Gestasyonel trofoblastik hastalık oluşumu ve prognozu bakımından MDM2 gen ekspresyonu, P53, C-ERBB-2 ve Kİ-67 ekspresyonu ile klinik parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical parameters, MDM2 gene expression, P53, C-ERBB-2 and Kİ-67 expressionin developmentand prognosis of gestational trophoblastic disease
- Tez No: 242958
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Patoloji, Genetics, Obstetrics and Gynecology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: gestasyonel trofoblastik hastalık, mdm2, p53, c-erbB-2, Ki-67, beta-hCG, gestational trophoblastic disease, mdm2, p53, c-erbB-2, Ki-67, beta-hCG
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: mdm2 gen ekspresyonu, p53 ekspresyonu, c-erbB-2 ekspresyonu, Ki-67 ekspresyonu ve klinik parametrelerin gestasyonel trofoblastik hastalık oluşumu ve prognozundaki etkilerinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Birimi'nde Ocak 1997- Ağustos 2009 tarihleri arasında gestasyonel trofoblastik hastalık tanısı alarak takip ve tedavi olmuş, Çukurova yöresinde yaşayan 81 hasta ile 23 kontrol olgusu olmak üzere toplam 104 olgu çalışmaya alındı. Hem vaka ve kontrol grubu, hem de vaka grubu alt gruplara ayırılarak yapılan değerlendirmede mdm2 gen ekspresyonu, p53 ekspresyonu, c-erbB-2 ekspresyonu, Ki-67 ekspresyonu,yaş, gravida, parite, abortus, sigara kullanımı, infertilite öyküsü, kan grubu ve beta-hCG değerleri analiz edildi.Bulgular: Vaka ve kontrol grubu arasında p53 ekspresyonu ve parite değişkenleri bakımından anlamlı sonuç elde edilirken diğer değişkenler bakımından sonuçlar benzer bulundu. Vaka grubu, iyi ve kötü klinik prognoza sahip vakalar olmak üzere ikiye ayırılarak değerlendirildiğinde; mdm2 gen ekspresyonu, p53 ekspresyonu, c-erbB-2 ekspresyonu ve beta-hCG seviyesi değişkenleri bakımından anlamlı sonuç elde edilirken diğer parametreler bakımından sonuçlar benzer bulundu.Sonuç: p53 ekspresyonu ve parite sayısı gestasyonel trofoblastik hastalık oluşumunda etkili değişkenler olup, hastalık için tanısal olarak anlamlı bulundu. mdm2 gen ekspresyonu, p53 ekspresyonu, c-erbB-2 ekspresyonu ve beta-hCG seviyesi değişkenleri gestasyonel trofoblastik hastalığın kötü prognostik gelişiminde anlamlı bulundu. Değerlendirmeye alınan diğer değişkenler ile gestasyonel trofoblastik hastalık oluşum ve prognozu arasında ilişki saptanamadı.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the mdm2 gene expression, p53 expression, c-erbB-2 expression, Ki-67 expression and and clinical parameters in the formation and prognosis of the gestational trophoblastic disease.Materials and Methods: Eighty-one participants living in the Cukurova region who have attended the Cukurova University, Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology, Gynecologic Oncology Division between January 1997 and August 2009 and diagnosed and treated as gestational trophoblastic disease with twenty-three control patients were enrolled in this case control study. The patients were analyzed in between case and control groups, and in between the case subgroups. Analyzed parameters were the mdm2 gene expression, p53 expression, c-erbB-2 expression, Ki-67 expression, age gravida, parity, abortus, cigarette smoking, infertility history, blood types and beta-hCG.Results: There was statistical significant difference at the p53 expression and parity parameters between the case and control groups, the results were similar. For the rest of the paramaters, when the case group was subgrouped into good prognostic patients and poor prognostic patients, the levels of mdm2 expression, p53 expression, c-erbB-2 expression and beta-hCG were statistically significant whereas the other parameters remained similar in between the subgroups.Conclusion: p53 expression and parity were the parameters effecting the formation of the gestational trophoblastic disease which had diagnostic significance. mdm2 gene expression, p53 expression, c-erbB-2 expression and beta-hCG levels were found to be statistically significant in the development of the poor prognostic disease. The other parameters which were analyzed did not have a relationship with the formation and prognosis of the gestational trophoblastic disease.