pulmonary hypertension (31 %), osteoporosis (28.9 %), coronay artery disease (20.4 %), depression (14.8 %), anemia (14 %), anxiety (12 %), diabetes mellitus (12 %). The prevelance of the pulmonary hypertension, osteoporosis and coronary artery disease in COPD patients were here and the increase was statistically significant. Prevelance of the metabolic syndrome diagnosed according to each of the 4 different clinical guideline was not stastatically significantly differant between the COPD patients and the control group (NCEP ATP III: 36.6 %- 42.3 %, IDF: 42.3 %- 45.1 %, EGIR: 19.7 %- 22.5 %, AACE: 27.5 %- 36.6 % respectively).Conclusions: In our study, comorbidities are common among the COPD patients. Longer studies are needed to objectively evaluate the comorbidities one of which is metabolic syndrome of COPD patients.